Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 1 med beiarpuls er «Ut av tunellen»-opplevelsen

Luke 1 med beiarpuls er «Ut av tunellen»-opplevelsen

Dersom du har kommet til Beiarn med bil så veit du hva «Ut-av-tunellen»-opplevelsen er.

Du kjører varsomt gjennom tunellen fordi den kan være i mørkeste laget. Det er for å forsterke opplevelsen du er i ferd med å få. For når du kommer ut i lyset får du ei storslagen åpenbaring midt i fleisen.

Velkommen til Beiarpuls. Foto: Kristin Ekker

Å komme hjem

De majestetiske fjellene verner om livet nede i dalen. På rekke og rad står de der og hilser deg velkommen. Etter hvert som nedstigninga gjennom alle svingene starter ser du elva som bukter seg livnærende fra sør til nord med bosetting gjennom hele dalen.

Kanskje gir det en følelse av nysgjerrighet eller eventyrlyst?

For oss som hører til der er det gjerne skuldre som senker seg og følelsen av å komme hjem.

Opplevelsen i sart vinterlys.

Kommunalt prosjekt

Hei, forresten. Jeg heter Elin, og har stått bak Beiarpuls i snart tre år. Tenk det? Tre år hvor du og jeg har fått oppleve bygda sammen. Tre år med fantastiske menneskemøter. Inspirerende ideer. Vilje og hjertens lyst.

– Det er så mye tøft som rører seg her!

Beiarpuls har vært et samfunnsutviklingsprosjekt med basis i reiselivssatsinga som politikerne våre har staka ut. Prosjektet har vært kommunalt finansiert, underlagt næring. Bjørnar Brændmo er nærmeste sjef/partner in crime, og vi har hatt mange flinke folk med oss på lag.

Underveis i prosjektet ble jeg mamma igjen. For jeg skulle få flere innbyggere hit, gjerne reiselivsaktører. – Jeg tok oppdraget seriøst.

Prosjektet Beiarpuls

Ut-av-tunellen-opplevelsen var allerede noe vi snakka om på folkemunne, og det ble bakteppet for prosjektnavnet. Jeg følte alltid at jeg fikk en helt egen puls av å være her. Dermed ble beiarpuls et begrep.

Det beskriver liksom noe vi visste var der, ikke sant? Noe særegent vi har kjent på. Noe vi alle kan samles om, som også kan utvikles videre.

«Her må det bo et naturfolk» sa noen som besøkte bygda for første gang.

Uerfaren prosjektleder

Jeg endra både navnet og prosjektbeskrivelsen. Det er en kardinalfeil som prosjektleder, å gå inn i noe etablert og starte med å endre, men jeg hadde ikke så mye erfaring som prosjektleder så det visste jeg heldigvis ikke da.

– Og politikerne som eide prosjektet var enige, da.

Folk som har hatt hytte her i tjue år sier de bruker fritidskommunen på en helt annen måte nå, og ungdom føler at bygda har blitt noe annet etter Beiarpuls. Sånt blir en både stolt og ydmyk over.

Det er takket være alle dere som har gjort det levende. For dere er mange som har bidratt.

«Ut av tunellen» nr. 1. Foto: Matt Wilde.

Tanteungen mener han bør få betaling for bildene de stiller opp på. Ordføreren har lovet en is.

Vår egen «merch» med kvalitetspreg. Logoen er et pulsslag, og fjelltoppen representerer naturen.

Det har vært tre år med prøving og feiling, men samskapinga med Laftehytta er suksess.

Om å innfri forventninger

De som forventa femti nye arbeidsplasser er kanskje skuffa. De som forventa innbyggerboom etter tre år likeså. Vi har fått tyn for at Beiarpuls ga for mye fokus til reiselivet, og vi har fått tyn for at hverdagspulsen i bygda tok for mye tid.

De som forventa at det skulle være et omdømmeprosjekt som bidro til å bygge stolthet innenfra, og inspirere folk i og utenfor Beiarn til å ta i bruk og bli glad i hele bygda, er nok mest fornøyd.

Beiarn får mer oppmerksomhet, og vi er mange som har blitt flinkere til å vise fram og sette pris på det attraktive.

For eksempel på Instagram:

Å ta pulsen på bygda

Beiarpuls begynte med tunell-opplevelsen, men i dag rommer begrepet så mye mer. Litt av hva det er skal vi undersøke mens vi teller ned til jul i lag. Allerede nå kan vi garantere at noen av dere kommer til å mene at vi har glemt noe.

Om jeg spør hva som er beiarpuls for deg er det ikke sikkert jeg har hørt svaret før. For det kan være så mangt. Noen får beiarpuls av en aktivitet de liker. For andre er det et bestemt sted, eller mennesker de er glad i.

– Hva gir deg beiarpuls?

Tre innholdsrike år er snart over, men energien skal rulle videre med stor kraft.

Nok et blinkskudd tatt av Matt Wilde.

Det skjer mye spennende framover med dyktige mennesker som jobber for utvikling i beiarsamfunnet. Jeg håper vi får fortsette å dele noe av det flotte engasjementet med dere også over nyttår i ei videreføring av prosjektet.

Adventskalenderen 2021 er herved lansert. På Facebook blir det i tillegg lagt ut videosnutter som vi håper blir tatt godt imot. Ikke døm dem på kvalitet, er du snill. Vi kan ikke skryte på oss å være proffe filmskapere, men vi håper vi klarer å skape noen fine øyeblikk for deg i desember likevel.

Blir du med videre?

Vi lover fine menneskemøter og forhåpentligvis gjenkjennelig inspirasjon når vi deler noe av det som gir beiarpuls.

Og du? Om du ikke har kjent «ut-av-tunellen»-opplevelsen på kroppen ennå er det kanskje din tur snart.