Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Det blomstrer på Bækenesan

Det blomstrer på Bækenesan

Lill hadde snakka om nytt drivhus. Etter en fuktig kveld kom mannen hennes hjem med gartneri.

Lill Kristoffersen hadde plutselig gartneri på gården

Mange jern i ilden

Øverst i Beiardalen bor geitbøndene Lill og André Kristoffersen. Snødekte fjellsider stuper ned mot gården deres hvor det stadig er nye prosjekt på gang. Melkeproduksjon, lokalmatsatsing, politikk og dugnadsarbeid er noe av det de driver med. Og blomster.

André Kristoffersen husker da de oppgraderte fra små drivhus som ofte ble ødelagt av uvær.

– Jeg var på fest hos en kompis av oss. Det begynte å bli seint. Han spurte om jeg ikke skulle overta gartneriet og gi til kona mi, og da syns jeg det virka som en god idé, sier André og humrer godt.

André leste seg straks opp på blomster, og en av hans første kunder lurte på hvor mange års gartnerskole han hadde.

Fra hobby til bedrift

Lill Kristoffersen kommer fra Nygårdsjøen hvor gartneriet ble henta. – Jeg har alltid vært glad i å holde på med blomster, og så visste jeg at nabokjerringa Merete også er glad i sånt så jeg fikk henne med på dette. Vi har ikke angra, forteller hun.

Merete Leiråmo og Lill Kristoffersen er gode naboer og kollegaer

Selger fra gartneriet

De hadde ikke tro på at de skulle klare å selge alle blomstene ut fra gartneriet, øverst i en langstrakt dal. – Men det tok bare tre-fire år og så begynte alt å gå ut herfra, og det er veldig artig, sier Lill som forteller at de også drar til hjemtraktene hennes en dag i sesong for å selge der.

Stort utvalg

– Hva vi selger mest av? Nei, alt går ut, egentlig. Noen av kundene ønsker det samme år etter år, mens andre ønsker å prøve forskjellig. Vi ser hva som går mye og lite av. Det vi blir fort fri for er hvite margeritter, spanske margeritter og georginene.

Tre måneder foran

Lill forteller at de begynner å så frø som settes i vinduskarmen i februar, mens pluggplantene blir levert på brett i mars. – Varmekanonen i drivhuset gjør at vi har sommer fra i mars, og i midten av juni er det så varmt i gartneriet at blomstene begynner å bli utvokst.

– Stemorsblomstene tåler mye så de har vi allerede planta ut. Det tar tid dette, mange timer hver dag, men det gir også mye tilbake. Vi har egentlig åpent hele tida, og er nå stort sett hjemme enten Merete, André eller jeg, men mange sender ei melding først og sier fra at de kommer.

Inn på tunet

Det dufter friskt inne i gartneriet, og fargene er en fryd for øynene. Gården deres er godkjent som Inn-på-tunet-gård, og André forteller at han bruker gartneriet aktivt.

– Det har en beroligende effekt, og det fine er at mestringfølelsen er der med en gang uansett funksjonsnivå, sier han.

Kona er enig. – Ja, dette er en fin hobby å holde på med, det er trivelig å se at det spirer og gror. Å se på og være rundt blomster gir en god følelse, sier Lill Kristoffersen som gleder seg over at kundene allerede har begynt å strømme til.

Bækenesan Gartneri kan du finne på Facebook, eller du kan kontakte Lill Kristoffersen på telefon 992 26 767.