Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 14 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 14 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Hun er sikker på at vi har verdens beste vaktmesterkorps i bygda, og vil skryte av politikere og administrasjon som sørger for at det er trygt og godt å bo her.

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Audny Johanne Frantzen
Alder: 76
Status: Enke, pensjonert hjelpepleier og husmor

Hun hadde sin pleietrengende mann hjemme i tolv år før han gikk bort for to år siden. – Det går fint å leve videre som enke. Jeg har et uslitelig humør og er evig optimist som forsøker å se det beste i alt. Nå pynter jeg til jul og koser meg med det – sjøl om det er mest bare jeg som ser det.

Audny Johanne Frantzen hjemme i stua.

Hvor lenge har du bodd her?

– Hele livet. Jeg ble født på sykestua, og hadde barndommen på Eiterjord.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Nei, jeg ble jo gift, og så fikk vi unger. Etter hvert begynte jeg å jobbe på sykehjemmet, eller i hjemmetjenesten. Så det var kanskje ikke så mye valg i akkurat hvor jeg bosatte meg, det ble bare sånn, sier Audny.

Audny liker å ta bilder fra bygda. Foto privat.

Hva er det beste med å bo her?

– Ja, si det. Vi har en flott natur, og jeg har vært et friluftsmenneske som har utnytta det aktivt. Jeg bor rett ved elvebakken, og det kan jo både være skummelt og spennende. Dessuten er det flotte mennesker som bor her.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– At vi har politikere og administrasjon som har sørga for at vi står flott til økonomisk i forhold til andre kommuner. Det gir oss gode og forutsigbare velferdstjenester. Dessuten er det nært her inne med få innbyggere, så man kommer mer nær innpå hverandre. Når en trenger hjelp er man ikke bare en brikke på himmelen som ingen bryr seg om, det er alltid noen her som står klar for å ta vare på deg.

Nydelige Høgtind. Foto privat.

Hva savner du?

– Flere turstier for folk som ikke har så lett for å bevege seg. Det savner jeg virkelig. Det er mange fine turmuligheter, men da må du være frisk til beins.

– Så jeg ønsker meg flere tilrettelagte naturopplevelser for de som sitter i rullestol og andre som har funksjonsnedsettelser som begrenser dem ute i naturen. Jeg fikk den erfaringa med mannen min, og nå ser jeg hvor vanskelig det er for sønnen min. Og så er det ikke så mye tilrettelegging som skal til, egentlig, før det kan brukes av flere.

Å høste fra naturen er sunt og godt.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Det nytter kanskje ikke så mye med en tittel fra eller til, men jeg ville jobba for fjordveien. Det ville gjort bygda mer tilgjengelig og attraktiv. Nå vil jeg si at jeg syns de som jobber her inne gjør en veldig fin jobb, og jeg ville kanskje ikke fått til så mye på en dag, men det er artig å tenke i de baner, sier Audny.

Si litt om noen du beundrer

– Da vil jeg skryte av ordføreren vår som er sykemeldt, jeg håper hun kommer seg på beina igjen og er tilbake snart. Hun har et godt humør, og så mye vilje til å gjøre godt for bygda si.

– Og så vil jeg skryte av rådmannen vår også, han gjør en veldig god innsats for oss. De to er et bra team.

Rosebusk fra hagen. Foto privat.

Verdens beste vaktmesterkorps

Til slutt ønsker Audny å skryte av vaktmesterne vi har i kommunen. – Ja, for noen engler! Ingen i Norges land har så flinke vaktmestere som de vi har. Når Sverre begynte på avlastning på sykestua pleide de å hente rullestolen hans her hjemme, og så stod den klar utenfor sykestua når vi kom dit, og den stod klar her hjemme da vi skulle tilbake igjen. Det hadde ikke skjedd på større plasser, ja, kanskje ikke en gang i andre små kommuner?

– Man får tettere band her, og tar mer vare på hverandre, sier Audny, som måtte avslutte praten fordi hun skulle hente Judith. – Ja, vi pleier å dra på butikken i lag. Vi må ta godt vare på hverandre når vi bor i ei lang bygd som dette.

Noen fra den store familien til Audny på besøk. Foto privat. Tusen takk for praten!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her.

I luke 14 finner du bokstaven E