Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 18: Beiarn er et eldorado for jakt og fiske

Luke 18: Beiarn er et eldorado for jakt og fiske

Å få flere barn og unge interessert i å bruke naturen er viktig for Beiarn Jeger- og Fiskeforening.

Norges Jeger- og Fiskeforbund er landets eneste riksdekkende organisasjon for jegere og sportsfiskere. De har rundt 120.000 medlemmer, fordelt på 550 lokalforeninger og 19 regionlag. Ei av disse lokalforeningene er i bygda vår.

– Framtida for jakt og fiske i Beiarn ser lys ut.

Det mener leder i Beiarn Jeger og Fisk, Stein Ove Johannessen.

Stein Ove Johannessen er leder for Beiarn Jeger- og Fiskeforening, og blant annet engasjert for å bevare villaks og sjøørret. Foto: Robert Selfors/Beiarelva SA

Øke friluftsinteressen

Foreninga tilrettelegger for at flest mulig skal ha tilgang på jakt, fiske og friluftsliv. De har særlig fokus på barn og unge.

– Håpet er økt rekruttering. Vi ønsker å bidra til å opprettholde aktivitet innenfor jakt og fiske lokalt. Derfor tilbyr vi blant annet jegerprøvekurs, intro-jakt og fiskeskole.

Stein Ove er positiv til utviklinga i Beiarn.

– Det ser ut til at interessen for jakt og fiske i bygda er på oppgang. Vi har bra mange unge som har tatt jegerprøven hos oss, og det ser lovende ut.

– Vi merker at det er interessant for ungdommen som hører til her å bli jegere.

Gjennom en tiårsperiode har Stein Ove Johannessen loset rundt 60 framtidige jegere i alle aldre gjennom nåløyet. Her fra Jegerprøvekurs 2022. Foto: Martijn Boltendal.

Bestandsregulering

– Vi er redd for forgubbing, særlig opp mot storviltjakta, for det er stort behov for nye jegere. Vi er bra mange som begynner å bli for gamle og må gi oss snart, og da må noen overta for å holde bestanden i sjakk.

Elgbestanden har vært alt for stor alt for lenge, og det står dårlig til med beiteplanter i kommunen.

Stein Ove er leder i Beiarn JFF, og mangeårig instruktør for jegerprøven. Han har lang erfaring som jeger, og er en forkjemper for jakta som viktig tradisjonsbærer.

– Naturmangfoldloven regulerer det som har med jakt og fiske å gjøre. Det skal utføres på en så god måte som mulig. Det innebærer også at samfunnet skal akseptere det vi gjør.

Det ligger mange timer utendørs, og ofte god laginnsats, bak elgkjøtt på fatet. Foto: Jarl Johannessen.

Sjølberging og holdninger

– I ei tid med kriser som står i kø over hele verden er lokal mattilgang helt nødvendig. Vi må løfte fram gamle tradisjoner om sjølberging, og jeg tror det er på vei fram.

Han mener likevel mange er fremmedgjort fra natur og mat. – Det vil alltids være noen som er i mot jakt, men den eneste måten å regulere storviltbestanden på er gjennom jakt.

– Jeg tror jo nærmere bykjernen en bor, jo mindre forståelse. De som er i mot jakt har sett for mye Disney.

Jeg tror ikke de tar innover seg at sjukdom og nød er alternativet til bestandsregulering uten jakt.

Å jakte er viktig for å regulere storviltbestanden, og Stein Ove mener de unge må få et naturlig forhold til dette.

Høste av naturen

– Vi har satt oss sjøl øverst på næringskjeden, og fjerna rovviltet som kunne holdt elgbestanden i sjakk. Jeg tror ikke landbruket blir veldig glad om vi gjeninnfører ulven.

– For å unngå sykdom i bestanden, for trafikksikkerhet, for at vi skal ha et bærekraftig skogbruk i bygda, da er jakt er det eneste svaret vi har, sier Stein Ove.

For meg er det selvfølgelig å høste av det som er rett utenfor stuedøra.

– Jakta gir kortreist, miljøvennlig og rimelig mat for husholdningene.

Mat fra skogen er økologisk og sunn mat. – Særlig elgjakta er stor bidragsyter til middagsbordet vårt, med mat som i hvert fall jeg spiser med veldig god samvittighet.

– Viltkjøtt er matsikkerhet og beredskap på sitt beste. Dette kjøttet har en enorm verdi.

Kortreist og økologisk mat. Stein Ove mener unger som vokser opp på bygda ofte har et mer naturlig forhold til jakt.

Tre generasjoner i drift. For Stein Ove er kunnskapsoverføring viktig. Han lærte å jakte av sin far, og har sjøl fått både unger og barnebarn med ut i naturen, og med på å ta vare på kjøttet.

Naturen gir helse og livskvalitet

– Vi som er oppvokst med dette tenker ikke over det før det kommer noen nye utenfra og påpeker for oss at jakt kan problematiseres. For oss er det en helt naturlig livsstil, og en del av det å bo i ei bygd.

Han sier det er et eldorado å bo i Beiarn når en er interessert i jakt, fiske og friluftsliv.

Det ligger utrolig mye folkehelse i jakt og fiske. – Du kommer deg ut i naturen, bruker kroppen og holder deg frisk. Det gir en masse turer i nærmiljøet. Flotte naturopplevelser, og opplevelsene gir bare mer når du jakter eller fisker. Du er ute etter noe, du er mer tilstede.

Det skulle egentlig vært på blåresept.

Beiarn er et eldorado for den frilufstinteresserte. Foto: Anne Engholm.

Leirdueskyting for damer.

Beiarn Jeger og fiskeforening ønsker å få flere med. Her fra åpen dag for damer på leirduebanen.

Overføring av kunnskap

Jeger- og fiskeforeningene rundt om i landet besitter stor kunnskap og erfaring. – Det er mange som ikke får opplæring hos foreldre eller besteforeldre lenger. Da kan foreninga være en viktig arena for opplæring av kunnskap og sunne holdninger, og gi et nettverk for nye utøvere.

Villmarkscampen for ungdom er en slik arena.

– Å se ungdom som får mestringsfølelse når de er på leirduebanen er inspirerende, eller barn og unge som får fisk på kroken, det gir oss noe tilbake.

Det er en sånn ekte glede, det skinner i dem.

Lederen sier det er sosialt å være med, og at foreninga har gode tilbud til blant annet ungdom. – Vi ønsker å være her for alle som har lyst til å prøve seg.

35 ungdom blir bedre kjent med muligheter for jakt og fiske under Villmarkscampen i Beiarn hvert år.

Fjordfiske er tøft!

Fra fjord til bord. Her lærer den oppvoksende generasjon å lage fiskekaker.

Stor stas for unge fiskere å lykkes i Beiarelva.

Norges Jeger- og fiskeforbund feiret 150 års-jubileum i fjor, og var synlige under elveåpninga. BJFF ønsker lokal rekruttering til Beiarelva, blant annet for å få lokalt engasjement for forvaltninga.

Friluftsinteresse

En trenger verken være jeger eller storfisker for å være med i foreninga, men en kan risikere å bli inspirert. – Vi er et gjeng likesinna som alle er glad i naturen, og de fleste er interessert i jakt og fiske. Vi deler mange av de samme sunne verdiene på dette området.

Stein Ove mener foreninga ble stiftet i 1977. – Farsan var en av opphavmennene (Guttorm Johannessen, red.anm.). De fikk overta Åsvasshytta i Tollådalen, den har ei artig historie for tømmeret ble kjørt til av en okse i stedet for en hest.

Hytta ble satt opp i forbindelse med skogsdrift, og vi kaller ho fortsatt for «statsbrakka».

Den er ei av tre hytter som BJFF drifter og leier ut. – Hyttene har enkel standard, gjerne uten innlagt vann og med utedo.

– Det enkle liv er mulig å oppleve her i Beiarn, og det burde flere prøve.

Åsvasshytta er ei populær hytte for familier. Den kan leies med båt -og flott utsikt fra utedoet.

Bred naturforvaltning

– Kan du ta med som et hjertesukk, eller nei, skriv det heller som en stor takk til de som har skjønt hva som må til.

Stein Ove Johannessen sikter til elg og rundballproblematikk. – Jeg vil rose bøndene som tar rede på og gjerder inn rundballene sånn at elgen ikke spiser plast, får fordøyelsesproblemer og kan dø, jeg vil gi en stor takk til de som tar ansvar her, sier han.

Her kan du lese mer om NJFF.

Vi takker for den viktige innsatsen som gjøres fra foreninga, og syns det høres bra ut med mange unge som interesserer seg for jakt, fiske og friluftsliv. Vi er enige i at Beiarn har mye å by på!

Galleri fra litt av aktiviteten til Beiarn Jeger- og fiskeforening:

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 18 finner du bokstaven J for jeger.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til, og god adventstid!