Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 2: Ildsjelene som brenner for andre

Luke 2: Ildsjelene som brenner for andre

En ildsjel er en person som deltar entusiastisk og gjør uegennyttig innsats for en forening, i en bestemt sak eller for andre mennesker.

Det bor mange slike mennesker i landet vårt. Flere av dem holder til hos oss i Beiarn, og vi har snakka med ei av dem;

– Å hildrande du, svarte Ingrid Kolvik Larsen, da vi ringte fra Beiarpuls, og forklarte at hun var nominert som et godt eksempel på ei av ildsjelene våre. – Du burde jo heller ha snakka med Trond og Rakel!

Ildsjel lader batteriene sine. Privat foto.

Barne- og ungdomsarbeid

Ingrid Kolvik Larsen er ei energisk dame som hiver seg rundt og bare får ting til å skje. Sånn har hun visst alltid vært. – Jeg kom til Beiarn i 1975 som lærer og organist rett etter gymnaset. Vi begynte med barnekor og klubb og det var jo i heile bygda.

Vi hadde gratis buss mellom Laukslett og Moldjord, og jeg var ikke kjent her nede i bygda så det syns jeg var litt skummelt.

Gamle Trones skole, Larsos skola, bedehuset på Storjord og et rom på Moldjordskola var åsted for aktiviteten. Etter hvert var det hennes eget husvære som ga hjerterom.

– Jeg bodde i den gamle prestegården på Bygdetunet så da hadde jeg åpent hus med god plass.

Arrangement på Bygdetunet. Den hvite prestegården i bakgrunnen.

Organisten Ingrid

– Arne Klausen var organist i helgene og rektor i ukedagene, så nå i ettertid har jeg tenkt at han syntes nok det var kjekt med ei og anna frihelg, så han spurte meg som var student – og som hadde rota meg borti en beiarværing da, og var ofte her i helgene – om ikke jeg kunne spille, forteller Ingrid Kolvik Larsen.

Hun bruker ordet organist, men presiserer at hun ikke er utdanna. Fagutdanning eller ei, hun har likevel vært en kjær musiker for kirka og bygdesamfunnet.

Jeg omtaler meg som «kirkens nødhjelp» på tangentene.

Rekk opp hånda de som kjenner seg igjen! Privat foto.

Musikkens magi

– Da jeg kom i 1982 ble det Beiarn Barnegospel, BBG. Når ungene så de tre bokstavene og datoen så visste vi at i ettermiddag er det barnegospel!

I de fleste årene har det vært god oppslutning. – Alt mellom fem og førti unger har vært normalt, men ca. på midten har vi vært ganske lenge. De senere årene har vi vært familiekor, for når barna slutta så supplerte vi med foreldre, så egentlig har det vært en form for kor i alle år som jeg har hatt med å gjøre.

Ingrid minnes særlig godt en episode. 

– Den eldste som har vært med var Karl Eggesvik. Han kom med den lille Mercedesen sin, kreka seg inn i kirka på en benk, og sa at hvis han kunne få være med så hadde han også to jenter med seg – ho eine går vel på lærerskola nå? – han nærma seg vel hundre år, ja, i hvert fall var han over 95, og så kom han med de to barnebarna, eller var de oldebarn? Så sang han fra benken, og det var så fint, tenk at jeg ikke tok bilde, det er jo så lenge sida, så jeg hadde sikkert ikke mobil, men det var altså litt av et minne.

De som berører aller mest er jo de der søte små som knapt kan snakke, jeg letter jo nesten bare av å prate om dem når de står der og synger med hele kroppen og heile seg, det er så fantastisk!

Hun blir berørt av barn og unge som får delta med musikk. – Og så er det den andre enden i livet, på sykehjemmet når de har glømt mye i denne verden, og så kommer du med sang og musikk og du ser at det treffer dem og virkelig gir noe.

Ivar Skippervold, fra Lillesand, har vært to ganger og sunget med BBG. Privat foto.

Verdsatt av bygda

Ingrid har holdt på med mye. Som barneklubb, 4H, trivselstiltak, konfirmantarbeid, KELA, Røde kors, rusfritt 16. mai-arrangement og besøksvenn til folk hun visste satt mye aleina. I 1994 fikk Ingrid Kulturprisen som deles ut av kommunens kulturavdeling, og Frivillighetsprisen fikk hun i 2007. – Den største gleden man kan ha er å gjøre andre glad – det er toveis, det blir jo som ei bru i mellom oss, ikke sant.

– Og så har jeg sikkert baka noen tusen boller, sjokoladekaker og sikkert en million vafler på denne tida.

Hun aner ikke hvor mange lussekatter hun har lagd opp gjennom årene. – Jeg turte ikke spørre foreldrene i begynnelsen så da gjorde jeg det sjøl, og så fikk de fretta dette da, og da begynte folk å ta med sjøl og alle tok med litt så ble det mye til sammen.

Luciadagen har vært viktig for korene til Ingrid. Privat foto.

Musikkbygda

Ingrid Kolvik Larsen håper hun kan få være frivillig i lang, lang tid, for det gir så mye tilbake. – Frivillighet handler om å skape trivsel der en bor, mener hun.

– Se bare på hva vi får til i lille Beiarn, det er så mye frivillighet her fortsatt, vi snakker om dugnadsåndens død i samfunnet, og det er kanskje ikke slik det var før, men her er fortsatt mange som skaper aktivitet og trivsel.

Noen kjente fjes her? Privat foto.

Den største greia jeg har tatt initiativ til, må være da vi hadde kor på 72 deltakere, i alderen 6-70 år, og Jessy Dixon og Elsa Harris kom til Beiarn, sier Ingrid.

Fra Nordlandsposten 26/2-99.

Dyktige musikere

– Beiarn har fostra så mange flinke sang- og musikkfolk, det må jo være noe som er her mellom fjellan som påvirker, ei så lita bygd som har fått så mange flinke musikere, det er jo nesten magisk.

Ingrid nevner brudemarsjen til J. Aronsen, som Susanne Lundeng gjorde kjent, ETLA, Krekling og Wilhelmsen-brødrene, og Deliverance og Mannskoret. – Og så tenker jeg på Tina Trones som er utdanna kantor;

Herrefader e stod attom orgelet i kirka da Korinteran sang «Halleluja» og e sku ha frosse fast førr e fækk så my frysninge då ho dundra på orgelet – da va altså heilt utrulig!

Hun sier det er mange flere hun kunne ha ramsa opp, og vi nevner hennes egen datter, Inger-Katrin Kolvik Larsen, som blant annet er å finne på Spotify.

Inger-Katrin under en konsert i samfunnssalen på Moldjord. Foto: Laila Gabrielsen.

Ønsker et nytt kor

– Om jeg kan si noe så er det at vi må fortsette med frivillighet, for det er jo limet i et samfunn på mange måter. Og så ønsker jeg å få liv i et barne- eller familiekor igjen så om noen har lyst til å være med så må de bare ta kontakt.

Det er sånn mange av oss kjenner henne. Foto: Ingrid Watne Carlsen.

Konsert med Blå time

Dagens luke er åpna på en passende dag, for i kveld er det 2. desember. I Beiarn kirke blir det julestemning når Blå time holder sin tradisjonelle førjulskonsert kl. 20. – Under Blå time er jeg kun publikum. Og det er balsam for sjela, sier Ingrid Kolvik Larsen.

Kakebaking til samisk kveld i Tollådalen. Foto: Lise Skomedal Trones.

Ingrid Kolvik Larsen er et godt eksempel på en ildsjel, og vi benytter anledningen til å takke henne varmt for all innsatsen hun legger ned for beiarsamfunnet.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 2 finner du bokstaven I.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til og god adventstid!