Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 24 med beiarpuls er julens budskap

Luke 24 med beiarpuls er julens budskap

Julens budskap er kjærlighet, glede og fred. Uavhengig av tro er det noe vi alle kan enes om.

Beiarn ønsker å være julebygd. Et sted du kan komme til for stressfri julehandel, sjelero og tilstedeværelse.

Mange kommer hjem til julefeiring. Til familie og tilhørighet.

For flere av oss er kirka eller kirkegården et sted å finne julefred. Om en ikke deler troen kan det likevel være fint å komme dit, til en institusjon som ofte er ramme for de viktige begivenhetene i livene våre.

Vi har snakka med vår nytilsatte prest om julens budskap og hennes ønsker for beiarsamfunnet i framtida.

– Jeg ønsker å være her for alle beiarværinger, og håper å kunne bidra til at kirka blir et sted hvor flere kan føle tilhørighet, sier Lise Skomedal Trones.

Prest og nytilflytta beiarværing Lise Skomedal Trones.

Kommet tilbake til bygda

Sammen med mannen Stig Trones flytter hun hit for å jobbe som prest. Hun har jobbet her tidligere, og det hun virkelig har lengta tilbake til er friluftsgudstjenestene. – I 2015 var det 115 som var med på utegudstjeneste ved Beiarskaret, og det er noe som ga mersmak, forteller hun.

Gang stuimellja

Lise er veldig glad i begrepet som handler om å gå på besøk til naboen. – Det er jo en av mine oppgaver, å møte folk. Jeg håper bygda føler at jeg er der for alle, og vil gjerne få vite om noen ønsker å få meg på besøk for å prate litt. Da er det bare å ta kontakt.

Jeg vil gjerne få lov å være en prest for alle uansett livssyn. Alle mennesker i Beiarn er mine folk, mennesket kommer først og deretter kristendommen.

– Nøytralitet tror jeg kanskje ikke på, vi er alle individer med tvil og tro, men å tåle å møte hverandre og være rause mens vi har samtaler om verdier i livet, det ønsker jeg mer av.

Hun er klar over at Beiarn er en langstrakt kommune. – Med lavvoene har vi for eksempel mulighet til å ta kirka med ut der folk bor, og å dra på besøk til sykehjemmet er noe som virkelig føles fint, sier hun.

Hunden Kiwi trives også i Beiarn, og den er viktig for prestens mentale helse.

Julens budskap

– Julebudskapet er stort, og du kan finne skatter for alle enten du deler troen eller ikke, mener Lise.

Gud viser sin kjærlighet til mennesker ved at Jesus kom til jorden for oss.

– Maria var veldig ung, det ser mørkt ut, men så forbarmer noen seg over dem og de får lov å komme til en stall hvor hun føder Jesusbarnet. Gud kom til verden som et lite barn, gjør seg så sårbar, og når den som har skapt oss velger å gjøre seg så liten og komme dit menneskene er fordi menneskene trenger hjelp – det er et sterkt budskap for meg.

Krybba med det lille barnet, og de tre vise menn som fulgte stjerna og fant fram.

Betydningsfulle små

– Jesus sa at den første skal bli den siste, og den siste skal bli den første. Den minste skal bli den største, og den største skal bli den minste.

– Tenk på naturen i dag, hvor viktig de små insektene er for oss, for eksempel.

Helt siden Lise var liten har hun følt en tilhørighet til kristendommen. – Jeg oppfatta at jeg aldri var aleine, og jeg følte alltid at Gud ville meg vel.

Lise Skomedal Trones ønsker å være en prest for hele bygda, og ønsker julefred til alle som hører til her.

Julefred for alle

Det er noe hun ønsker også for beiarsamfunnet. – Jeg ønsker at alle føler tilhørighet til bygda vår. At vi er ett fellesskap hvor vi aller mest vil hverandre vel.

Med de ordene ønsker vi deg og dine julefred, kjærlighet og glede. Så ses vi igjen til et nytt og spennende år!