Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 19 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 19 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Han kom til bygda fordi han fikk lærlingplass i kommunen, og er takknemlig for springbrettet han har fått her. Eller som rådmannen vår sier med glimt i øyet; han kom som en gutt, og drar som en mann.

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Adrians Pesko
Alder: 21
Status: Kjæreste bosatt i Russland, avtroppende IT-driftstekniker for kommunen

Adrians er ferdig å jobbe i bygda i desember, og flytter videre til IT-jobb i Bodø over nyttår. – Egentlig har jeg ikke lyst til å flytte herfra, jeg skulle gjerne bodd her lenger, men man må jo ha jobb.

Adrians Pesko har trivdes i Beiarn. Foto privat.

Når flytta du hit?

– Jeg er født i Riga, Latvia. Som elleveåring flytta jeg til Røsvik med familien. Der gikk jeg på skole, og etter videregående på Fauske fikk jeg lærlingplass i Beiarn i 2017.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Rett etter at jeg var ferdig på skola fikk jeg tilbud om å bli IT-lærling hos kommunen, så det takka jeg ja til. Etter lærlingtida har jeg jobba som driftstekniker her halvannet år ekstra, blant annet med å implementere det nye telefonsystemet, forteller Adrians.

Adrians hadde ansvaret da skolens nye i-Pader skulle klargjøres. Han har vært en kunnskapsrik og hjelpsom medarbeider for kommunen.

Lange avstander uten bil

Adrians Pesko fikk sertifikat og bil for et halvt år siden, så mesteparten av tida han har bodd her har han vært uten bil. – Jeg leide bolig på Arstad, ikke så langt unna jobb og butikk. På sommeren sykla jeg rundt i bygda, men det er klart, det er lange avstander, særlig når været er litt heftig. Man venner seg til det meste, så det var kanskje mest tungvint for de rundt meg, særlig familien i Røsvika som måtte hente meg og kjøre meg tilbake for besøk.

– For oss som bor i distriktene i nord er ikke 100 kilometer lange biten så lenge man har egen bil. Men det er synd at ikke det er lettere å komme seg mellom. Nå har jeg fått sertifikat og kjenner ikke så mye på det, men det er synd for de unge, de eldre og alle de som av ulike grunner ikke kan kjøre sjøl. Her er lange avstander, og kollektivtilbudet skulle vært bedre. 

Sykkel er greit så lenge været er godt, men Adrians ble også fort glad i friheten med å ha bil. Foto privat.

Hva er det beste med å bo her?

– Åh, at det er stille og rolig! Jeg stortrives her inne, og har egentlig ikke lyst til å flytte herfra, men nå kommer jo kjæresten min til Bodø i januar for å studere, så da blir det fint for oss å bo der sammen. Men jeg kommer til å savne å leve her.

– Folk er snille og gode mot hverandre, det føles trygt med et lite samfunn hvor alle kjenner alle.

Hva er du stolt over med Beiarn?

Adrians sier at det er mye, men han er veldig glad for at butikken på Moldjord er der. – Og da vil jeg samtidig trekke fram alle de som jobber i butikkene i bygda. De er alltid blide og hjelpsomme, helt supre hele gjengen. Det er ikke som å handle i Bodø. Her smiler og hilser de på deg, og vet hvem du er. Det føles godt.

– Jeg vil også skryte av kommunen, arbeidsplassen min. Å ta lærlingtida her har vært veldig kjekt. Det er mange ressurssterke folk som jobber her inne, til tross for at vi er et lite samfunn. Kollegaene mine er dyktige og trivelige, de engasjerer seg for bygda og gjør en veldig god jobb.

Over nyttår flytter Adrians til Bodø sammen med kjæresten som skal studere ved universitetet. Foto privat.

Hva savner du?

– Jeg savner flere på min alder. Alle må ut for å ta utdanning, og det er synd. Som landbruksbygd skulle jeg ønske det var mulig å ta agronomutdanning eller noe annet landbruksrelatert her i bygda. Det tror jeg ville vært et fint løft for samfunnet vårt på flere måter.

Flere unge mennesker, det skulle han ønska for bygda.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Egentlig ingen ting. De som styrer gjør en veldig god jobb, politikerne og administrasjonen er på et høyt nivå som det er, så jeg tror ikke jeg ville endra noe. Kanskje lytta ekstra godt til de som har bodd her inne lenge?

Si litt om noen du beundrer

– Åj, det er mange! Det er umulig å plukke ut bare én spesiell person. Det er mange som er både dyktige og snille. Her på kommunehuset for eksempel, det overraska meg hvor mange flinke mennesker det er som jobber her. De står på for bygda si.

– Jeg kan nevne Freddy Olsen som et eksempel, han har hjelpa meg veldig mye de her årene, han er virkelig en positiv fyr. Men det er mange av dem, altså, de fortjener skryt alle sammen.

Vi takker for årene du har vært beiarværing, Adrians, og ønsker deg lykke til videre sammen med kjæresten og tilværelsen i Bodø. Heldigvis er det kort vei hit på besøk!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her, og se hvordan du kan delta i trekningen.

I luke 19 finner du bokstaven S