Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 10 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 10 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Hun er ei ekte gårdskjerring, brenner for å synliggjøre samisk kultur og vil at skillet mellom øverdalinger og nerdalinger skal opphøre.

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Toril Sivertsen
Alder: 72
Status: Gift med Knut siden 1966, gårdskjerring/alt-mulig-kjerring og pensjonist

Toril er en av de som fortsatt bor i Tollådalen, og tror at når man bor litt avsides til, slik mange av beiarværingene gjør, så blir man også litt mer sjølhjulpen. 

Toril Sivertsen foran gammen i Dållågádden Villmarkscamp.

Hvor lenge har du bodd her?

– Jeg har bodd hele mitt liv i Beiarn.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Nei, jeg ble jo gift med en beiarværing, og vi bosatte oss på gården som tilhørte foreldrene til Knut. Her har vi bodd hele tida i lag.

Toril fotografert av datter Elin Anita Sivertsen.

Hva er det beste med å bo her?

– Det er mange ting, egentlig, her er ei veldig bra bygd å bo i vil jeg si. Vi er jo pensjonister begge to, men holder på med alt mulig som vi ikke skulle brydd oss med nå som vi er så gamle, men vi må gjøre noe så vi ikke stagnerer, mener Toril.

De bor i en av sidedalene i bygda, og skulle ønske de så mer folk.

– Noen ganger kan det gå på dagesvis før vi ser noen andre. Men vi er jo vant til det, og trives aleina også. Beredskapsmessig er det jo dette med å holde vinterveiene åpne, men brannmessig har vi blant annet gardert oss med pumpe og vannslange så vi føler oss høvelig sjølhjulpne den veien.

Toril trives i naturen. Foto Elin Anita Sivertsen.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Dugnadsånden. Den har alltid vært her, og jeg tror den fortsatt lever i beste velgående. Om noe skjer stiller folk opp, og så er jeg stolt over gjestfriheta i bygda. Det her med å komme inn og drikke en kopp kaffe.

– Det er kanskje en nordnorsk greie mer enn bare lokal, men jeg tror det er mye gjestfrihet i bygda vår, det er i hvert fall noe de som kommer utenfra skryter av.

Hva savner du?

– Jeg har et stort ønske for bygda vår, og det er at det ikke skal være noe skille mellom øverdalinger og nerdalinger. At vi kan føle oss og omtale oss som ett folk. Vi bor alle i samme kommune, og sjøl om avstandene er lange så bør de ikke være noe skille mellom «de» og «dem», sier Toril.

Foto Elin Anita Sivertsen.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Jeg er veldig fornøyd med hun som er vår ordfører, og håper hun snart blir frisk og kommer tilbake. Men det samiske ligger mitt hjerte nært, og akkurat der må jeg si at jeg skulle ønske kommunen tok mer grep. Hadde jeg vært ordfører ville jeg løfta fram samisk kultur.

Toril Sivertsen er dyktig med duodji.

Kulturminner

Toril og Knut har lenge jobbet med registrering av samiske kulturminner. Toril forteller at det går jo litt seinere med årene, men at det fortsatt er noe de gjør fordi det føles viktig.

– Det er har blitt bedre, men det er fortsatt knytta skam til det samiske. For noen er det for sterkt å stå fram med sine samiske røtter.

Toril har både samiske røtter og er etterkommer fra bondesamfunnet, og hun er like stolt av begge delene. – Vi ønsker å være blant de mange som gjør en innsats for at det kommer fram i lyset, så kulturarven vår er noe vi kan være stolt over.

Informasjonsplate ved det samiske kulturminnet.

Si litt om noen du beundrer

– Ja, det skal jeg si med en gang at det er min mann! Han Knut har et pågangsmot jeg beundrer, og ei løsning på det meste. Han har gått med kreftsykdom i kroppen i mer enn 20 år, men har kjørt sitt løp og han er virkelig en jeg ser opp til.

Toril og Knut Sivertsen jobber for ivaretakelse av samisk kulturarv. Vi takker for praten, Toril, og vil få skryte av arbeidet som du og mannen din gjør!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her.

I luke 10 finner du bokstaven L