Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Eksklusivt fiske skal realisere laksetrapp

Eksklusivt fiske skal realisere laksetrapp

Prosjekt laksetrapp er en av arbeidsoppgavene det nye styret i Beiarelva SA tar fatt på. – Årsmøtet har sagt ja til å være med på å finansiere prosjektet gjennom eksklusivt salg av hele Beiarelva ei uke før ordinær elveåpning, sier nyvalgt styreleder Merethe Selfors.

Unik mulighet

Privat utleie gjennom hele sesongen er vanlig i mange lakseelver, men dette blir første gang hele Beiarelva kan leies eksklusivt. – Styret har fått mandat til å jobbe videre med finansieringsplanen for laksetrappene vi ønsker å realisere. Det er viktig med lokalt engasjement, og jeg er glad årsmøtet stemte for at vårt bidrag skal skaffes gjennom eksklusivt salg av fiske i hele elva, i ei av de to ukene før ordinær åpning, for sånn bidrar vi alle, sier Merethe Selfors.

Beiarelva SA skal skaffe til veie 2-2,5 millioner. Det tror styrelederen er fullt mulig å få til ved privat utleie. – Planen er at det eksklusive fisket skal gjennomføres i 2022 eller 2023, så nå skal vi jobbe aktivt for å nå fram til potensielle kunder, sier hun.

Kort status prosjekt laksetrapp:
Forprosjektet er ferdig, finansieringsgruppa starter opp nå og det skal blant annet jobbes mot sentrale myndigheter. Det nyvalgte styret mener det er viktig å vise at også rettighetshaverne i elva har ønske om og vilje til å bidra økonomisk. Den totale økonomiske kostnaden er estimert til 37,5 millioner inklusiv mva.

Lappåtøyra er en av flere populære fiskeplasser i Beiarelva.

Viktig for hele bygda

– Beiarelva har stor betydning for lokalsamfunnet vårt. Den gir grunnlag for næringsutvikling blant både etablerte bedrifter og små, private aktører, sier Merethe Selfors. Selv driver hun med utleie av feriebolig for fiskere, er ihuga laksefisker og har et sterkt engasjement for å bevare villaksen.

– Beiarelva SA skal først og fremst jobbe med forvaltning, det er vår viktigste jobb. Samtidig skal vi tilrettelegge for lakseturisme og bidra til å løfte fram og utvikle elva så den kan være positiv for Kroa, butikken, bensinstasjonen og alle andre som driver næring i bygda, sier den nyvalgte styrelederen.

Høy kvinneandel

Styret har allerede rukket å gjennomføre konstituerende møte. – Jeg er ydmyk og takknemlig for tilliten. Både grunneierne og mange andre har sterke meninger. Å bli styreleder kan være en utfordrende posisjon, så jeg var i tvil, men mange tok kontakt og ba meg stille så da jeg bestemte meg for å ta ansvar var det for å være med hundre prosent, sier Selfors.

– Det er stas med et styre som representerer den langstrakte bygda vi er, og så er damene kommet på banen med to faste medlemmer og to vara, noe som er veldig bra, mener Merethe.

Styreleder Merethe Selfors foran styret og to varamedlemmer. Foto Gudbjørg Navjord

Femti prosent kvinner. Her er Kristin Hemminghytt, Merethe Selfors og Gyda Tollånes. Vara Maylen T. Solhaug var ikke tilstede. Foto Gudbjørg Navjord.

Kommunikasjon og mer åpenhet

Mer åpen kommunikasjon og jevn fordeling av arbeidsoppgaver er den ferske lederens strategi foran jobben hun har påtatt seg. – God kommunikasjon mot grunneierne er helt nødvendig for å ha tillit så jeg vil vektlegge fortløpende orientering om hva vi holder på med. Driftsplanen er styringsverktøyet vårt, og vi skal fordele ulike ansvarsområder blant styremedlemmene, sier Merethe.

Laksetrapp, fiskeregler, drift av laksekontor, samarbeid med kommunen om forebygging langs elvekanten med hensyn til flom og fokus på forvaltning av sjøørret og røye er bare noen av oppgavene som venter.

– Og så jobber vi med stillingsinstruks for mulig ansettelse av daglig leder, som blant annet vil få ansvar for drift av fiskekortsystemet, stamlaksfiske, hjemmeside og sosiale medier.

– Det er mye spennende som skjer i tilknytning til elva vår, og vi i styret skal være tilgjengelige for innspill. Nå står vi foran ny laksesesong så jeg vil ønske alle sammen lykke til med forberedelsene, sier Merethe Selfors. Det er mange som gjør en fantastisk innsats med tilrettelegging for laksefiskerne, og nå gleder jeg meg til fine dager i elva og skitt fiske.

Befaring i forbindelse med prosjekt laksetrapp. Foto Robert Selfors.

Styret i Beiarelva SA

Styreleder Merethe Selfors
Nestleder Tore Berntsen
Medlem Gyda Tollånes
Medlem Frank Trones
Medlem Ole Hemminghytt

Vara 1 Teemu Venejärvi
Vara 2 Maylen T. Solhaug
Vara 3 Kristin Hemminghytt