Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 23: Å se hverandre

Luke 23: Å se hverandre

Betydningen av å bli møtt av noen som smiler og ser deg kan ikke måles i kroner eller timer. 

– Det er helsebringende å være rundt hunder, de er jo menneskets beste venn, sier Nina Brülhart, som er besøksvenn med sine to hunder, Lando og Eddi.

Lando, Nina Brülhart og Eddi.

Besøksvenner

– Hva vi gjør? Vi utfører aktivitet med hund, Lando og Eddi. Både jeg og Geir Arne er godkjente besøksvenner, og da er på vi somatisk avdeling og på dementavdelinga på Beiarn sykehjem, sier hun.

Nina er aktiv i Røde Kors. Der er Ørjan Kristensen leder, som du fikk bli bedre kjent med da vi skrev om Hjelpekorpset i luke 1. 

– Det er til sykestua vi drar på besøk, og da bruker vi som regel være en times tid.

Det er til stor glede for de som er der. – Ja, men også for oss, for når du kommer ser du hvor mye det betyr for den enkelte å få lov til å være i lag med og ta på en hund. At det ikke er noen som kommer i uniform, og er på jobb, men noen andre, noen som er på besøk.

– Vi blir ønska velkommen tilbake av en del av de som er der, og det gjør godt.

Sekken er pakka, og de er klare for å gjøre en innsats for Røde Kors.

Bør like folk

– Det er jo hundene som er med, og som er i fokus i møte med beboerne, men det må jo være en person som liker å være i lag med andre, for det er jo du som menneske som styrer besøket.

– Du må like å være sosial.

Hun forteller at det ofte kan være at de samme spørsmålene kommer igjen og igjen. – Det går bare fint, det er den gleden som skapes i øyeblikket vi må fokusere på.

– Noen ganger kan det være at noen er urolige når vi kommer, men så får de sitte med hundene og så ser du at de roer seg ned.

Å være besøksvenn er noe som gjør godt for Nina. – Det er ofte mye latter, og vi må jo så klart se an situasjonen for hver gang vi kommer til noen, men vi prøver å lage det til som en trivelig stund.

– Det gjør så godt for oss mennesker når vi kan flire litt i lag.

Klare for å være et medmenneske i møte med andre mennesker. Og ikke minst en hund klar for å være menneskets beste venn.

Godkjent instruktør

Nina er ikke bare godkjent som besøksvenn, men også godkjent instruktør for besøksvenntjenesten for hund. Det vil si at hun kan kurse andre.

– Jeg bruker å være på Fauske og utdanne nye besøksvenner med hund i regi av Nordland Røde kors.

Det er samlinger for å bli godkjent. Sikkerhet og hundevelferd er i hovedsetet. – Hunden skal trives med å gjøre jobben, så det går like mye på å se på signalene for hunden og se hvordan den trives i situasjonene.

Nina forklarer at det finnes tre kategorier; ute på tur med hund, i privathjem med hund eller i institusjon med hund. – Du kan du jo oppleve at du får godkjent alle kategoriene, eller bare for eksempel kun én. Jeg har hatt folk som ikke har lyst til å være i institusjon, men som bare vil være turvenn ute med hund.

De har ikke lyst til å sitte inne og skravle, men heller være ute sammen med noen.

Nina bruker mye tid med hundene, både på tur og til trening.

Helsegevinst

– Det er mye helsegevinst i å ha hund, og det er en av grunnene til at jeg har hund. Det tvinger deg ut, og her i Beiarn er det alle muligheter for å komme seg ut på tur.

Den der gleden med å gå på tur med hund i stedet for å gå alene er viktigst for meg, du er aldri aleina.

Nina pleide å være så mørkredd at hun ikke turte å gå ut av hytta dersom dagslyset var vekk. – Jeg var grusomt mørkredd, du aner ikke, men jeg pressa meg sjøl til å gå turer ute med hodelykt i lag med hund, og nå er jeg ikke redd lenger.

– Og uansett om det pessregner eller er snøstorm ute så blir det en tur uansett, fordi hundene trenger det, og jeg får en stor helsegevinst av det.

Nina Brülhart sier at det er forebyggende for helsa vår både fysisk og psykisk å rusle seg en tur. – Og som turvenn med hund kan det være helt lavterskel, du kan være med og gå bare et kvarter, men det er noe med det, det gir en helt egen verdi når du har hund med deg ut på tur.

Fine Lando klar for å jobbe dugnad.

Rakkaren Eddi er også klar for å spre glede og skape smil.

Visste du at det var sveitseren Henry Dunant som grunnla Røde Kors- bevegelsen? Det var i 1863 i Genève, Sveits. Dunants tanker om at sårede og skadde i krig bør få hjelp, uavhengig av hvilken side man tilhører, dannet grunnlaget for en organisasjon og en ideologi som i dag er utbredt over hele verden.

Les gjerne mer her.

Vi takker for den gode innsatsen som legges ned i hele Røde Kors Beiarn, og takker særlig de som er besøksvenner for andre. Det er frivillig arbeid med stor verdi.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 23 finner du bokstaven I for ildsjeler.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til, og god adventstid!