Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 16: Inviterer til juletrefest

Luke 16: Inviterer til juletrefest

Ungdomshuset på Arstad har invitert til mang en trivelig sammenkomst gjennom tidene. Nye ildsjeler er med på å videreføre aktiviteten.

– Juletrefest prøver vi å ha fast, det er litt variabelt når vi har den, men som regel har vi hatt andre juledag. Den havner på en mandag i år, og vi håper mange har lyst til å komme, sier leder i UL Enighet, Linn Marita Ingvaldsen.

Linn Marita Ingvaldsen har påtatt seg lederansvaret for UL Enighet, og er dermed engasjert i vedlikehold og drift av ungdomshuset på Arstad.

Ungdomshuset på Arstad har vært åsted for mang en hendelse. Kanskje møtte noen kjæresten sin der?

Trivelig juletrefest for alle

Linn Marita forteller at de skriver brev til nissen sånn at han kommer til juletrefesten. – Og så har vi vært så heldige at vi har pleid å ha ho Ingrid Kolvik Larsen her som har vært og spilt julemusikk for oss.

Leker og loddsalg, godteriposer til ungene og god stemning.

– Så tar alle som kommer med litt mat til fellesbordet sånn at det skal være for alle, de voksne betaler kun litt for kaffen, ellers er juletrefesten gratis.

Blir du med på juletrefest andre juledag?

Forsøker å bidra til aktivitet

Ungdomslaget forsøker å få til litt fester gjennom året, og leier ut huset til private arrangement som dåp, konfirmasjon og bryllup. – Bingo er også noe vi prøver å få til, vi har fast bingo hver skjærtorsdag.

Salgsdager for gjenbruk, elgskjæringskurs og quiz er også et tilbud på huset, men lederen kjenner på følelsen av at de burde få til mer.

Protokollboka viser at det var fester flere ganger i måneden før, men det var ikke så strengt med vakthold og alkohol og sånt heller.

Nå krever en offentlig fest mer kontroll og flere frivillige vakter. – Jeg syns det kan være litt vanskelig å spørre folk om å bidra, det er en dårlig uvane, men det blir fort til at man spør den som en veit pleier å si ja.

Å få med frivillige er nødvendig for å komme i havn med ulike oppdrag.

Dugnadsdød?

– Det noe med den dugnadsånden, det virker som om den er litt utdødd, mener lederen for UL Enighet.

Jeg tror vi konkurrerer med skjermene i dag, det er jo realiteten.

Samtidig er teknologien og skjermene et godt hjelpemiddel for frivilligheten. – Vi har ei messenger-gruppe hvor vi enkelt kan diskutere, fordele oppgaver og sånt. Vi trenger ikke kalle inn til møter for alt.

Linn Marita mener likevel at hun ser tendenser til at dørstokkmila har blitt høy. – Jeg tror det er lettere å bare bli hjemme i sofaen, det kjenner jeg på sjøl også.

– Jeg kan jo tenke at jeg gidder ikke, det blir et ork, men når man først har kommet seg ut så kjenner man at det gjør godt.

Hun skryter av engasjement i laget. – Det er viktig å få med nye folk også. Det er jo vårt ansvar. Vi prøver å inkludere de nye som har kommet hit, men kunne sikkert vært flinkere. Vi spurte ho Lena Hammer om å være med, og ho syns det var kjempeartig å bidra.

Linn Marita sa ja til å være leder i ungdomslaget dersom hun fikk med seg Monali på lag.

Vedlikehold

Styret og ildsjelene rundt ungdomshuset har gjort mye de siste årene. – Først tok vi gangen og toalettene, det ble mye maling og oppgradering.

–  Deliverance hadde utstyr lagra i kjelleren på huset. Som bytte tok de dugnad et par kvelder, og mala hele restauranten for oss.

Salen ble også malt, gardinstenger, gardiner og nye lampetter bidro til modernisering av bygget. – Så tok vi kjøkkenet for to år siden, og det har blitt skikkelig bra.

Vi har fått en ny converter-ovn, en helt fantastisk sak, som kan steike sju-åtte rader med brett samtidig.

Her kan du for eksempel steke flere ribber samtidig.

Gjenbruk er gull for miljø og budsjett. Benkeplater fikk de kjøpt via ei Facebook-gruppe.

Akrobatisk oppvask

De har også investert i ny steamer med god arbeidshøyde. – Før måtte vi bruke kneet til å holde opp luka på oppvaskmaskinen, samtidig som vi skulle løfte ned kurvene med fat.

Og det var jo så tungt, kan du tenke deg med tredve middagsfat?

– Nå har det blitt en drøm å stå og vaske opp kontra før. Vi bare skyver kurvene gjennom og det er så lettvint.

Nye stålplater på veggen for å unngå vannskader ble også ei kjærkommen oppgradering inne på kjøkkenet.

Steamer i god arbeidshøyde har gjort oppvasken til en drøm.

Forskjønningsmidler fra kommunen

De årlige Beiarpuls-midlene som lyses ut kom godt med det året politikerne satt fokus på forskjønning i bygda. – Vi kjøpte nye benker og bord for støtten, og det kom godt med.

Til private arrangement kan folk leie utstyr fra huset. – Vi leier ut bord og stoler om en skal feire noe heime, det er mange som har vært og henta hos oss, og det er jo kjekt.

Mer dugnad står på agendaen framover, og ungdomslaget trenger flere med på lag. – Til våren har vi blant annet planer om utskifting av bordkledning og maling utendørs.

Ny trapp ønsker velkommen inn.

Trenger ikke binde seg

– Vi har ei FB-side som er åpen, og der kan folk følge oss og legge til medlemmer. Vi legger ut om vi har dugnad og anna som skjer, og da kan man komme og ha det artig i lag med oss.

De kan gjerne være med bare en dag eller to uten at de trenger å være medlemmer.

Linn Marita syns det sosiale ved å være frivillig er givende. – Det er viktig at folk er med for at vi skal få ting til å skje. Det kan være å delta i en festkomité eller på litt malingsdugnad, det er en fin måte å bli kjent med folk på.

Grendehusene i bygda er viktige samlingspunkt for alle.

Så må vi bli flinkere til å kjøre oppover eller nedover i dalen uavhengig av hvor vi bor hen.

– Samtidig som det er viktig at det skjer ting i nærmiljøet fordi vi er ei langstrakt bygd, og den kjøringa tar mye tid i en tidsklemt hverdag.

– Og så syns jeg vi burde ta bygdefestene tilbake, det er jo så trivelig når folk i alle aldre kan danse og ha det trivelig i lag!

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 16 finner du bokstaven U for ungdomshus!

Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til, og god adventstid!