Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Bli med til jordas indre

Bli med til jordas indre

250 meter fra veien ligger besøksgrotta «Rønnåhøla» med tilrettelagt sti og rekkverk. Her venter et spennende eventyr for hele familien.

I Beiarn finner du Saltens største forekomst av grotter. Noen av dem må du ut i båt for å komme til, mens andre må du svømme under vann for å oppleve. Enkelte krever klatring i fossestryk eller kryping i lave passasjer. Om alle slår av hodelyktene samtidig får du oppleve hva det vil si at det virkelig blir mørkt rundt deg.

De fleste av grottene må du ha med guide eller kjentfolk for å besøke. 

Spennende opplevelse som utfordrer frykten i oss

Besøksgrotte

Rønnåhøla er tilrettelagt av Beiarn grotteklubb med sti og merking, bru over Rønnåga og informasjonstavle. Du kan skrive deg inn i postkassen utenfor inngangen.

Åpninga til besøksgrotta er firkanta og minner om en tunnelåpning. Å stå utenfor og kikke inn er en forventningsfull opplevelse.

For noen er det nok å stå utenfor og kikke inn, særlig ved høy vannføring.

Opplev jordas indre

Lengre inn i Rønnåhøla kan du se den opprinnelige formen på passasjen. Denne er mer avrundet i taket, og med steile vegger. Du kan gå inn her på egen hånd, før fossen stopper deg et stykke inn.

Foto: Jenny Tangen

Kribler i magen

Godt forankra rekkverk venter når du kommer inn. Det kan være litt ubehagelig å gå opp mot brua som krysser vannet, for ikke å snakke om når du skal over og vannet spruter mot deg, men det føles straks litt tryggere når du har kommet på andre sida og får bedre underlag.

Foto: Jenny Tangen

Har du ikke vært her før anbefaler vi virkelig å ta turen hit. Det er en spennende opplevelse for både store og små. Husk å kikke opp når du har kommet helt inn!

Vargas var ikke høy i hatten, men når eieren går først følger han på. Foto: Jarl Johannessen

Turbeskrivelse

Kjør FV494 oppover Beiardalen og sving av til Gråtådalen med skilting til grotter. Fra krysset er det ca 3 km til Løvstadbrua hvor du finner bålplass og benker ved veien. Parkering på høyresida av veien med skilt og merking opp til Rønnåhøla ca 250 meter fra veien.

Her er tilrettelagt med fin bålplass ved Gråtåga i vill og vakker natur

Stien opp til besøksgrotta er på høyre side når du kommer kjørende innover Gråtådalen

Følg merket sti med hvitmalte stolper

Inni grotta

Du kan gå omtrent 25 meter inn i grotta. På dagtid kommer det greit med lys inn, men det kan være fint å ha med ei hodelykt. Selv om det er varmt utenfor kan det bli kjølig i grotta så ha gjerne med litt ekstra tøy.

Hjelm er ikke påbudt, men særlig unger kan synes det er spennende. Også på regnværsdager er det fint å legge et besøk til grotta.

Får du med din firbeinte venn?

Husk grottereglene

1. Ta ingen ting – bare bilder.
2. Etterlat ingen ting – bare fotavtrykk
(og knapt nok det).
3. Slå ikke i hjel noen ting – bare tid.