Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 14 med beiarpuls er skiglede

Luke 14 med beiarpuls er skiglede

Toppen av kransekaka? Randoski fra Leiråtinden til nederst i dalen på 40-50 cm puddersnø!

Det mener Stein Simenstad og Helga Eide som flytta til Beiarn på grunn av naturen og de trivelige folkene.

– Gjennom Anniken, søsteren til Helga, ble vi kjent med alle de her fantastiske skimulighetene som er i kommunen, så da vi kunne slutte i Forsvaret begge to, ble det naturlig å velge Beiarn som base, forteller Stein Simenstad.

Helga Eide og Stein Simenstad stortrives i skieldoradoet Beiarn.

Stabil og lang sesong

Skigleden hadde begge med seg fra barnsben av. – Vi jakta egentlig etter snø og gode forhold, sier Helga Eide.

– Det var godt å flytte hit og få stabil tilgang til snø og vinter, og for oss som har jobba på Svalbard i sesong ble bygda et bra supplement til skiåret. Ofte kan vi starte sesongen allerede i oktober, og så varer det gjerne til Sankt Hans.

Mot sola og toppen av verden.

Stabil vinter og lang sesong gjør Beiarn til et ypperlig valg.

Eldorado for skientusiaster

Helga beskriver variasjonen ved alle skiturene, og gleden over lyset som endrer seg med årstida.

– Det starter med disse fantastiske førjulsturene, og så få oppleve å gå fra det magiske vinterlyset og bare fortsette å være på ski helt til midnattssola kommer og du kan være ute døgnet rundt, det gir en enorm kvalitet til livet.

Fra vadmelsbukser og skinnkrage på anorakken, til oppbretta ulltrøye og ingen lue. – Den kontrasten du får oppleve her på ski gjennom året er bare så bra!

Det arktiske lyset som varierer gjennom hele året gir mye glede.

1400 høydemeter

– Så er det toppturmulighetene med rando og ordentlig skikjøring, fortsetter Stein. – At du kan gå opp 1400 høydemeter og få skikjøringa i et flott terreng hele nedfarten, det er det virkelig ikke alle steder du finner.

Han mener de er privilegerte som bor i Beiarn. – Vi trenger ikke kjøre langt med bil, stå i kø eller føle at det er trangt om plassen. Siden vi bor her er vi på plass før skimiljøet i regionen, ofte først av alle. Vi må trakke løype, men vi får kjøre ned i helt urørt landskap, og det er bare helt magisk, sier han.

Toppen av kransekaka er 40-50 cm med herlig puddersnø fra toppen og ned.

– Det er det ingen ting som slår. Det har vi ganske ofte her i Beiarn, og det er jo det som er så utrolig.

På vei mot målet. Eller er målet selve turen?

Å bo i Beiarn betyr at du er først. Det eneste han kan klage på er at han må trakke løype opp, men det er alltid verdt slitet.

Perfekte forhold, og en uforglemmelig nedfart venter.

Drømmedag i vinterbygda Beiarn.

Større perspektiv

Stein og Helga beskriver følelsen av å komme over tregrensa som noe nærmest religiøst. – Du frigjør så mye endorfiner mens du går oppover, hodet blir lett og alt av problemer løser seg. Over tregrensa åpner landskapet seg på en måte man ikke får oppleve av å være nede i dalen.

Stein siterer Henrik Ibsen. «Her oppe på vidden er frihet og Gud, der nede famler de andre». – Ja, det er sterke opplevelser opp mot fjelltoppene.

I møte med mektige fjell blir man ydmyk.

Flotte fjellturer

De kan ikke skryte nok av toppturmulighetene i bygda. Samtidig ønsker Helga å motivere de som syns skikjøring blir for heftig.

– Jeg vil at flere kan få opp øynene for de lettere skimulighetene også. Fjellturer som å gå innover Tollådalen mot Bukkhågen før jul er en helt fantastisk og veldig typisk Beiar-opplevelse, vi gleder oss over det år etter år.

– Bukkhågen, Midtistua, Bjellåvasstua. Å se sola igjen i slutten av desember eller begynnelsen av januar, det er deilig.

Helga er toppturentusiast, men heier også på enklere turer.

Deilig å stake seg bortover med ski på beina.

Hele skalaen

Helga sier det sosiale med å gå på ski også gjør godt. – Fjelløypene mot Stabbursdalsryggen må jeg si jeg har utrolig stor glede av.

Det er det som er så fint med Beiarn, du har hele skalaen fra oppkjørte løyper på Beiarfjellet til helt rå skikjøringsmuligheter i dalen.

– Det er så mange flotte opplevelser her i bygda, vi er bare så utrolig heldige!