Flere gründere, historiefortelling og å prøvebo bygda
Dette var noen av ideene som kom da vi inviterte til kveldsmat og næringsprat sammen med Inkubator Salten.
Ordfører André Kristoffersen fortalte hvordan politikerne i bygda jobber målretta med å stimulere til flere arbeidsplasser. – Vi er heldige i Beiarn. Vi har relativt god økonomi som gir mulighetsrom for å være med og satse på de som er villige til å stikke hodet fram. De som tør å satse på å skape egne arbeidsplasser skulle vi gjerne sett flere av, sier han.
Fungerende ordfører André Kristoffersen ønsker flere gründere til Beiarn
Skjer mye i bygda nå
Næringssjef Bjørnar Brændmo fortalte om utviklinga han har sett de siste årene, og skrøt av nettopp satsingsviljen og engasjementet til politikken.
– Det skjer mye spennende i bygda for tida, her er så mye positivitet. Samfunnsplanen er spenstig, og snart har vi en arealplan som virkelig legger til rette for endring og utvikling. Flere nysatsinger er på vei opp og fram, og vi ønsker å få eksterne investorer med og satse nå som det skjer såpass mye tøft.
Bjørnar Brændmo delte historier med ironi og humor fra bygda
Prøvebo bygda
Flere gode forslag kom fram under diskusjonen. Blant annet ønsket om å tilrettelegge så terskelen for å prøvebo bygda blir lav. De som er nysgjerrige på hverdagen i bygda burde ikke trenge å selge egen bolig for å teste hvordan det er å bo her.
– Ungdommen som vokser opp i dag for eksempel er veldig miljøbevisste, og mange har lyst til å dyrke sjøl. Ikke for å være bonde, men for å kunne drive med en hobby som gir litt sjølberging. Samtidig har vi mange tomme fjøsbygninger i kommunen. Hva om noen kunne tilby leie i noen måneder for familier som ønsker å prøvebo bygda?
Historie bygger stolthet og identitet
Næringskvelden var lagt til de nyoppussa lokalene til Elaizes B&B på Moldjord. Carina Rist fra Inkubator Salten snakket om å bli flinkere til å fortelle og vise fram historien til bygda. Dermed fikk hun vite at bygget hun satt i hadde vært kommunehus tidligere. Slik gled diskusjonen videre til den gamle bygderuta som pleide å gå ned til Tverrvika, og for en opplevelse det var å komme dit for å handle.
Roy Larsen (i midten) jobber på Elaizes, og har lyst til å få vite mer om byggets historie
Rådgivning for bedrifter
Carina Rist fra Kunnskapsparken hadde vært i Beiarn i sommer for å fortelle hva det innebærer å være ei inkubatorbedrift, og nå hadde hun med seg Kristian Rydland Antonsen for å møte aktuelle bedrifter. Dagen etter næringskvelden var satt av til individuelle møter med ulike bedrifter i bygda.
– Det skjer jo så mye her i Beiarn som jeg ikke visste noe om, dere må fortelle dette til flere, formante Carina Rist.
Fortell med stolthet alt dere holder på med, mente Carina Rist fra Kunnskapsparken
Spennende utvikling
Seks bedrifter fikk utfordrende spørsmål og gode råd. – Inkubator Salten har kriterier som må være oppfylt for at vi kan ta inn prosjekter hos oss. Forretningsideens utviklingspotensial, nyhetsverdi og at det kan skapes nye arbeidsplasser, er en forutsetning for at vi kan hjelpe. Dette betyr at vi kan hjelpe mange, men dessverre ikke alle, fortalte Carina.
Hun anbefaler alle som har en forretningside å ta kontakt med de som jobber i inkubatoren for å få vurdert om man er en potensiell inkubatorbedrift, eller om det kan være andre ordninger som er aktuelle, for eksempel Start opp Salten.
Hvordan skal din bedrift skille seg ut fra de andre i markedet, ville Kristian Rydland Antonsen vite, og ga gode tips underveis.
Fornøyde med besøket
Bedriftene var fornøyde etterpå. De mente det var fint å få øve seg på å presentere det en driver med, og få mulighet til å lufte ideer og spørsmål. Samtidig kom det utfordrende innspill som gjorde at noen måtte hjem og reflektere litt over veien videre.
Her kan du lese mer om Inkubator Salten.
Næringskvelden og kartleggingsbesøket var en del av Beiarpuls-prosjektet hvor kommunen ønsker å stimulere til økt næringsvirksomhet. Vi takker alle som deltok, og er spente på fortsettelsen.