Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 23 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 23 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

I denne luka har vi spurt flere med tilknytning til kommunen vår om å dele noen tanker. Alle bor utenfor bygda, men tilbringer mye tid her inne. 

DAGENS FØRSTE DELTIDS-BEIARVÆRING ER:

For Team Rynkeby: Torstein Iversen, Bjørg Evjenth og Frank Steensen. Foto privat.

Frank Håkon Ingvart Steensen er gift med Bjørg, bosatt på Mørkved, og er daglig leder i FST hvor mange beiarværinger er ansatt.

Hva er du stolt over?

– At de har klart å holde seg som selvstendig kommune. Det viktige bidraget til landbruket er jeg stolt over. Og folkene! Beiarværingene er jordnære, imøtekomne og åpne folk.

Frank Steensen savner snø og skiføre, men ellers ikke mye. – Joda, jeg driver i transportbransjen, men vi er tilpasningsdyktige så jeg skal ikke mene så mye om fjordvei og sånt, vi har jo tross alt vei inn og ut, det er det ikke alle som har.

Jeg er vant til å ta mange beslutninger sjøl, så jeg tror ikke jeg ville blitt noen god ordfører, men jeg ville satsa på barne- og ungdomsarbeid.

Frank Steensen Transport AS er en stor bidragsyter til beiarsamfunnet. Foto FST.

*

*

DELTIDS-BEIARVÆRING NUMMER TO ER:

Ida Pinnerød og familien trives i Beiarn. Foto privat.

Ida Maria Pinnerød, gift med Mads, ordfører i Bodø kommune, bosatt på Tverlandet med hytte på Beiarfjellet.

Hva er det beste med Beiarn?

– Det er gjestfriheten både i naturen og menneskene! Beiarn har sin egen magi, og den kjenner man når man kommer over fjellet og bygda åpner seg foran oss, sier Ida.

Hun blir stolt over hvordan Beiarn tar vare på det beste i bygda, og hvordan man tar i mot folk utenfra.

Beiarn har alt, men i år savner jeg snø!

Idas utsikt. Om det lyser fra Larsoslia i romjula er det sikker familien som har funnet roen på hytta. Foto privat.

Beiarpuls til hele verden

– Hvis jeg var ordfører i Beiarn ville jeg invitert hele verden inn slik at alle kunne få kjenne på litt ekte Beiarpuls.

– Jeg vil få lov til å framsnakke min gode kollega og ordfører Monika som akkurat nå har en viktigere jobb enn ordfører-gjerningen, nemlig å bli frisk og rask igjen. Hun er ei dame som spiller på lag. Hun tok veldig godt i mot meg som ny ordfører i Salten-kollegiet, og det har jeg satt stor pris på.

Sønnen til Ida elsker å fiske i elva, og har foreslått for mammaen at hun kan bytte arbeidssted med Monika.

*

*

DELTIDS-BEIARVÆRING NUMMER TRE ER:

Yngve Osbak på hytta i Beiarn. Foto privat.

Yngve Osbak er gift med Ellen-Karin, bosatt i Bodøsjøen, jobber for Fylkesmannen, er oppvokst i bygda og elsker å være på hytta.

Hva er du stolt over?

– Du, da må jeg svare naturen, folket og klimaet her inne. Og så er jeg stolt over å være beiarværing, og spesielt for at jeg kommer fra Osbakk.

Det eneste han syns er synd, er at han ikke har tid til å dra på hytta oftere, for der stortrives både han og resten av familien.

Om jeg var ordfører? Hm, da ville jeg fått fjerna bygdedyret for godt.

– Framsnakke noen? Det er lett! Da vil jeg nevne min beste venn, Knut Haugmo, beiarpatriot og turkamerat i over 60 år!

Ei av favorittutsiktene til Yngve. Foto privat.

*

*

DELTIDS-BEIARVÆRING NUMMER FIRE:

Janne Fredheim på besøk i Tverrådalen. Foto privat.

Janne Fredheim, kjæreste med Edvind Krekling, jobber i barnehage, bor på Tverlandet, men er ikke fremmed for å bli gammel i Beiarn.

Tilknytning til bygda

– Som unge på hytta i Tollådalen, og nå som voksen i mitt andre hjem i Beiardalen, har jeg alltid følt på en lengsel mot bygda. Både ungene mine og jeg stortrives her. Kroppen fylles med en helt særegen ro, pulsen senker seg bare vi når toppen av fjellet.

– Alt det som denne lille bygda får til gjør meg stolt, lokale produkter, måten man blir mottatt som gjest – og etter hvert gjenkjent og akseptert som litt sambygding. Det er fint.

Janne har funnet kjærligheten og en å dele gode naturopplevelser med i Beiarn. Foto privat.

Framsnakking

– Jeg vil skryte av alle de som jobber på Storjord-butikken, mer blid og imøtekommende gjeng skal man lete lenge etter. Og så vil døtrene mine og jeg skryte av både Laftehytta og Filialen bruktbutikk, der koser vi oss. Samt Toril og Knut Sivertsen, for all den jobben de gjør for å formidle pitesamisk levd og levende liv.

Kjærlighet for beiarsamfunnet. Foto privat.

*

*

DELTIDS-BEIARVÆRING NUMMER FEM:

Svein Henrik Hedenstad elsker naturen i Beiarn. Foto privat.

Svein Henrik Hedenstad, gift med Berit, grafisk designer for Gosh JB Reklame med hytte i Beiarn.

Hva betyr bygda for deg?

– For meg er Beiarn fri og fritid. Jeg elsker naturen her, og alle mulighetene for aktivt og variert friluftsliv sommer som vinter. Det virker som om bygda er et trygt og godt sted å leve hvor folk tar vare på hverandre, sier han.

Svein Henrik har et godt inntrykk av fritidsbygda si. Foto privat.

Savner du noe?

– Nei, egentlig ingen ting, men om jeg kunne ønsket meg noe så måtte det være skispor som knyttet hyttefeltet i Larsoslia til lysløypa og videre til fjelløypa.

– Ordfører? Da ville jeg jobba for at Beiarn fortsatt er en kommune hvor det er trygt og godt å vokse opp og bo i, stimulere næringslivet og sikre arbeidsplasser.

Familien elsker å være ute på ski. Foto privat.

Hjelpsomme beiarværinger

– Jeg har bare møtt på trivelige beiarværinger, men vil gjerne trekke fram Karsten Hermann Steen som er grunneier der vi har hytte. Han er en usedvanlig hjelpsom kar som virkelig gjør sitt ytterste for at vi hyttefolk skal trives og ha det bra!

Svein Henrik Hedenstad er takknemlig for å være hytteeier i Beiarn. Foto privat.

*

*

DELTIDS-BEIARVÆRING NUMMER SEKS:

Silje-Mari Savjord kommer ofte til bygda. Foto privat.

Silje-Mari Savjord er oppvokst på Savjord, bor på Mørkved med samboer og to barn, jobber som helsesekretær på legekontor, og er stadig i hjembygda hos familien.

Unger + Beiarn

– Vi drar innover for å være med familien, og det beste med bygda er å se utbyttet som ungene har av å være her. I tillegg til å få være med besteforeldrene får de kjøre traktor, ATV og snøscooter, være i fjøset med sauene og ute i skogen.

Silje-Mari mener barna får unike opplevelser i bygda. – Her er flott natur, og ren luft. Jeg er ikke store friluftsmennesket, men liker å plukke bær. Da går jeg rett opp i lia hjemmefra.

Silje-Mari deltar gjerne på aktiviteter i helgene, her på Beiardilten 2019.

Savner du noe?

– Jeg er jo ei iherdig strikkakjerring, så jeg savner mammas garnbutikk. Der var det bare å møte opp for neste prosjekt. Og som ordfører ville jeg prioritert eldreomsorgen. Tilrettelagt for et godt aktivitetstilbud, og sikra at kjøkkenet på sykestua kan fortsette å lage sunn og god mat fra bunnen, og at mer lokale råvarer ble brukt.

Ja, jeg har veldig lyst til å få framsnakke noen! Ketil, Bjørn og Odd Vebjørn som har satsa stort på fjøs og gårdsbruk. Det er så viktig at landbruket ivaretas og at marka brukes.

Silje-Mari syns Beiarn gir ungene sunne og gode opplevelser. Foto privat.

*

*

DELTIDS-BEIARVÆRING NUMMER SJU:

Tom Jacobsen elsker å fiske, og er engasjert i arbeidet ved elva. Foto privat.

Tom Jacobsen er gift med Inger, pensjonert og bosatt på Fauske, men tilbringer mye tid i bygda, særlig på sommeren.

Føler seg velkommen

– Det er med stor glede hver gang jeg kommer over fjellet, og vet at jeg får møte alle de flotte folkene som bor der, mine venner og ikke minst den vakre dalen og elva igjen. Jeg føler jeg blir tatt godt i mot overalt, og føler meg virkelig velkommen her.

– Jeg er stolt over den jobben som gjøres ved elva, organisering og tilrettelegging, stamlaksfiske, informasjonsmateriell og julebord. Jeg er stolt over å få være med på den jobben, og ønsker for elva at vi kan fortsette med det og styrke forholdet mellom grunneiere og andre som bidrar til det beste for villaksen.

Tom er en av de mange som stortrives ved elva. Foto privat.

Si litt om kommunen og folket her?

– Kommuneledelsen framstår som fremoverlent, og virker til å gjøre en god jobb for bygda. Kreativitet, innovasjon og god støtte til de som ønsker å bidra med noe har jeg også inntrykk av at de er kjempegod på.

– Det er mange i bygda jeg kunne tenkt med til å framsnakke, men tror jeg nøyer meg med å si at alle de som gir meg glede i å komme til Beiarn fortjener ros, enten det er i servicenæringene eller blant elveeierne.

Og så vil jeg ønske alle i bygda ei god jul og et riktig godt nyttår!

Med dette flotte bildet fra Robert Selfors takker vi Frank, Ida, Yngve, Janne, Svein Henrik, Silje-Mari, Tom og alle andre som kommer på besøk og har hjerte for bygda vår.

*

*

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer her.

I luke 23 finner du bokstaven G