Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 2 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 2 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Hun har bodd her halve livet, og blir både overraska og stolt over hvor mange hun møter «ute i verden» som kjenner til bygda vår.

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Gudbjørg Haukdal Navjord
Alder: 58
Status: Gift med Jan, er daglig leder for Frivilligsentralen, tidligere gårdbruker som nå driver Inn på tunet-gården Åkermo – og så er hun sjefen over Villmarksdagan

Gudbjørg er på Frivilligsentralen når vi ringer for å slå av en prat. Hun forteller at 2020 er 30-årsjubileum for når de flytta til bygda.

Gudbjørg har full kontroll på Villmarksdagan, også da arrangementet endra form og ble koronavennlig Mobil Villmarksdag.

Hvor lenge har du bodd her?

Jeg flytta hit i 1990, så det er jo halve livet det.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

Vi kom hit fra Finnmark fordi svigerfar døde, og vi fikk spørsmål om å overta drifta på gården. Vi ga oss fem prøveår. Da de fem åra var gått var Jan klar for å flytte tilbake til Finnmark, men jeg nekta!

Nå hadde det snudd. Skepsisen hun følte da de flytta sørover hadde gått over til begeistring.

– Beiarn er et flott sted å bo. Jeg ville at de to guttene våre skulle vokse opp her, og det har virkelig vært trygt og greit for dem å få barndommen her i bygda. De har jo flyttet tilbake nå, så jeg tror de er enige.

Hva er det beste med å bo her?

– Den store ulikheten fra Finnmark er det spennende landskapet her. Variasjonen i natur. Det er mye mer kupert, og det er fint å gå turer hele året her med alt fra fjord til fjell og elv og skog. Her er supert å bo uansett hva en liker å holde på med i naturen.

Friluftsmennesket Gudbjørg Navjord. Foto privat.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Altså, det er faktisk sånn at når jeg drar «ut i verden» og sier at jeg er fra Beiarn så er det utrolig hvor mange som kjenner til plassen, kan fortelle om en slektning herfra, spør etter den og den – eller drar en Beiarvits!

– Det blir jeg litt stolt over. At vi har et navn der ute. Jeg syns det er flott å si at jeg er herfra.

Hva savner du?

– Egentlig ikke så mye. Eller, da vi bodde i Langfjorden så hadde vi havutsikt. Det savner jeg kanskje. Men jeg kan jo bare dra ned til fjorden om jeg vil, og se havet. Nei, du det er ikke noe særlig jeg kommer på, jeg er ikke noe utprega bymenneske så jeg føler at jeg har det meste jeg trenger her.

Organisasjonsliv og dugnad er viktig for Gudbjørg.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Åh, den må jeg tenke på! Jeg har jo vært i politikken og ser at ting ikke er så enkelt å løse alltid, i hvert fall ikke på én dag, men kunne jeg valgt på øverste hylle ville jeg satsa på bedre kommunikasjon. At vi i distriktene kan få være mer miljøvennlige i forhold til kollektivtrafikk.

– Det skulle vært lettere å komme seg rundt i bygda, og inn og ut herfra, både til lands og til vanns. Så ja, jeg skulle ordna en lokalbåt som kom og gikk også utenfor sommersesongen.

Si litt om noen du beundrer

– Det er mange, det! Må jeg velge? Okei, da kan jeg for eksempel ta André. Han har virkelig overraska i forhold til å ta over som ordfører på kort varsel, han har fylt rollen bra. Og så er han en sånn fyr som får til mye i utgangspunktet.

– Han minner meg faktisk om mannen min der, han kaster mange baller og ideer opp i lufta, og så må han sørge for å skaffe seg folk rundt som kan fange dem opp og bidra til å gjøre dem om til en realitet. Det er de begge flinke til.

Gudbjørg mener vi alle kunne lært litt av André Kristoffersen. – Vi trenger ikke være så redde for å hive oss ut på tynn is for vi kommer oss stort sett inn på land igjen.

Les Luke 3 «Folk i Beiarn» her.

Gudbjørg og turistvert Sigve Strand leide ut kanoer i sommer. Gudbjørg er ei engasjert dame med hjerte for bygda hun bor i. Vi takker for praten!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Les mer om adventskalenderen her.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

I luke 2 finner du bokstaven E