Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 4 med beiarpuls er fiske

Luke 4 med beiarpuls er fiske

Enten du foretrekker fjellvatn, fjord eller elv kan Beiarn tilby uforglemmelige opplevelser for deg som liker å fiske.

Beiarelva har gått fra å være en ukjent perle til å være ettertrakta blant laksefiskere over hele verden. Fjorden er et eldorado for fisking, og en spektakulær opplevelse i seg selv. Fjellvatnene ligger tett i tett blant storslagen og inviterende natur.

Mange får beiarpuls med fiskestanga i hånda.

Er dette beiarpuls for deg?

Må oppleves for å forstå

En av dem er Anne Engholm. Hun jobber som lærer på Alberthaugen skole i Bodø, men bruker så mye tid i Beiarn som hun bare kan. Når elvesesongen starter er hun mer enn klar.

– Det å sitte ved elva og lytte til bygda som våkner, høre og se elva som renner forbi. Kjenne lukta av nykokt bålkaffe, fiske seg stille gjennom kulpene. For meg er laksefiske i Beiarelva noe som må oppleves for å forstå. 

– Bonusen er laksehugg som virkelig gir en helt ubeskrivelig følelse. Da kjenner man at man lever!

Fluefisker Anne Engholm er et kjent syn i bygda.

Helsefremmende hobby

Hun tror mange lever hektiske hverdagsliv, og kunne hatt godt av å bruke flere timer i Beiarn.

– Ved elva og ved stille fjellvann kan man virkelig finne hvilepuls.

Hun takker foreldrene som har tatt både henne og søsknene med ut i naturen. – De har vist oss gleden ved fiske og tur langs elva og i fjellet. Fiskevatnene i Beiarn byr på både røye og ørrethugg. For meg og familien starter det allerede med isfiske når lyset vender tilbake, sier hun.

Kaldt og friskt, med fin fangst.

Anne Engholm elsker å fiske hele året.

Vil gi gleden videre

Fiske er en helårsaktivitet for henne. – Vi er så utrolig heldige som har alt dette i nærheten.

Jeg kjenner allerede at jeg gleder meg til neste år.

Hun håper hun kan være med på å gi denne arven og livsgleden videre til både egen familie, og til de unge gjennom jobb. – Vi bruker ofte alt det fine Beiarn har å by på når det kommer til fiske og friluftsliv på skolen jeg jobber på, sier hun.

Stillheten og fiskestanga er som meditasjon.

Fiske trenger ikke kreve mye utstyr.

Dette anbefaler Anne Engholm på det varmeste.

Fiskeeldorado

For finske Teemu Venejärvi var fiskemulighetene i Beiarn det som gjorde at han valgte å si opp lederstilling i storbyen Tampere for å flytte til bygda for snart to år siden. – Jeg bor i gangavstand til fantastiske fiskemuligheter gjennom store deler av året, og jeg elsker det!

Mange kjenner han som en lidenskapelig laksefisker, men etter at han flytta hit har han også vært i fjellet og ved fjorden. – Isfiske er vanlig i den østfinske kulturen hvor jeg kommer fra, med garn eller fiskestang for maten sin del, men da ute på store innsjøer.

– I Beiarn har jeg fått røye og ørret mens øynene nyter synet av sola som glitrer over et utrolig vakkert fjellandskap.

Beiarfjellet er lett tilgjengelig og populært for isfiske. Her var hele storfamilien til Teemu på tur.

Her er det bare å nyte helseeffekten.

Å røyke mat er typisk i Finland, gjerne varmrøkt fisk.

Fjordopplevelser

Sjøørretfiske ved fjorden ga mersmak, og han har også vært utpå med båt. – At fjorden fryser til is på vinteren er veldig stilig. Tenk at du kan sitte utpå der og fiske etter torsk, sier han.

Sjøørretfiske med fluestang er en fin start før sommersesongen starter i elva.

Han fikk oppleve den nasjonale laksefjorden for første gang i år. – Inn her kommer laksen på sin utrolige vandring, tenk det.

Beiarelva

I aprilutgaven til Chasing Silver Magazine var Beiarelva hovedartikkel. Her skrev Teemu Venejärvi om elva han er så glad i. – Om du ser på fargen på elva, strømmen og de ulike fiskeplassene så er det i mine øyne den perfekte fluefiskeelva fordi den gir varierte utfordringer for en hver fisker.

– Mange «pools» kan nås fra begge sider av elva, som er kald gjennom store deler av sommeren.

– Dessuten er det noe med bygda som er så befriende. Samfunnet er stille og skjerma mellom fjellene, og det enkle, praktiske livet gjør at du kan bare fiske og være deg sjøl.

Han mener det er terapi å stå i harmonisk landskap mens fiskestanga beveger seg fram og tilbake. 

Stillhet og vakker natur gir en flott fiskeopplevelse.

Håper datteren også blir interessert i å fiske.

Fjorårets første laks under åpningsdøgnet på Osbakk.

Økende interesse

– Jeg har fiska Beiarelva over femten år, og de første årene holdt vi denne fantastiske elva litt hemmelig, det må jeg innrømme, men nå er den kjent blant de fleste i miljøet, sier Teemu Venejärvi.

Som innbygger av beiarsamfunnet ser han hvor stor betydning dette kan ha for å opprettholde ei levende bygd. Det ønsker han å være en del av gjennom etableringen av Beiarn Salmon Lodge.

Ønsker å bruke kunnskapen om fiske i Beiarelva så flere kan få fine opplevelser. Foto: Karoline Pettersen.

Fluefiske for første gang. Foto: Karoline Pettersen.

Flytte til fiskeparadiset

– Jeg våkner stadig opp og kan nesten ikke tro hvor heldig jeg er som kan kalle dette mitt hjem.

Han mener flere burde gjøre det samme. Bo midt i smørøyet av natur som gir så mange muligheter for allsidig friluftsliv og fiske. – Jeg angrer ikke et sekund på at jeg flytta til et liv som er godt å leve hver eneste dag.

Om du ikke har opplevd fiske i Beiarn ennå anbefaler vi at du setter det på lista over neste års opplevelser. Ta med fiskestanga og kom!