Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 10: Fellesskap for kvinner

Luke 10: Fellesskap for kvinner

Hei, vi ringte bare fra Beiarpuls fordi vi ville intervjue deg til adventskalenderen vi skal ha.

– Åh, dæven, da skulle jeg ikke ha ringt opp igjen, sier Bjørg Carlsen, og ler godt fra andre enden.

Bjørg er leder i Bygdekvinnelaget. Vi forklarer at vi bare vil vite litt mer om hva de holder på med, og da er det helt i orden å prate videre. – Vi er ei gammel forening, og har vært mange medlemmer, men nå er vi om lag 15 stykker, forteller hun.

Bjørg Carlsen er leder for Beiarn Bygdekvinnelag.

Lavterskel møteplass

– Den første onsdagen i hver måned møtes vi hos Beiarvekst. Da strikker vi eller holder på med litt håndarbeid.

Så har vi gjerne loddsalg, prater litt og bare har det koselig i lag.

Bygdekvinnelaget engasjerer seg særlig for barn og unge i lokalsamfunnet. – Vi har for eksempel hatt skolekjøkken og laga kurs for de som skal starte på videregående, vi har delt ut gratis frukt i barnehage og på skola.

Ofte kommer det forslag eller initiativ fra hovedorganisasjonen, eller forespørsler gjennom Frivilligsentralen. – Ja, vi prøver å være snar til å svare ja dersom Gudbjørg spør om noe.

-I anledning  FNs matvaredag kunne man framheve bærekraftig mat. Da fant vi ut at potetkjuk` var et godt eksempel, så vi inviterte folk til å spise det i lag med oss på Moldjorskola, forteller Bjørg.

Vår dag har vært en dag i Frivillighetens år hvor alle lag og foreninger har markert sitt frivillige arbeid.

Potet fra bygda gir kortreist mat på tallerkenen.

Fra bondekvinner til bygdelag

Tidligere het de Bondekvinnelaget. De hadde lokallag over hele landet. – Hovedorganisasjonen fant ut at vi skulle endre navn og logo til Bygdekvinnelaget, jeg tror det var for å få flere medlemmer og for å kunne inkludere flere.

– Landbruket ble lagt ned i øst og vest, og engasjementet ble borte, vi var kanskje ikke helt enig i den endringa på organisasjonen vår, men ser at det er fint at man ikke trenger å være bonde for å være med.

– All slags damer kan være i lag med oss, vi vil gjerne inkludere sjøl om det kan være litt vanskelig med språk og sånt.

Noen av damene delte ut sveler på Stressfri søndag i 2020.

Mannlig medlem

Bjørg forteller om en episode da hun trodde noen drev gjøn med dem. – Vi har faktisk en mann som er medlem hos oss. Jeg måtte ringe Norges Bygdekvinnelag da jeg oppdaga at han plutselig var på vår liste. Så ringte jeg til han etterpå.

Da fortalte han at han hadde meldt seg inn fordi det var så gode rabatter og medlemsfordeler, som rabatt på forsikring, konserter og sånt.

Bjørg forteller at mannen bor i Bodø, og vil være anonym. – Vi meldte han inn i vårt lag fordi vi er det nærmeste lokallaget. Jeg syns det er fint at han er med, det er en bra måte å støtte laget vårt på.

Medlemsinntektene går blant annet til aktivitet og trivselstiltak i lokalsamfunnet.

Matlaging gir glede og er sosialt.

Villmarksdagan 2022.

Rømmegrøt serveres til publikum.

50-års jubilant

Bygdekvinnelaget er med under Villmarksdagan, de arrangerer julemesse, deltar når det er Bygdefolkets dag i Beiarn og har tilbud om å delta på kurs eller treff gjennom hovedorganisasjonen.

– Vi mener det fortsatt er liv laga for oss ja, rabattene er én ting, men det er jo det sosiale som er mest verdifullt. Det er fint å ha et treffpunkt hvor du bare kan møte andre damer og prate litt i lag.

Beiarn bygdekvinnelag ble danna i 1973, og har dermed jubileum til neste år. – Ja, vi blir femti år til neste år, og det har vi tenkt å markere på en eller annen måte.

Nye medlemmer er hjertelig velkomne til å bli med.

Juleavslutning for damene i Bygdekvinnelaget.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 10 finner du bokstaven L.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til og god adventstid!