Luke 23 med beiarpuls er samarbeid
Å samarbeide er å jobbe sammen med andre for å oppnå felles mål. Beiarn har mange gode samarbeid gående.
– Å jobbe for tilflytting er ikke en rask prosess å få til, det tar tid. Jeg tror det er viktig å ha slike stedsutviklingsprosjekt som kan samle kreftene og være en drivkraft for utvikling, sier Susanne Estensen, prosjektleder i Kulturveien.
Susannne Estensen er prosjektleder i Kulturveien.
Kulturveien + Beiarpuls
Kulturveien som prosjekt handler om stedsutvikling med basis i reiselivet på strekninga fra Saltstraumen til E6 i Saltdal, og områdene rundt. De jobber for å skape aktivitet som gir mer besøk og stimulerer til økt tilflytting. Som Beiarpuls-prosjektet.
– Vi har holdt på i tre år, og ønsker å bli en merkevare som gjør opplevelsene og det vi har å tilby her i området kjent. Vi har oppretta næringsnettverk, skal oppgradere eksisterende og etablerer nye rasteplasser langs veien og så jobber vi med markedsføring, forteller prosjektlederen.
Felles markedsføring for å gjøre opplevelsene kjent.
Mye å tilby i lag
Slalåmbakken og Arctic Cabins ved Vestvatn er populært om vinteren, Finnvali er en perle særlig for familier på sommerstid. – Alle grendene våre har variert og vakker natur og turmuligheter, og det er mye kultur som skapes av arrangement og konserter, sier Susanne Estensen.
– Her er mye engasjerte og flotte folk, der føler jeg det er likt som i Beiarn.
Prosjektlederen for Kulturveien mener det er selvfølgelig å samarbeide med Beiarpuls. – Jeg håper på varighet i begge prosjektene for vi må ha noen som jobber for utvikling som kan tiltrekke folk og ressurser, og vi er begge avhengig av å få folk med på lag som samskaper i lag med oss.
Susanne Estensen og Sven Åke Hagen på rasteplassen i Vesterlia hvor det gode samarbeidet er særlig synlig.
Lang erfaring
Sven Åke Hagen er enig med Susanne Estensen. – Kulturveien-navnet er unikt og jeg håper vi klarer å fylle det med innhold som gir folk lyst til å komme hit, sier den mangeårige politikeren som også står bak Finnvali naturpark ved innfallsporten til Beiarn.
Jeg pleier å si at ingen i hele Norge har hatt like mange beiarværinger på gårdsplassen, siden veien til Beiarn går mellom stua og fjøsen vår.
Han fant kona si på Selfors i Beiarn, har bodd i bygda og setter virkelig pris på folkene og det gode naboskapet. – Når det gjelder stedsutviklingsprosjektene våre tror jeg det er viktig å se dem under ett.
– Om Beiarpuls lykkes er det positivt for oss for da kjører folk gjennom vårt område for å besøke dere, og om vi tiltrekker folk kan vi friste dem til å kjøre videre for å oppleve Beiarn.
Sven Åke setter pris på gode naboer, og sier vi har samarbeida mer gjennom Kulturveien og Beiarpuls.
Samme utfordringer
– Vi har de samme utfordringene som Beiarn, og må finne noe som er liv laga. Å satse på naturressursene våre og reiseliv virker som den beste muligheten vi har, sier Sven Åke Hagen.
– Jordbruket kommer ikke til å få samme posisjon som det har hatt når det gjelder bosetting og arbeidsplasser. Det er nesten å håpe, for da må det jo bli krig eller børskrakk for å komme dit igjen.
Gode venner og samarbeidspartnere er viktig. André Kristoffersen, Susanne Estensen, Bjørnar Brændmo og Sven Åke Hagen ønsker alle sine venner god jul.
Veien videre
Til våren skal Bjørnar og Sven Åke flytte en benk opp mot bommen hvor mange stopper, enten frivillig eller ufrivillig. – Så får vi se hva annet vi finner på, sier Bjørnar Brændmo.
– Det vil være uhyre viktig å samarbeide om å løse oppgaver, og å se oss som en Saltenregion. Tyskerne som kommer på besøk veit knapt om de er i Norge eller Sverige så i et reiselivsperspektiv betyr ikke kommunegrensene mye, mener han.
La Kulturveien gi opplevelser og føre deg videre til Beiarn.
Turistkart over Beiarn.
Samskaping
Vi runder av med en kronikk fra Avisa Nordland 20.12.21:
«Kommune-Norge har kikket i glasskula, og mange blir skremt av det de ser: Større oppgaver skal løses av færre folk og med mindre penger. «Hvordan unngå kommunal kollaps», spør Kommunesektorens organisasjon KS, og peker på at innbyggerne er redningen: Innbyggerne må selv være aktivt med å løse oppgaver i framtids-kommunen. Hver enkelt får større ansvar for både egen og medborgernes helse og velferd.»
Sosial kapital vil bli stadig viktigere i framtida, og samskaping nødvendig. Videre skriver de:
«Om Bodø og resten av Kommune-Norge skal lykkes med Samskapingskommunen, må det settes av dedikerte ressurser, og samskapingen må bli en naturlig del av den daglige virksomheten.»
Les kronikken her: Samskaping – ikke for moro skyld
Heldigvis for både Beiarn, Kulturveien, Bodø og alle våre gode nabovenner bor det dyktige og engasjerte mennesker i regionen som både vil og kan.
Les ordførerens julehilsen her.
Med det som lovende utgangspunkt ønsker vi alle som bor i Salten ei riktig god jul!
Håvamål skriver mye om vennskap, og her har vi funnet ei strofe vi har lyst til å dele med deg:
Hør, har du en venn
og tror vel om ham,
og du vil ha gagn av vennen,
bland sinnet ditt med ham
og send ham gaver,
søk ham ofte opp.