Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 14: Tufta på frivillig forsvar av landet

Luke 14: Tufta på frivillig forsvar av landet

Beiarn skytterlag kan vise til medaljer på nasjonalt og nordisk nivå, og har en skytterprins som kommer fra bygda.

Vi snakker selvsagt om Arnt-Erik Aune. Som av praktiske årsaker til slutt meldte overgang til Bodø Østre skytterlag.

– Men sine store bragder har han heldigvis gjort som skytter for Beiarn, han er jo både prins og nordisk sølvvinner, forteller Rune Jørgensen, som er svoger til Arnt-Erik, og leder for Beiarn skytterlag.

Rune Jørgensen er leder for Beiarn Skytterlag, og gifta inn i en familie med engasjement for skyting.

Arnt Erik Aune er skytterprins, og har hevdet seg sterkt som skytter.

Et lite miljø som hevder seg

– Forholdsvis oppegående, ikke så mange aktive medlemmer, men vi har gode resultat opp gjennom årene til tross for at vi er små.

Det sier leder Rune Jørgensen om Beiarn skytterlag. Som helt klart er del av en familiebedrift når det kommer til skyting.

– Det tøffeste var på Landsskytterstevnet. Det var lagskyting, og da var vi minste margin fra pallplass med Hege, Arnt Erik og Ingeborg. Da var vi vel nummer fire, lille Beiarn skytterlag, av noenogtrehundre skytterlag i hele Norge.

Det var ganske fantastisk.

Ingeborg, Arnt Inge og Hege er flaska opp med skyting.

Det frivillige skyttervesen

Beiarn skytterlag er under hovedparaplyen «Det frivillige skyttervesen». Rune forteller om en historie de har ledd mye av i familien.

– Det er no en profilert skytter som en gang klagde til sin far, som persa han til å skyte. «Sei me pappa, heita da ikke Det frivillige skyttervesen?» – han var ikke så løsten den gangen, kanskje, og det har både faren og han sjøl flira godt av etterpå, sier Rune.

Samfunnsberedskap

– Grunntanken var jo forsvarsevnen, da våpenreisninga og skytterlagene ble stifta, sier Rune.

Han henviser til situasjonen i Ukraina. – Vi må jo bare håpe at det ikke skjer her, men de måtte jo starte med våpenopplæring der, det så vi jo på TV. Rein opplæring som vi driver med i konkurranseskyting.

I forhold til samfunnsoppdrag og den biten så er det jo det Beiarn skytterlag egentlig er tufta på.

– Det var et avslutningskalas etter Landsskytterstevnet, og da passa jeg på å sette meg ved siden av generalsekretæren i DFS, han Tynnerheim, og så sa jeg at vi skulle fått subsidiert treningsammo over forsvarsbudsjettet.

Rune mener vi kan øke forsvarsevnen betraktelig i landet med lite midler.

Flere debutanter under et Beiarstevne. Foto: Rune Jørgensen.

Tradisjonsrikt Beiarstevne

Beiarstevnet har lang tradisjon fra 1972. Slike stevner og konkurranser er ifølge Rune noe av det beste med å skyte.

– Jeg driver med dette fordi skyting er spennende, og så er det veldig mange som blir overraska over hvor både lett og vanskelig det er, sier Rune og ler godt.

Det er veldig lett hvis du gjør det rett, men hvis du gjør det feil så er det vanskelig.

Se resultatliste fra Beiarstevnet gjennom tidene.

Godt med tilskuere under Beiarstevnene.

Ordførerduell i Bodø. Tre medlemmer fra Beiarn hadde ansvar for skyteteknisk kontroll ved en av standplassene, og det gikk knirkefritt. Foto: Ingeborg Aune Jørgensen.

Rekruttering

Som leder har Rune dårlig samvittighet for at organisasjonen hans ikke gjør mer for å øke interessen for skyting. – Men det går jo i bølger, det der.

– Skyting kan passe for alle, og har ikke de samme kroppslige rammene som annen sport. En tynn pipestilk vil ikke kunne hevde seg i bryting, en som har kjempemange kilo til overs vil slite med å bli en habil fotballspiller, men begge kan hevde seg i skyting.

Skytterlaget i Beiarn arrangerer innimellom skyteskole, men sliter med praktiske fasiliteter. – Det kan bli skikkelig bra med innendørs skytebane knytta til den nye skola.

– Skyting er inkluderende. Vi håper å få til et sånt miljø, jeg tror det kunne vært bra for både ung og gammel.

Skyteskole i 2018 med noen av de fornøyde deltakerne.

Da skoleskyting var positivt

– Tilbake i gamle dager så var det skoleskyting, på den tida var det et positivt begrep, sier Rune.

Skytterlagene arrangerte skyting rundt på ungdomsskolene.

– Beiarn vant faktisk et gevær fordi de hadde 100 % deltakelse i ti år på skoleskyting. Det var min avdøde svigerfar som var primus motor for dette, og alle var med, vi har sånne sølvplaketter fra skoleskyting, og det er jo ei stolt historie.

Aksel Skoglund har engasjert seg i skyttermiljøet.

Raymond Dokmo er også en beiarværing med gode skyteferdigheter.

Rune mener at Gunnar Tiurdal må være en av de med størst frivillig innsats i hele Nord-Europa.

Elgoppskyting er en stor del av virksomheten til skytterlaget, og folk kommer over fjellet for å trene eller skyte opp. Jakta er sosial og meningsfylt.

Framtidas skyting

– Prøv å gjett hva et konkurranseskudd koster? Rune forteller at det koster 13 kroner for hver smell.

Innendørsskyting er enklere å gjennomføre og mer miljøvennlig.

– Både på støy og på bly, og på det hele, og ikke minst sånn prismessig, for etter hvert er det blitt veldig dyrt å skyte grove skudd.

Rune forteller om nyvinninga med å flytte konkurranser og stevner innomhus. – Vi ser at det er framtida enten en vil eller ikke, det er jo stas å være ute og høre at det smeller, det syns jo jeg er artigere, men mange syns det er bra at man ikke hører den kraftige smellen og får den rekylen.

Behind the scenes. Rune ønsker innendørs bane, og veit at flere vil bli interessert i skyting om det legges til rette for å være med.

Det frivillige skyttervesen

Det frivillige Skyttervesens formål er å fremme god våpenkultur og praktiske skyteferdigheter, samt sikre tilgang til en desentralisert skytebanestruktur, til nytte for Forsvaret og samfunnet for øvrig.

Det frivillige Skyttervesens mål skal søkes nådd gjennom ungdoms- og rekrutteringsarbeid, instruksjon i våpenbruk, samt øving og konkurranser i bane- og feltmessige skytinger.

Det frivillige Skyttervesen er opprettet av Stortinget, og er den største praktiske støtteorganisasjonen til Forsvaret.

Unge frivillige er framtida. Rune Jørgensen ønsker seg innendørs bane sånn at de kan rekruttere flere med til en nyttig og artig aktivitet.

Mor og datter Aune Jørgensen.

Skyting er for alle, og Beiarn har tradisjon for å hevde seg. Det ønsker skytterlaget å bidra med også for framtida. Vi heier på dem, og håper på god rekruttering videre.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

Luke 14 kommer med et smell, og på skyteskiva dukker bokstaven F opp.

Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til, og god adventstid!