Luke 20: Kjærlighet i alle ting
Helsestasjon, fastelavnsris og folkebad. Tre ord som setter deg på sporet av dagens kalenderluke.
Vi snakker selvsagt om sanitetskvinnene, og i dag får du lære litt om deres historie.
En historie om mot og vilje
Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) ble stiftet i 1896 etter initiativ fra fem kvinner; Fredrikke Marie Qvam, Randi Blehr, Cecilie Thoresen Krog, Margrethe Vullum og Pylle Horst.
”Det gjelder å væra budd”, fastslo Fredrikke Marie Qvam.
De ville legge til rette for at kvinner kunne delta i å forsvare landet vårt. Norges første og største beredskapsorganisasjon vokste fram. Den gang var oppdraget å bistå med sanitetsmateriell i tilfelle krig med Sverige.
Sanitetskvinnene organiserte seg over hele landet. Sanitetsmateriell som klær, laken og sykemateriell ble produsert. Sykesenger ble skaffet, for å kunne etablere lasaretter.
Krigen mot Sverige uteble, mens bekjempelse av tuberkulose kom på agendaen.
Fattigdom, nød og manglende kunnskap om hygiene var en trussel mot folks helse og livsvilkår. Utdannelsen av sykepleiere begynte i 1898, og i 1899 ble kampen mot tuberkulosen programfestet.
Ulike smittevernstiltak ble iverksatt. Budskap ble spredt i kampanjer.
«Ikke spytt på gulvet eller fortauet, ikke drikk av samme øsekar»
Av kvinner for kvinner. Bilde fra hovedforeningens nettside.
Kvinnehelse
Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) er en norsk humanitær organisasjon som driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet med vekt på kvinners helse og livsvilkår.
Fra 1914 og frem til lov om helsestasjon trådte i kraft i 1974 hadde N.K.S. opprettet og drevet cirka 650 helsestasjoner for mor og barn, og engasjert seg bredt innenfor helse- og velferdsarbeid.
En velkjent logo.
NKS i dag
Fra foreningens hovedside kan vi lese:
I Norge er det ikke likestilling innen helse. Kvinnehelse blir fortsatt underprioritert, derfor er Sanitetskvinnene den fremste bidragsyteren til forskning på kvinners helse for å rette opp skjevhetene.
Sanitetskvinnene fremmer kvinners helse og livsvilkår, bidrar til en inkluderende oppvekst og skaper trygge lokalsamfunn. Dette gjør vi gjennom frivillighet, forskning, politisk påvirkning og ideelle virksomheter.
Sanitetskvinnene er Norges største kvinneorganisasjon med 43.000 medlemmer fordelt på 600 lokalforeninger. I 125 år har våre frivillige bidratt gjennom aktiviteter og fellesskap, og stått i front for kvinneliv og folkehelse.
Prinsesse Astrid, fru Ferner er Norske Kvinners Sanitetsforenings høye beskytter.
Sanitetskvinnenes motto:
I de små ting frihet
I de store ting enighet
I alle ting kjærlighet
Kjærlighet i alle ting. Bilde fra hovedorganisasjonens nettside.
Sanitetskvinnene lokalt
I Beiarn har vi to aktive lokallag; Gråtådal og Larsos sanitetsforening. – Begge foreningene har mye aktivitet på sykestua og på Holmentunet omsorgsboliger, forteller leder i Frivilligsentralen, Gudbjørg Navjord.
Hun skryter av både Gråtådal og Larsos, som stiller opp dersom det kommer initiativ eller det er behov for spleiselag.
– Frivillighetens år hadde #sammenpåtur som et av sine signalarrangement. Da var Norske Kvinners Sanitetsforening en av hovedarrangørene. Begge lokalforeningene bidro med turer i Beiarn.
Det ble invitert til fire turer på våren, og fire turer på høsten.
Inkludering og trivsel i lokalmiljøet er en av fanesakene til NKS.
Tur fra skolehuset i Gråtådalen mot Kysknes via den gamle ferdselsveien.
Kaffe og bevertning inne i skolehuset etter turen.
Gode formål
– Gråtådalen sanitetsforening disponerer skolehuset i Gråtådalen, de fikk forskjønningsmidler fra kommunen og har pynta så fint utenfor.
Pyntet opp har NKS gjort i mange år. Du husker kanskje fargerike fastelavnsris? På landsbasis selger NKS fastelavnsris for ca. 10 millioner kroner. Å samle inn penger som gis videre til gode formål er en viktig del av organisasjonenes virke.
– Her i Beiarn arrangeres både loddsalg og messer på dugnad, og pengene kommer godt med til lokale tiltak, sier Gudbjørg Navjord.
Ellinor Larsos er leder for Larsos sanitetsforening. Unn-Christin Tiurdal Stenmark er leder for Gråtådal sanitet. Begge foreningene tar gjerne i mot flere frivillige.
Tidene endrer seg. Larsos sanitetsforening finner du på Facebook. Kjenner du noen av de som er på bildet igjen?
Kjente damer i bygda på juletreff med Larsos sanitetsforening. Bak fra venstre: Olaug Olsen og Jørunn Nystad. F.v: Audhild Ingvaldsen og Unni Larsen.
Vi takker for den viktige innsatsen som legges ned, og applauderer arbeidet som gjøres.
Om adventskalenderen
Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.
I luke 20 finner du bokstaven L.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.
Lykke til, og god adventstid!