Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 13 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 13 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Han er kanskje en av de som har sett bygda fra flest forskjellige vinkler, og når han ikke jobber er han ute på tur. 

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Marius Christensen Aspmo
Alder: 39
Status: Gift med min bestevenn, Astri, er daglig leder hos Solbakk Tre og bonde på fritida

Marius er godt trent, og liker å være aktiv. Med Astri er han gjerne med på ulike løp, enten i fjellet eller etter veien.

Ofte sett; ute i naturen med en sekk på ryggen. Foto privat.

Hvor lenge har du bodd her?

– Stort sett hele livet, eller, jeg tok utdannelse som biloppretter i byen og bodde der noen år, men kom tilbake ganske fort.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

Marius hadde alltid lyst å flytte hjem. – Aller mest på grunn av naturen, jeg trives veldig godt med å kunne pakke ryggsekken hjemme og bare gå ut døra og så langt jeg orker.

– Jakt, fiske og friluftsliv har alltid vært det jeg interesserer meg mest for og da er det perfekt å holde til i Beiarn.

Fra elgjakta. Foto privat.

Med utsikt til vakre fjelltopper. Foto privat.

Hva er det beste med å bo her?

– Nei, det er jo akkurat det med naturen. Astri og jeg arbeider mye, først på Solbakk og så på gården når vi kommer hjem, så det er ikke alltid vi får tid til så mye turer som vi vil.

Vi har inntrykk av at dere er på tur hele tida, dere er noen inspirerende fjellgeiter, begge to.

– Jo, takk, haha. Vi liker å være mye ute, ja. Jeg er heldig som er gift med min bestevenn, som også er verdens beste turfølge.

Tur er den store fellesinteressen for ekteparet. Foto privat.

Sauebønder

Astri og Marius tok over gårdsbruket til hennes familie. – Jeg er vokst opp med sau, og trives veldig godt med det. Sjøl om vi har hatt en lang arbeidsdag på Solbakk er det nesten som avkobling å fortsette med jobb nummer to i fjøset, sier han.

– Og blir det riktig stressende og galt er det bare å lyre seg av gårde på fjellet.

Marius Christensen Aspmo er oppvokst på Eiterjord med sauefjøs. Foto privat.

Marius og Astri har omtrent 110 vinterfóra sau.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Jeg er stolt over naturen, og alle mulighetene den gir. Det hender vi har med folk på tur som ikke har vært her før, og de blir helt søkkimponert.

– Vi har store isbreer, høye fjelltopper og flotte fjellvann. Langrennsski og fjellski er det utrolige forhold for, og vi er skikkelig privilegerte som får bo i dette eldoradoet.

I tillegg trekker Marius frem gode lavterskeltilbud. – De preparerte skiløypene på fjellet og i lysløypa er i en særklasse. Det er utrolig mye å finne på her bare en liker å være aktiv.

Bålkaffen smaker ekstra godt etter mange kilometer i fjellet. Foto privat.

Foto privat.

Hva savner du?

– Nei, der kommer jeg ikke på noe i farta, men det handler kanskje om hvem jeg er og de interessene jeg har.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Åh, dæven. For et spørsmål. Nei, jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg syns de politikerne vi har gjør en veldig god jobb. Men kanskje dette med landbruket da? Det er greit at mange trives her med Beiarn som ei fritidsbygd og at vi vil utvikle gode opplevelser, men det må ikke gå utover landbruket. Det må gå hand i hand.

– Her er mange dyktige gårdbrukere, og jeg syns det er mange som får det der godt til. Det er artig at her er en del unge som satser og starter opp for seg sjøl, det legges mye ned, og det er trasig, men samtidig er det fint å se at noen unge tar over og viderefører drift. Det gir optimisme.

Marius jobber som daglig leder på Solbakk Tre. Der jobber også ektefellen Astri. Foto privat.

Si litt om noen du beundrer

– Det er mange jeg kunne nevnt. Men kanskje jeg kan trekke fram Frank Stensen og den gjengen der, de vil jeg gjerne skryte av. Ellers alle som tør å satse, starte opp noe og skape egne arbeidsplasser, det syns jeg er imponerende.

Avslutningsvis snakker vi om bilder, og Marius sier han har tusenvis av fine naturbilder fra bygda, men det er ikke sikkert han klarer å finne så mange av seg sjøl. – Men jeg skal se hva vi finner, kanskje Astri har noe.

Firbeinte venner er gjerne med paret ut på tur. Foto privat.

Frihetsfølelse

– Og om du får plass må du få med den fantastiske frihetsfølelsen en kan oppleve her i bygda. Det er sjelden en treffer på folk – ikke at jeg har så mye i mot folk, altså, men det er så store og flotte areal vi kan vandre i. Om det er tredve varmegrader nede i bygda kan du stikke opp på en isbre og sitte der, det er bare helt nydelig.

– Og det å bare sette seg ned en ettermiddag, ta fram kartet og peike; dit vil jeg gå. Så planlegger du turen, og bare pakker sekken og går. Det er artig.

Under åpen himmel. Foto privat.

Den ultimate måten å tilbringe tida si på, mener Marius. Vi fryder oss over de fine turbildene dere legger ut, og takker for en trivelig prat.

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her, og se hvordan du kan delta i trekningen.

I luke 13 finner du bokstaven G