Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 17: Made with love

Luke 17: Made with love

Stadig flere finner veien til Laftehytta, og særlig før jul er det mange som kommer innom for å finne julegaver der.

– Det er helt utrolig hvor mye fint vi har inne på Laftehytta, og beundringsverdig hva folk klarer å produsere, sier leder i Husflidslaget, Ann Rigmor Hakstad Navjord.

Ann Rigmor Hakstad Navjord sammen med Berit Bakken Strand, som begge er primus motor for Husflidslaget og Laftehytta.

Sosialt og lærerikt

– Vi har hatt uformelle treff på Bygdetunet nå i høst. Da har vi møttes og strikka, veva eller gjort noe annet håndarbeid. Så har vi drukket litt kaffe og kosa oss i lag, sier Ann Rigmor.

Det skal de fortsette med også over nyåret, for det har vært så trivelig.

Husflidslaget er opptatt av videreføring av husflidstradisjoner. – En lærer gamle tradisjoner, og kan være med og videreføre dem, det er viktig kunnskap som dør ut hvis ikke vi lærer oss dette.

En trenger ikke bli god eller drive med det så ofte, men det er viktig å lære hvordan, og viktig å vite at det ikke gjør seg sjøl.

– Vi er etter hvert en kunnskapsrik organisasjon til sammen, ja, det tror jeg.

Trykk på skinn har blitt populært i landbruksbygda vår, og i mars skal de ha nytt helgekurs.

Kurs og kunnskap

– Vi har danna en sånn studiering uten lærer, kan du si, vi har blant annet lært oss å sy skinn. Vi har laga votter, tøfler og sånt.

I tillegg har de prøvd seg på plantefarging av garn.

– Jeg har en masse garn liggende med så fin farge at jeg har ikke råd til å bruke det, sier Ann Rigmor og ler.

Norges Husflidslag

Norges Husflidslag er en kultur- og interesseorganisasjon som arbeider for å styrke den levende husflidstradisjonen i Norge ved å organisere aktiviteter og tiltak som utvikler husflidsfaglig interesse og kunnskap, produksjon og omsetning. Norges Husflidslag ble stiftet i 1910.

– Jeg syns det har vært kjempeartig å gå på forskjellige kurs, både trearbeid og vevekurs og det hele.

Da Ann Rigmor kom til Beiarn i 1980, kunne hun lite av det hun har lært gjennom Husflidslaget. – Jeg kunne ikke håndarbeid i det hele tatt, men fikk lyst til å lære noe nytt. Om du nå ikke driver så mye med det du tar kurs i så veit du i hvert fall hva folk snakker om og skjønner litt av det de interesserer seg for.

– Det er artig å lære nye ting, mener hun.

Blokktrykking på skinn har vært lærerikt og trivelig.

Gir mye å være med

– Vi prøver å være med og skape litt liv om det skjer noe i bygda, som nå før jul når det var Stressfri julehandel på Storjord. Enten det er sveler eller drift i baksteovnen så er det viktig at vi er med og skaper aktivitet.

De arrangerer også strikketreff. – Hva det gir meg å være frivillig i Husflidslaget? Det gir meg mye, jeg er glad i folk og liker å være der det skjer noe, og å treffe nye mennesker, lære noe, det gir meg veldig mye altså.

Og du trenger ikke være medlem for å komme på våre arrangement.

Husflidslaget tar gjerne i mot innspill på kurs som kan arrangeres eller dersom noen har lyst til å lære seg noe.

Laftehytta er utstillingsvindu og gavebutikk for husflid.

Alt arbeidet drives på dugnad, også vaktene når det er åpent på Laftehytta.

Husflidslaget pynter opp på Storjord og bidrar til trivsel og glede for andre.

Laftehytta

– Ja, den er drevet på dugnad hele butikken, og vi har vel mellom 80 og 90 produsenter der. Det er ikke sånn at du må være medlem i Husflidslaget for å levere noe, men du må enten bo her eller ha veldig sterk tilknytning til bygda vår, forteller lederen.

Alle som er med og bidrar gjør at det går rundt.

Sjøl leverer ikke Ann Rigmor noe for salg. – Nei, jeg strikker litt til barnebarn, da, det har blitt en del votter til dem nå, det er jo så kjekt til denne tida.

– Vi har fordelt oppgaver mellom oss, det er renhold og vaktliste og forskjellig som må gjøres. Jeg syns bare det er artig å være med, og fint at jeg kan bidra der jeg kan.

Hun skryter av hele styret, og sier at de er alle arbeidsomme og gjør det enkelt å være styreleder.

– Og Laftehytta har blitt veldig populær, det er jo skikkelig kvalitet og de er så flinke de produsentene våre. Det er artig at det kommer så mange utenfra bygda og handler hos oss.

Varme ullsokker er populært året rundt.

Håndarbeid og inkludering

Ann Rigmor forteller at da de første flyktningene kom ble det arrangert treff hvor noen av damene fra Syria ble med og gjorde håndarbeid i lag med dem. – Jeg syns det var et godt bilde på hva frivillig arbeid kan være, og så syns jeg det var en sånn fin tanke med å gjøre det.

De ønsker å få flyktningene med i dag, og inviterer særlig andre som er nytilflytta til bygda.

– Vi kan være en fin arena for å bli kjent med folk i bygda, og for å lære litt om kulturen og historien vår. 

– Vi prøvde jo det med å lage lugga, men vi har liksom ikke fått det til. Så veit jeg det er noe de gjør i Misvær, og det er jo ikke noe i veien med å dra over fjellet på kurs og lære hos dem.

Vi takker for den imponerende jobben som gjøres i laget, og applauderer alt de får til. 

Ann Rigmor Hakstad Navjord er leder i Husflidslaget, og vil veldig gjerne ha flere med på lag. På søndag kan du møte henne inne på Laftehytta.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 17 finner du bokstaven F.

Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til, og god adventstid!