Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 16 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 16 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Han beskriver seg selv som en liten Aukrust, og de to han vil skryte av har blant annet både oppfinnsomhet og hjelpsomhet til felles. 

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Karl Johan Krokstrand
Alder: 66
Status: Gift med Yvonne, far, bestefar og tidligere geitbonde

Karl Krokstrand bor langt sør i dalen vår, og funderer litt på skillet mellom øver- og nerdalinger når vi ringer. – Nei, det er jo vi sjøl som skaper det i så fall, i mine øyne er vi ett folk. Vi har det bra i lag og det skal vi fortsette med.

Jeg forsker forresten litt på det samiske miljøet i Nordland og Rana, mange kom jo til bygda fra Rana, og jeg tror nok det er en del folk her i bygda som ikke kjenner til opphavet sitt.

Karl og sønnen Frank Erik på tur. Foto Susanne Krokstrand.

Hvor lenge har du bodd her?

– Mesteparten av livet, bortsett fra noen år på skole i Bodø og Mosjøen. Så jobba jeg jo i byen noen år, før jeg dro på anlegg i Sulitjelma hvor jeg traff Yvonne, og så flytta vi hjem igjen til Beiarn i 1978.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Det var vel for å overta gården, ja. Vi flytta hjem til Krokstrand hvor vi har drevet med geiter helt til vi la ned for en fem år siden.

Bryllupsbilde av Yvonne og Karl Krokstrand

Hva er det beste med å bo her?

– Fjellan og naturen og folket. Svaret kommer kontant, før Karl utdyper. – Å komme seg ut i naturen gir en fantastisk ro og sjelebot, det er ren medisin. Hovedinteressen har jo vært jakt og fiske, nå går det mest i det siste, men det er uansett godt å bare komme seg ut og finne roen.

– Og folkan her inne, vi er jo en helt egen rase. Sindige. Rolige. Og med veldig mye god humor.

Å fiske gir ro i sjela. Foto privat.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Det er i grunn mye. Her er mange som får til noe, særlig blant bøndene. De som satser og utvider og ser positivt på framtida skal ha skryt. Ja, her er mange dyktige folk i bygda, det må jeg si.

Hva savner du?

– Tja, si det, du. Det er jo forskjellig en kunne ha ønska seg, men om det er noe en savner så er det egentlig lett å komme seg til.

Jeg kunne forresten tenkt meg en platebutikk. Musikkinteressen er stor, og platesamlinga likeså. Og et bilmiljø for amerikanske biler, det hadde også vært noe!

I tillegg kunne Karl ha ønska at vi hadde vinmonopol i bygda. – Ja, det er jo bare tull at vi ikke har sånt, at vi må over fjellet for å få tak i ei flaske vin, så det hadde vært fint å få på plass i Beiarn.

Amerikanske biler har alltid vært en stor interesse for Karl. Foto privat.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Du, jeg syns de som styrer og steller her inne gjør en veldig god jobb så der har vi ingen fare. Vi følger jo med på diskusjonene, skoledebatten for eksempel. Å få noen til å være 100 % enig i alt, det greier man ikke. Men jeg tror det der kan bli bra. Når ting bare får roa seg litt ned.

Så tenker jeg at det bygget kan brukes til mye, gammeldans for eksempel, en får bare håpe det kommer initiativ fra noen som kan drive fram ting.

– Men som ordfører ville jeg arbeida for å få skikkelig veistandard her inne i bygda, og deretter kanskje ei løsning videre utover fjorden. Ellers er det jo å støtte opp om næringene vi har her inne, og å tilrettelegge for de som bor her.

Det er ting som trengs å rustes opp, blant annet et nytt hjem for de gamle. – De er bra innelåst på sykestua. Det er vanskelig å komme seg ut og gå en tur, det blir jo nærmest med livet som innsats, så det tenker jeg er viktig å gjøre noe med.

Karl inspiserer arbeidet sammen med Ayla. Foto privat.

Si litt om noen du beundrer

– Da vil jeg trekke fram Magnus på Savjord. Det han har greid å lage med bare to hender, det er bare helt beundringsverdig. Han er virkelig imponerende!

En annen han vil framsnakke er Wilhelm Nyrud. – Han har nesten brukt opp helsa si, men den mannen har aldri sagt nei til noen, det er veldig mange som har fått hjelp av han. Stødig og raus, og ikke minst en veldig snill mann. Han fortjener virkelig å få noen fine ord, ja.

Trivelig å bli kjent

– At dette intervjuet gikk strålende? Ja, det kan du si, det. Det kommer jo an på hva du skriver. Men dere er flinke, det skal dere ha. Det er trivelig å lese adventskalenderen. Vi blir jo litt kjent med en masse folk som en knapt aner bor her, så det var et bra påfunn.

Karl Krokstrand er gjerne med på quiz, og mener det er særlig viktig jo eldre en blir å trimme hjernecellene. Takk for en trivelig prat, Karl! Foto Frank Erik Krokstrand.

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her.

I luke 16 finner du bokstaven P