Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 20 med beiarpuls er å nyttiggjøre naturen

Luke 20 med beiarpuls er å nyttiggjøre naturen

I Beiarn har vi lange tradisjoner for jakt, fangst, fiske og sanking. Vi har møtt ei som stortrives med å videreføre arven.

– Å komme til Beiarn og bruke tid i naturen er befriende. Vi jakter elg, plukker bær, henter ved, fisker og går tur med hundene, sier Mariell Kristiansen.

Mariell Kristiansen har skutt fem dyr siden hun starta som elgjeger.

Hun skryter av jaktlaget, hvor hun stortrives.

Jaktinteresse

Mariell jakter elg like mye for hundenes del som for sin egen. Hun har hagle, men tida har ikke strukket til for å komme seg noe særlig ut på småviltjakt. – Når rypejakta starter går mye av tida til trening med hund, og som dommer for blod- og fersksporprøver. For meg er det elgjakta som er høydepunktet.

Interessen for jakt og friluftsliv fikk et stort oppsving da Mariell ble sammen med Johan Marius Steinåmo. – Jeg er ikke vant med jakt fra Bjerkvik hvor jeg er fra, men det føles meningsfylt.

Jeg liker å være del av hele prosessen, det er lærerikt og interessant.

Mariell og Johan på stand for Beiarn Jeger og fiskeforening.

Samboeren Johan deler interessen for jakt og friluftsliv.

Forvaltning

Mariell tok jegerprøven for fem år siden. – Det å gå i skogen, leite opp riktig dyr, skyte, partere og så ta vare på og få det i fryseren før det til slutt ender som mat. Det er et sunt og godt kjøtt fra dyr som har levd fritt i naturen.

Mariell sier at bare tanken på å skyte en kalv fra moren sin gjør henne på gråten, men velger å tenke at det må til for ei god forvaltning blant annet for trafikksikkerhetens del.

– Det er mer trasig å miste noen man er glad i på grunn av elgpåkjørsel.

Hunden Tikka er godtkjent for ettersøk.

Spora opp et påskutt rådyr. Hunden Tine er norsk blodspor champion, og begge hundene har 1. premie på løshundprøve.

Videreføre tradisjoner

Mariell Kristiansen er nysgjerrig, og liker å lære. – Jeg har med meg interesse for naturen fra jeg var lita, men i voksen alder og særlig etter at vi begynte å være mye i Beiarn, har jeg prøvd å lære gamle tradisjoner fra folk rundt meg som Petra og Bernhoff.

Å koke hvit og brun geitost til eget bruk, bake tykklefse til jul, strikke duker, koke saft av bær, osv.

Bærplukking til eget bruk eller for å gi bort.

Naturens goder

– Å høste fra naturen har så mange positive ringvirkninger. Det handler om forvaltning, om å være sjølberga, om å ha kort vei til sunne og gode råvarer.

Hun peker også på det helsefremmende ved å være ute. – Å være i naturen er mediterende for kropp og sjel, uansett hvor langt eller kort man går, så angrer man aldri på at man tok seg turen ut.

Det beste er å drikke rett fra en iskald bekk med deilig fjellvatn!

Fisketur på fjorden med flokken sin.

Samspill med naturen

De henter og sager ved i skogen sjøl. – Det er viktig at skogen ikke gror over, for da tror jeg alt av lyng og bærblomster forsvinner. Det er en god følelse å være selvforsynt med mat og ved som er hentet fra naturen.

Mariell Kristiansen stortrives med friluftsliv og jakt, fiske og nyttiggjøring av naturen. – I Bodø blir det fort for mye folk. I Beiarn har vi tilgang på storslått natur og får gå for oss sjøl..

Budeie for en dag. Mariell stortrives i Beiarn.

I pakt med naturen

Beiarpuls er å være i naturen, det er å leve tett på naturkrefter og det handler også om å nyttiggjøre naturen.

Å leve i pakt med naturen handler om å lære, bære tradisjoner videre, respektere og ivareta.

Forskning viser en sammenheng mellom det å være glad i naturen, og det å ønske å ta vare på den. Beiarn har god plass til de som ønsker mer nærhet til naturen, enten gjennom et hverdagsliv her eller på besøk.

Dette innlegget er en hyllest til naturen og dens ressurser, og til deg som ønsker å ta vare på dette.