Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 4: En unik tillit og trygghet i fjellet

Luke 4: En unik tillit og trygghet i fjellet

Den Norske Turistforeningen (DNT) er landets største friluftsorganisasjon med over 300.000 medlemmer, rundt 550 åpne hytter og 22.000 km merket sti. Tilrettelagt for deg.

I tillegg skaper organisasjonen mye aktivitet rundt om i hele landet. Foreningens formål er å tilrettelegge for enkel ferdsel i naturen. Det enorme tilbudet er mulig takket være de mange tillitsvalgte.

Slik som lederen for Beiarn Turlag, Stein Ove Johannessen.

-Dette bildet kan du bruke, det viser kvalitets-avslapning på privat hytte i Sørfold, sier Stein Ove. Han presiserer at hunder ikke skal ligge i møblene til hytter gjennom DNT.

Fra hytte til hytte

– Beiarn turlag hører til Bodø og Omegns turistforening som har ansvar for 14 hytter og flere kilometer merka sti, blant annet et rutenett over hele Saltfjellet hvor folk kan gå fra hytte til hytte uten veldig stor oppakning.

Du trenger nesten bare lakenpose, klær og den maten du skal spise, resten finner du egentlig på hyttene – alt fra fyrstikker til kokekar.

– Det er ganske unikt det tilbudet vi har her i landet. Hyttene står åpne eller er låst med medlemsnøkkel; du betaler en rimelig pris og finner ved og gass, kan tørke klær og koke mat, sove godt og oppleve hele landets varierte natur, sier tillitsvalgt Stein Ove.

Les gjerne turblogg:
Gråtådalstua-Beiarstua

Morgenstemning ved Gråtådalstua. Foto: Stein Ove Johannessen.

Mektig fjellheim

Stein Ove Johannessen er leder for turlaget, og hyttevert for Gråtådalstua i lag med kona Bodil, sønnen Jostein og vennen Bjørn Egil Kvæl. – Hytta ligger i en vakker fjelldal, litt værutsatt, men med fantastisk utsikt og nærhet til bre, elv og fjelltopper.

Det var gjennom jakt i Gråtådalen han fant veien til ansvaret som hyttevert. I tillegg bruker han hytta gjennom jobben som oppsyn i Láhko nasjonalpark.

Hva med å våkne opp til denne utsikta fra Gråtådalstua? Foto: Vilde Aspmo.

Vakkert landskap å vandre i. Foto: Vilde Aspmo.

Mellom breer og fjell

Både på turen opp og vel fremme ved hytta har du et praktfullt skue mot Simlebreen og alle dens utløpere på motsatt side av Gråtådalen. Langs ryggen mellom Gråtådalen og Beiardalen i øst står de fleste av Beiarns høyeste topper oppmarsjert i rekke og rad med Skelåtind (1637 moh.) som en klar høydevinner i sør på grensa mot Meløy.

Et paradis for den toppfrelste!

Les mer fra ut.no her.

Hyttevertene Bodil og Stein Ove Johannessen på trappa til Gråtådalstua. Foto: Tor Magne Andreassen.

Gjør noe verdifullt for andre

– Bodil og jeg har vært hytteverter for Gråtådalstua i snart 25 år. Hvorfor? Fordi vi er dumme, og liker å vaske skit etter andre.

Stein Ove ler godt. Så begynner han å fortelle om hyttebøkene. – Når du leser i hytteboka får du se tilbakemeldingene og takknemligheta fra turgåerne. Det gir oss ganske mye tilbake.

Turistforeninga har ei lang liste med varierte oppgaver som utføres av folk i hele Salten.

– Både Bodil og jeg er oppflaska på dugnadsarbeid. Vi er friske så det faller oss naturlig å bidra.

Turgåere fra hele verden setter pris på tilbudet fra DNT.

Denne stilige steinstua ligger ved stinettet over Saltfjellet som Turistforeninga tilrettelegger for turfolk. Statskog har vedlikehold på steinstua. Foto: Geir Arne Solbakk.

Takk til hyttefolket

Stein Ove vil rette en stor takk til brukerne av hyttene til DNT på vegne av organisasjonen. – De aller fleste holder hytta rein og fin så det ikke blir alt for mye arbeid på oss, de vasker etter seg og holder orden.

Og så vil jeg takke de som gjør opp for seg, vi har noen mørketall, men gjengs over er folk redelige og betaler for oppholdet, det er det som gjør at vi kan opprettholde tilbudet.

Vil du besøke ei av DNT-hytte finner du gode tips her.

Én nøkkel – uendelig med flotte turopplevelser. Delingsøkonomi på sitt beste.

Hva gjør man som hyttevert?

Alt mulig, ifølge Stein Ove. – Ettersyn og etterfylling av ved, gass og forbruksmateriell. Rundvask og sengetøyskifting. Maling, snekring, oppgradering.

– Det finnes veldig stor og variert kompetanse i foreninga. Folk bidrar med det de kan, og lærer videre til andre.

Ofte er det en stor og sosial gjeng som utfører dugnad i lag. Som i vår, da de skifta hyttetak langt inni fjellheimen. – Vi brukte en lang dag på å skifte og legge nytt tak, men på to hytter, for Jeger og fisk har hytta ved siden av.

Hyttene ved Vadet innerst i Gråtådalen fungerer som sikringshytter for hverandre, ei ordning en finner ved flere turistforeningshyttene i fjellet. Stein Ove og Bodil er hytteverter på begge hyttene.

Hytter som base for elgjakt. Foto Jarl Wilhelm Johannessen.

Folkehelse

Hytteverter er en viktig del av organisasjonen, men Turistforeningen er mye mer. Beiarn turlag har for eksempel seks trimkasser i bygda som står ute hele året. – Vi har ca. 1200 besøkende hvert år, og det er virkelig folkehelse. Her har Elin Jensen og Anne Grethe Husmo gjort en kjempejobb for å ivareta tilbudet.

I tillegg nevner Stein Ove Kom deg ut-dagene; et lavterskel turtilbud i februar og september hvert år som arrangeres over hele landet. – Da vi arrangerte Ramskjell-rennet med over 35 deltakere på rattkjelke fra null til 70 år var det god stemning.

Full fart på Ramskjellrenn med Beiarn Turlag.

Å leke litt er viktig for både liten og stor.

Beiarn Turlag får folk med opp og ut.

DNT`s historie

Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land.

Siden Turistforeningens far, Thomas Heftye, stiftet foreningen 21. januar 1868, har dette sitatet vært en rettesnor for Den Norske Turistforening. På 150 år har DNT gått fra å være forbeholdt en liten elite, til å bli en stor folkebevegelse.

De siste 30 årene har DNT utviklet et stort tilbud i nærmiljøet, takket være oppblomstring av lokalt engasjement landet rundt.

Har du lyst til å bli frivillig for turistforeningen, eller lurer du på hva de frivillige gjør kan du lese mer her.

Anne Grethe Husmo er hyttevert på Beiarstua. Foto: Tor Magne Andreassen.

Beiarstua er ei lett tilgjengelig hytte ved vei som er populær å bruke hele året. Foto: Tor Magne Andreassen.

Mange medlemsfordeler

I Beiarn kan du oppleve Gråtådalstua, Beiarstua, Bjellåvasstua og Tverrbrennstua. Fun fact? Det er strengt tatt bare utedoet på Tverrbrennstua som står innafor kommunegrensa til Beiarn!

Med over 550 hytter tilgengelig for deg i hele landet er et medlemskap i DNT en miljøvennlig julegave. 

Vi sender en stor takk til de mange tillitsvalgte i foreninga som er med på å opprettholde de unike tilbudene.

Om årets adventskalender

Vil du vinne flotte premier? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 4 finner du bokstaven I.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til og god adventstid!