Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 20 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 20 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Hun er eldst i en søskenflokk på tre hvor alle har gjort som laksen; kommet hjem for å fostre opp ungene.

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Hege Skoglund
Alder: 37
Status: Ambulansearbeider, samboer med ambulansearbeideren Jostein, og sammen har de to døtre som stadig leker at de er ambulansearbeidere

Hege flytta hit med familien da Jostein fikk overført stillinga fra stasjonen i Bodø. Akkurat nå jobber også hun i bygda, på utlån, fordi det mangla folk. – Vi må overlappe hverandre og har lange perioder hvor vi ikke bor i lag, men jeg slipper å pendle ut av bygda og vi trenger ikke barnevakt. Når begge går turnus blir det utfordringer uansett.

Hege på tur til spræking-kasse i Tollådalen.

Hun syns vi har mange lavterskel turmuligheter i bygda, i tillegg til langturer for de som ønsker det.

Hvor lenge har du bodd her?

– Jeg må telle over. Jeg er oppvokst i bygda, øverst i dalen, så tok jeg utdanning og jobba i Bodø. Jeg har snart bodd her halve livet. Bare noen år igjen, det er bra. Jeg kan jo ikke ha bodd lenger i byen enn her i bygda!

Bakgården er enorm og innbydende. Her har Hege vært nøye med å ikke velge et bilde med gjenkjennelige fjell i bakgrunnen… Foto privat.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– På et vis var det vel alltid i kortene, men selve prosessen var kortvarig, vi bestemte oss over noen drinker på ferie i Bulgaria.

Hege forteller at det egentlig starta året før. Hun hadde levert et bilde til Trine Stolpen. – Da var hun på Storjord, og reiv hus hvor de skulle sette opp nytt. Hun fortalte at de skulle selge på Tollå etter hvert, og sa på spøk at vi skulle slå til og flytte hit. Jeg lo det bort, men så gikk jeg rett i bilen og sladra til Jostein. Da vi dro på visning parkerte vi ved skola så ingen skulle skjønne hva vi holdt på med, og da vi forlot huset fikk vi med oss en sekk settepoteter av samme grunn, det var Morten sitt påfunn.

Den eldste ungen skulle starte på skolen høsten 2017. Det var god timing for familien, og da huset endelig kom ut for salg gikk det fort. Hege syns det var overraskende lett å få Lofot-mannen med på å flytte til Beiarn. – Det første han gjorde da vi flytta hit var å kjøpe båt!

– Prosessen fra vi snakka om det for alvor, til vi bestemte oss for å flytte hjem, tok bare 14 dager. Så det var vel både delvis planlagt, men like mye impuls.

Angrer ikke: I sommer satte Hege opp denne bua i hagen. Foto privat.

Billigere boltreplass

Hege og Jostein solgte leiligheta i Rønvika, og flytta til enebolig med garasje, badestamp og hage. – Vi har fått mye bedre plass for langt under prisen på leiligheta, det er en fin bonus.

– Og her kan vi fyre i grillen uten å spørre om lov først! Det høres litt sykt ut for oss beiarværinger, men det er sant. Naboen i blokka skulle ha melding før vi grilla på balkongen vår.

Familien kan grille nesten hvor og når de vil i Beiarn. Foto privat.

Hva er det beste med å bo her?

– Flokken. Her er familie, slekt og venner. Et stort nettverk av folkene våre. Vi søsknene har jo fått en masse unger på samme alder, tre av dem er født i 2017, så vi fikk litt skryt i barnehagen for den innsatsen.

– Vi pleier å le og si at vi driver Skoglund SFO. Det er fint, de vokser opp som en stor søskenflokk og har mange rundt seg i landsbyen sin. Vi har ofte én for lite eller tre for mange her i huset. Da vi skulle kjøpe ny bil var kriteriet at jeg ville ha en sjuseter, og det er ikke fordi vi planlegger for flere unger sjøl, altså.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Kan jeg svare at jeg er stolt over de som holder på dialekta si? På jobb i Bodø får jeg stadig høre av særlig de eldre pasientene at jeg snakker godt beiarværing. Og ungen vår som gikk fem år i barnehage i byen har aldri sagt «æ». Jeg lo godt den gangen hun krangla med noen om det heter «æple» eller «æppel». En blir litt stolt over sånt. Det har nok med identitet å gjøre. Og når folk finner ut at jeg er fra Beiarn så flyter alltid praten lett.

Hege syns det er fint at datteren Ingeborg også snakker beiarværing. Foto privat.

Hva savner du?

– Med søsteren min Iris har jeg starta turntilbud for barn og unge her i bygda. Det er populært, og vi utvida med to treninger på samme dag. Men jeg savner den flerbrukshallen midt i bygda, og gleder meg enormt til den er på plass. Å ha utstyret samla på en plass så vi slipper å bruke så mye tid på å pakke ned og pakke ut igjen, det savner jeg.

Turn krever mye utstyr, og de har tilbud på Moldjord og Trones annen hver gang.

Jeg har bilen full av utstyr når jeg helst vil ha den full av unger som trenger å fraktes. Garasjen vår er også full av utstyr, så jeg håper de planlegger godt med lagerplass.

Iris og Hege må frakte mye utstyr med seg, blant annet en Air Track på 80 kg.

Frivillig husmor eller husfar

Hege vil skryte av de frivillige i bygda. – Kan jeg få komme med et ønske for flerbrukshallen når den er på plass? Vi skulle hatt noen eldre der på omgang som hadde lyst til å bidra med leksehjelp rett etter skolen, og som kunne servere varm mat før treninga begynte. Så kunne foreldre kommet og henta etterpå. Det er ei lang bygd, og jeg ser at det er vanskelig for flere å komme seg i mellom på fritidsaktiviteter.

– Her er både aleneforeldre, foreldre uten bil og foreldre som er mye alene når den andre pendler ut av bygda for å jobbe, så ei sånn ordning ville gjort mye for hverdagslogistikken for småbarnsforeldre her i bygda.

Jostein Skinnvollen er fra Lofoten, og trives på fjorden. Foto privat.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– For husfredens skyld kan du skrive at jeg ville ordna båtutsett og flere gjestebryggeplasser. Jeg har hørt at det ligger noe i kortene, men jeg vet ikke hvor langt de har kommet. Men det ønsker vi oss veldig. Så kan Lofotingen stikke utpå fjorden når jeg driver Skoglund SFO.

Hege og Jostein tar ofte barna med til Lofoten, og syns det er kort vei dit. Foto privat.

Den populære Djevelporten. Foto privat.

Bedre veier

Hun syns veistandarden er for dårlig. – Jeg ville ikke ligget med lårhalsbrudd på ambulansebåra nedover øverdalen. Og jeg ønsker heller ikke ryggbrudd for noen på båra langs Osbakk-sida.

Det er en grunn til at vi gleder oss til vinterveier, for da er standarden så god som den aldri er resten av året.

– Og en skikkelig klatrepark! Jeg ville hyra inn Høyt & Lavt til å bygge en fantastisk trepark med aktivitet og trivsel for både innbyggere og besøkende.

Vinter i nord kan by på utfordringer, men også bedre veier. Foto privat.

Si litt om noen du beundrer

– Da vil jeg skryte av brøytebilsjåførene våre. Som ambulansearbeider og pendler er jeg søkkimponert. Her kan være ryting i bygda til tider, og jeg ble litt irritert i fjor da folk begynte å klage over at veiene stengte for tidlig. Været kommer i kast, og de kunne jo prøvd å kjøre over sjøl når det var på sitt verste. Vi må stole på fagfolkene. Jeg pendla hele vinteren, og det var bare èn dag hvor jeg kom for seint med noen timer.

Ambulanse- og brøytemannskap er en viktig del av beredskapen i bygda vår.

Framsnakke naboen

– Ester Ramskjell, naboen vår, jeg husker at hun vaska på skola da jeg gikk der, og når jeg flytta hjem til Beiarn så ser jeg at hun holder fortsatt koken og vasker og gjør det rent og trivelig hver eneste dag. Nå i denne koronatida så syns jeg vi skal hylle renholderne våre litt ekstra, og da vil jeg trekke henne fram som et skikkelig arbeidsjern.

Jostein pleier å frese oppkjørselen hennes av og til, men det mistenker jeg er fordi han veit at da vanker det skuffkake.

Ingeborg og Petra. Vi takker for den sprudlende praten, for den viktige jobben du gjør i bygda, Hege, og for at du valgte å flytte hit med familien din.

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her.

I luke 20 finner du bokstaven D