Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Lidenskap til laksefiske førte til et nært vennskap

Lidenskap til laksefiske førte til et nært vennskap

Hva får en finne til å kjøre 6000 km i sommerferien? Dragninga mot fluefiske i norske lakseelver. Og nære vennskap. 

I en gapahuk ved Beiarelva møter vi finske Heikki Heiskanen og norske Knut Skjolden. Bålrøyken kniver med sigardampen om å få feste i neseborene. Det er lett regn i lufta. Forholdene ligger til rette for en fin dag med fiske mellom to gode venner.

Knut Skjolden og Heikki Heiskanen nyter bålkaffen i en gapahuk på Trones

Hevonpaska

– Han har finskopplæring på meg, og så har jeg norskopplæring på han, sier fluefisker Knut og peker på Heikki. Finsken nikker. Han forstår mye norsk så lenge tempoet ikke går for fort.

– Hevonpaska. Vi prater mye «hevonpaska» all the time, sier de og ler. Det betyr «skitprat» på finsk, og kan visstnok beskrive det meste av samtaler mellom kompisene, som møttes på grunn av lidenskapen for laksefiske.

Trives i Norge

Heikki forteller at han er i Beiarn for andre gang denne sommeren. I tillegg har han vært på tur i Finnmark sammen med kona. Han trives godt i den norske naturen. – Seks uker i Norge til nå, og kanskje kommer jeg tilbake i vinter for å besøke venner som bor her i Beiarn.

Kompisene reiser gjerne i Norge for å fiske sammen.

Hva er det med Beiarelva?

– I love this river, sier Heikki og speider utover vannet som stryker forbi. – Just look at the color, its special. Han forteller at elva er annerledes fra elver han har fiska i tidligere. Og at han nyter den grønne dalen og stillheten her inne. – It`s not only about catching the fish, I just enjoy being here.

Dagene hvor fisken biter på er ekstra fine.

Lader batteriene

Knut Skjolden er helt enig. – Min begeistring for Beiarn starta da jeg traska etter faren min på Beiarfjellet. Minst ei uke hver sommer. Det er noe med denne dalen som er bare helt magisk, sier han.

Knut fisker så ofte han kan om sommeren

Eget småbruk

Han kjøpte Kjerreng for noen år siden. Her har kompisen Heikki fått et eget rom. Knut kommer hit så ofte han kan. – Jeg har mitt andre hjem her i Beiarn. Eller, fruen mener kanskje at dette er mitt første hjem på sommeren i hvert fall, men hun trives heldigvis veldig godt her inne, hun også.

Idylliske Kjerreng ligger ikke langt unna Granli i Beiarn.

Heikki har fått eget rom på småbruket til Knut

Beiarambassadør

Knut er ambassadør for Beiarn så ofte han kan. – Jeg har sagt til Heikki at han kan ta med kona som er sykepleier, og flytte hit, det hadde vært noe.

Heikki er slett ikke fremmed for tanken. – Jeg kunne flyttet på dagen, men kona vil tenke litt mer på det, hun er litt redd for at språket blir ei utfordring, selv om hun er god nok i både svensk og engelsk, mener Heikki .

Skryter av tilrettelegginga

Knut forteller at han har blitt kjent med mange finske fiskere. De skryter alle av Beiarelva, og hvor lett det er å komme hit for første gang. – Grunneierne har gjort en utrolig god jobb helt fra starten, og alle som kommer hit syns det er godt organisert rundt elva. Med parkering, stier og skilt, gapahuker, toalett, søppelbokser og trivelige bålplasser hvor det er fint å være dag etter dag.

Det sosiale er viktig for mange av fiskerne. Mange danner nye vennskap. – Vi kan snakke på timevis om fisking. Alt fra utstyr til «good pools». Og fine opplevelser vi har hatt, sier Knut Skjolden og Heikki Heiskanen, som allerede gleder seg til en ny sesong i Beiarelva.