Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 24 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 24 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

I den siste luka i adventskalenderen til Beiarpuls finner du vår alles kjære Monika!

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Monika Sande
Alder: 54
Status: Gift med Ketil, gårdskjerring, mamma, bestemor og ordfører som for tiden er sykmeldt pga kreftsykdom, leder styret i KS Nordland og er fylkestingsrepresentant

Hun mener vi bor midt i smørøyet, syns det er lett å komme seg hvor som helst i verden og savner ingen ting. – Med unntak av at datteren min. Maria med familie kan gjerne flytte hit, men med halvannen time til flyplass er det ikke langt til Sotra heller.

Fremst i 17. mai-toget. Foto privat.

Hvor lenge har du bodd her?

– Hele livet! Jeg gikk et år i Saltdal på videregående, resten av utdanninga tok jeg desentralisert.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Ketil var gårdsgutt, og gårder er jo ikke så lette å flytte på. Jeg har aldri følt på noen stor utfartstrang, jeg trives godt, sier Monika.

Barnebarna betyr mye. Foto Maria Christoffersen.

Å være med familien, det er verdt gull. Foto Maria Christoffersen.

Hva er det beste med å bo her?

– Nærheta til hverandre. Man blir møtt med et hei enten det er på butikken eller i marka. Når det går bra gleder folk seg sammen med deg, og er det vanskelig så veit folk om det og viser omsorg.

Dette kjenner Monika med brystkreften som hun nå får behandling for. – Jeg får litt juling av den, men det er vel det som skal til for å bli kvitt kreften, og vi har et fantastisk helsevesen og prognosene er gode så jeg syns i grunn ikke synd på meg sjøl.

Da var det verre da hun og Ketil mistet sønnen Krister i ei bilulykke. – Ja, det var tøft. Men også da var folk omsorgsfulle, støttende og hjelpsomme, og det føltes godt.

Det er faktisk det jeg liker best med Beiarn. Det er gjennomsiktig å bo her, og folk stiller opp når det trengs.

Monika er sykemeldt for å bli fri fra kreftsykdom, og er glad for at det går fint uten henne på jobb sånn at hun kan konsentrere seg fullt om å bli frisk. Foto privat.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Haha, hvor god tid har vi? Monika ler den trillende latteren sin, og sier at det er veldig mye hun er stolt over med bygda si. Særlig alle folkene som hører til her.

– Jeg er stolt av at vi er en distriktskommune med økonomi som gir handlingsrom. Da vi solgte Sjøfossen ble ikke pengene bare pøst ut, men brukt strategisk. Vi har god økonomisk styring, og det kan være vanskelig å holde igjen når det er mye man ønsker for innbyggerne.

– Vi har en administrasjon i kommunen som er utrolig flinke. Jeg tror ikke det er mange som er så god på kraft og kraftpolitikk som våre folk, for eksempel.

Monika og Ole Petter har varierte arbeidsoppgaver til vanlig, og fikk også en ny hverdag i fanget da koronaen traff landet.

God rekruttering

Jeg er stolt over at vi som liten kommune i konkurranse med et attraktivt land har fått tak i de fagstillingene vi trenger, som lege og sykepleiere og hva det måtte være.

– Jeg er stolt over omsorgen vi yter innenfor helsesektoren, og vil skryte av lavterskeltilbudet til psykiatrien. I Hesteskoen fanger de tidlig opp, og folk i bygda blir tatt vare på.

– De ansatte i hele kommunen holder et faglig høyt nivå, og selv om vi er få mennesker har vi et sterkt faglig kompetansemiljø. Det er jeg veldig stolt over at vi har fått til.

Monika mener her er mange ressurssterke mennesker, og mange som vil det beste for bygda.

Ser lyst på framtida

– Jeg er stolt over at vi fortsatt er ei landbruksbygd, det er det slett ikke alle som har fått til. At vi har fått oppblomstring i gründermiljøet og at det er mange som satser og skaper noe. Vi trenger de private arbeidsplassene, og nye bedrifter.

Hun syns det er en fin positivitet i befolkningen, som gjør at hun ser lyst på framtida.

– Og tenk hvordan de har fått opp Beiarelva som lakseelv, det er helt utrolig. Jeg er ikke noe utprega turmenneske, men her er jammen mange som koser seg med aktivt og variert friluftsliv. Se bare hvor mange som har lyst til å komme hit og være en liten, men viktig del av samfunnet vårt gjennom hytter og fritidsboliger.

Monika syns det er flott at så mange har hjertet sitt i bygda, og kommer hit for å nyte fritida si.

Hvordan opplever du ordførerlivet?

– Det var egentlig som jeg hadde forventa. Jeg får ikke bestemme så mye aleina, men det er fint å få mulighet til å være med og påvirke avgjørelser som kan være til det beste for Beiarn. Det er en veldig trivelig og interessant jobb, jeg har etter hvert vært på mange talerstoler, og tror de fleste vet hvor jeg kommer fra nå.

Å få lov til å være med på å gjøre Beiarn kjent utenfor kommunegrensene har vært berikende.

Monika bruker muligheten når hun kan til å snakke om Beiarn. Foto privat.

Fjordvei henger høyt

– Jeg har kost meg med hver ei luke av adventskalenderen, og syns det er så fint å lese hva beiarværingene mener. Vi politikere er vanlige mennesker satt til å ta avgjørelser på vegne av de som bor her, skaper verdier og besøker oss, og da er det viktig at vi har god dialog.

For meg har det vært viktig å lytte til de unge fordi vi ønsker at skal velge Beiarn når de bestemmer seg for hvor de vil bo.

– Og så må vi sikre at Beiarn er et levedyktig samfunn i framtida, og at noen kan ta vare på oss når vi blir gamle.

– Flere har sagt at de ønsker fjordvei, og der vil jeg bare understreke at vi er mange som både har og vil fortsette med å kjempe for den muligheten. Det er et langt lerret, men gabbroen har gitt fornya tro på realisering, og jeg vil at alle skal vite at både ordfører, øvrige politikere og administrasjon selvsagt ønsker dette, og kommer sjansen så griper vi den med alle hender.

Monika spar fram muligheter der hun kan, og lover at hun jobber hardt også for fjordvei om det blir mulig. Foto privat.

Si litt om noen du beundrer

– Uten å trekke frem noen konkret vil jeg skryte av de som satser i Beiarn, de som flytter hit – og ikke minst alle de som blir værende her. De som holder landbruket i hevd og skaper aktivitet, generasjon etter generasjon. De som legger igjen penger og arbeidstimer, vi er helt avhengige av de som skaper private arbeidsplasser så de vil jeg skryte av.

Vi har rigga oss bra for framtida, både når det gjelder arbeid, næring, økonomi og velferdstjenester. Det er jeg stolt over.

Med partikollegaer i Senterpartiet. Foto privat.

Store bidrag fra distriktene

– Jeg syns det har kommet stadig bedre fram de siste årene, men jeg er glad mange ser verdien i å bo som vi gjør, vi har mye å komme med, vi som bor i distriktene. Vi bidrar til storsamfunnet i form av mat, bedriftene vi har og ikke minst i forhold til kraftinntekter. Så vi har ingen grunn til å stå med hua i handa, den verdiskapninga som utløses fra Beiarn og resten av Salten skal vi tørre å skryte av.

Og med koronaen har kanskje enda flere fått opp øynene for hvor godt det er å ha hverdagen sin i distriktet?

Monika står på for Beiarn, og syns bygda er et flott sted å leve.

Ønsker for 2021

– Jeg vil ønske alle sammen ei riktig god jul og et godt nyttår! Vi har all grunn til å være stolte over å være beiarværinger, og del av den regionen vi bor i. Salten er flott å høre til!

– Jeg håper at 2021 kan bli et år hvor vi kan møtes mer, og gi hverandre en klem igjen. At vi kan få være mye mer nære enn vi har vært i år, og så vil jeg takke alle som har bidratt til å ta vare på samfunnet vårt slik at vi har holdt oss trygge sammen.

God jul og godt nyttår!

Monika Sande vil ønske alle ei riktig god jul, og det slenger vi oss på! Takk for praten, og lykke til videre med jobben du gjør med å bli frisk, Monika!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her, og se hvordan du kan delta i trekningen.

I luke 24 finner du tegnet !