Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Går oppsyn i hele sommer

Går oppsyn i hele sommer

På oppdrag fra Beiarelva SA skal Fjelltjenesten kontrollere fisket i elva i sommer. Etter sesongens første dag ser de at det er nødvendig.

Ulovlig fiskeredskap

– 33 fiskere ble kontrollert, og av disse fikk fem advarsler grunnet bruk av mothake. I tillegg kom oppsynet over et sted uten fiskere tilstede, hvor det stod sju stenger opprigga som tydelig hadde vært i bruk. Samtlige stenger hadde kroker med mothake på, forteller oppsyn Stein Ove Johannessen.

Sammen med kollega Anders Blom har han kontrollert begge sider av elva fra Trones og ned til Eiterjord. – Det har vært mye fokus på mothaker de siste årene så vi er overraska over at mange fortsatt bruker ulovlig utstyr, sier oppsynet.

Anders Blom og Stein Ove Johannessen fra Fjelltjenesten, Statskog

To politianmeldelser

Johannessen forteller at de sender videre to anmeldelser. – Fisketrygdavgifta var ikke betalt, og dette er brudd på Lov om laksefisk og innlandsfisk. Kortselger er pliktig å sjekke at fisketrygdavgifta er betalt før det selges kort til elva. Dette må grunneierne bli flinkere til å overholde, mener han.

Fornøyde fiskere

Oppsynet møtte flere fiskere som fortalte at de har vært her hvert år siden elva åpna, og dette var første gang de opplevde å bli kontrollert. – Vi blir tatt veldig godt imot, fiskerne er opptatt av god forvaltning og syns det er bra at vi er her, forteller Anders Blom.

Han er mest vant til oppsyn på fjellet, og sier at oppsyn langs elva er annerledes. – Det er ei majestetisk elv, så kontoret er virkelig flott i dag. Men vi er innom mye mer folk på kortere tid, det er flere regler å forholde seg til og så er det tydelig at fiskerne har et tett miljø i elva, at de snakker med hverandre. Det er bra om man påvirker hverandre positivt, men ikke dersom det går i uheldige trender, mener han.

Anders Blom må sette seg godt inn i de privatrettslige reglene de er satt til å forvalte for Beiarelva SA.

Høy vannføring

Det er mye vann i elva, og snøen smelter fortsatt. Av erfaring vet en at det nytes alkohol, og at det sosiale kan være vel så viktig som selve fisket. Oppsynet traff kun på én gjeng som hadde på seg redningsvest. På Eiterjord ble tre fiskere kontrollert.

– Om Geir ikke allerede hadde bestilt flybilletter hadde vi nok venta til det var mindre kubikk i elva, sier Morten Larsos, som fiska med kameratene. Geir Moe bekrefter at det er utfordrende forhold i elva med så mye vann.

– Men sola skinner, vi har godt med mat og drikke og livet er herlig her ved elva. Sier du at det er tatt fisk allerede? Ja, da er det laks i elva i hvert fall.

Geir Moe forteller at han angra på at skiutstyret ble liggende igjen hjemme da han kom kjørende over fjellet. – Dere har fantastiske forhold for ski! Kanskje det må bli med neste år, mener han.

Kameratgjengen tenker sikkerhet når elva er stor, og syns det er helt rett at Fjelltjenesten går oppsyn i år. Fra venstre Geir Sundt, Morten Larsos og Geir Moe.

Oppsyn hele sommeren

Johannessen og Blom sier at Fjelltjenesten kommer til å foreta jevnlige kontroller gjennom hele elva, til alle tidspunkt, hele sesongen. – Det er viktig at fiskerne setter seg godt inn i reglene, og respekterer disse. Fiskerne har vært flinke til å desinfisere utstyr, og alle hadde fiskekort for sonene i orden, noe som er meget bra, sier de.

Første gang en fisker tas for bruk av mothake gis det advarsel. Andre gang utestenges fiskeren ett døgn, og tredje gang utestenges fiskeren ett år fra elva. Dette ifølge fiskereglene for Beiarelva SA.

Se fiskereglene 2020 og konsekvenser ved brudd her.

Se Lov om laksefisk og innlandsfisk her.