Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Fra null til hundre på to år

Fra null til hundre på to år

Situasjonen på mobil og bredbånd har endra seg stort for kommunen. Fra å være på bunn har Beiarn klatra til topps når det gjelder bredbåndsdekning.

– Det er er ei fantastisk utvikling. Det er ikke mange grisgrendte kommuner som har tatt dette grepet, sier moderniseringsdirektør i Telenor, Arne Quist Christensen.

Moderniseringsdirektøren i Telenor er glad for utviklinga i Beiarn kommune.

Fra null til hundre

Av kommunens om lag 1000 innbyggere er det bare noen få adresser igjen som ikke har fått tilbud om høyhastighets bredbånd. For disse områdene er det planlagt bygging blant annet med innvilga støtte fra Nordland fylkeskommune.

Dere er et godt eksempel på hva en kan få til i lag. Vi pleier å si at Beiarn har gått fra 0 til 100 på to år. Eller 99 prosent, da, sier Christensen.

25 millioner

Etter at de siste prosjektene er ferdigstilt har Beiarn kommune brukt fire millioner på utbygginga. Telenor investerer for 13 millioner.

– Utbygginga er viktig for Beiarsamfunnet, og har gitt positive ringvirkninger for innbyggere i Gildeskål også, sa moderniseringsdirektøren da han var på rundtur i Salten.

Arne Quist Christensen, Elin Vaagan og Rune Myrland fra Telenor var imponert over satsinga i Beiarn da de var på besøk i flere Salten-kommuner.

Beiarn lå på bunn

For to år siden lagde NRK en oversikt over andelen husstander med bredbåndsdekning. Der lå Beiarn på bunn med null prosent.

Dette var bekymringsfullt blant annet med tanke på attraktivitet for innbyggere og med hensyn til bedriftsetableringer.

God dekning er viktig for et hvert samfunn.

Vilje til utvikling i lag

På vårparten i 2021 kunne hele bygda juble over nyheten om at Beiarn kommune gikk fra ingen bredbånd til en dekning på 95 prosent på ett år. Ordføreren uttalte stor glede til NRK.

– Det er helt fantastisk. Dette er noe vi har tenkt på lenge. Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve det som ordfører, sa ordføreren i Beiarn, Andre Kristoffersen (Sp).

– Med dette rigger vi oss for fremtiden på en måte vi bare kunne ha drømt om for kort tid tilbake.

Fortsatt sårbart

Også på mobil har bygda fått et stort løft. Arne Quist Christensen forteller at Beiarn er nå blant de kommunene i landet som har flest mobilstasjoner per innbygger. – Situasjonen på mobil begynner å bli bra, men situasjonen når det gjelder dekning er fortsatt sårbar.

Han viser til at det bare foreligger én tilførsel til hele bygda.

Arne Quist Christensen og Ole Petter Nybakk er svært fornøyde, men peker også på sårbarheten.

Understreker alvoret

Rådmannen i Beiarn er enig. – Det handler om beredskap og sikkerhet. Vi er ei spredt bygd, og har ei satsing på helsesida som er helt avhengig av nett for eksempel på alarmer og overvåkningssystemer.

– Vi frykter brudd får alvorlige konsekvenser, så den sårbarheten er det viktig at flere enn oss forstår og har vilje til å løse praktisk.

Robusthet for bedre dekning og beredskap.

Blinker rødt

Med «forsterket ekom» menes sikring av nødstrømkapasitet i minimum tre døgn til basestasjoner og til viktige sambandsknutepunkter. Det innebærer at ved strømbrudd sikres et fungerende mobilnett fra alle tilbyderne til et utpekt område i kommunen.

Moderniseringsdirektøren forteller at dette arbeidet skal gjøres i Nordland i 2023. – Her håper vi at Beiarn kommer med.

Christensen sier at det blinker rødt på Beiarn i oversikten. – Vi ser på robusthet i hele landet, og min mening er at situasjonen er svært sårbar når det gjelder risikoen for at en feil kan ramme en hel kommune.

Dekning handler i dag om beredskap, sikkerhet, helse og liv.

Redundans

Ordfører André Kristoffersen sier at med bakgrunn i ekom-døden man opplevde i Beiarn for ei tid tilbake har kommunen vært i dialog med Statsforvalteren og Gildeskål kommune om styrka beredskap. Løsninga er såkalt redundans, som beskriver at en tilgjengeliggjør flere system som ivaretar samme oppgave. I dette tilfellet handler det om utbygging av tilførselen av fiber.

Ordføreren sier fiber over fjellet er nødvendig. Det vil gi bedre sikkerhet både for Kulturveien-området og deler av Gildeskål kommune.

Moderniseringsdirektøren sier det er gjort ei fantastisk utbygging i Beiarn, og skryter av et konstruktivt og løsningsorientert samarbeid. – Så bør neste prosjekt være fiber over fjellet.