Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 5: Møte mellom mennesker

Luke 5: Møte mellom mennesker

Beiarn frivilligsentral har akkurat flytta til nye lokaler på Storjord sammen med Beiarpuls og laksekontoret.

– Vi skal fortsatt være en støttespiller for frivilligheten, og samarbeide tett med alle lag og foreninger som vi har i bygda.

Det sier daglig leder Gudbjørg Navjord.

Frivilligsentralen har flytta ut av Gamle Trones skole til turistkontoret på Storjord. Gudbjørg gleder seg til å hilse på de som vil stikke innom.

Ta tempen på frivillighet

Frivilligsentralen i Beiarn må vel være den som kjenner frivilligheten best. Vi lurer på hvordan det står til? – Å rekruttere folk til styre og stell er ikke like enkelt lenger, sier Gudbjørg.

– Folk stiller gjerne opp på enkeltarrangement eller oppdrag, men det der med å binde seg til noe over lengre tid begynner å bli vanskeligere.

Dette er en trend man ser over hele landet. En shoppegenerasjon som heller vil stille opp når det passer dem, og et organisasjonsliv som må kjempe mot skjermer om oppmerksomhet og tid.

Gudbjørg mener det er et varsko en må ta på alvor. – Trauste lag og foreninger er vant til å omstille seg, og det er mange nye som ønsker å være med. Vi må bli flinkere til å lytte til dem og bidra til inkludering.

Mange nye innbyggere har kommet til, og flere har lyst til å være med på det som skjer. Her fra språkkafé på biblioteket.

Betydningen av frivillighet

– Uten frivillighet stopper Norge opp. Skal man regne alle frivillige timer om til årsverk er det en utrolig stor mengde, og folk bidrar med oppgaver som er enormt viktige for samfunnet, som beredskap og folkehelse, sier Gudbjørg.

Å ha en jobb å gå til er viktig, men å være frivillig gir noe annet. – Energi og inspirasjon, trivsel, tilhørighet og sosialt samvær, noe positivt å gjøre på fritida i lag med andre.

– Ja, den der fellesskapsfølelsen og det at man kan utrette noe i lag med andre, det er viktig for lokalsamfunnene, og for mestring og å føle seg verdifull.

Lappesteiking er en oppgave man kan gjøre som frivillig. Det skaper mye glede for andre.

Frivilligsentralens historie

– Den ble starta i 1997 i Beiarn. Da het den Frivillighetssentralen, og Elin Kristoffersen var daglig leder. Så var det vel en Mikkelborg som var ansatt et års tid, før jeg begynte i 1999.

Da Gudbjørg begynte het den Nærmiljøsentralen, til den bytta navn midt på 2000-tallet. – Da vi ble Frivilligsentralen fikk vi alle felles logo og navn under paraplyen Norges Frivilligsentraler.

Frivilligsentraler er mangfoldige møteplasser bygget på frivillighetens premisser og lokale ønsker, ivaretatt av ansatte i samhandling med frivillige, lag & foreninger, næring og kommune.

Sammen skaper vi gode og inkluderende lokalsamfunn. Det er i dag 488 frivilligsentraler i drift i Norge fordelt på 320 kommuner.

Bindeledd mellom folk og foreninger

Formålet er å vær et bindeledd mellom folk som ønsker å gjøre en frivillig innsats, og folk som trenger å få hjelp. – I Beiarn har vi ikke så mye én-til-én-aktivitet, arbeidet her går mest på samarbeid med lag og foreninger og å være bindeledd til det offentlige, altså kommunen, som vi har et nært og godt samarbeid med, sier den daglige lederen.

Og så skal vi være en arena for lokalt utviklingsarbeid og nærmiljøarbeid, det største vi har er jo Villmarksdagan.

Næringslivet og frivilligheten i Beiarn er godt synlig under Villmarksdagan, og det en arena hvor heile bygda kommer i lag.

Alt fra inngang til avfallshåndtering og utkjøringer av benker må gjøres av flittige hender.

Gudbjørg Navjord i Frivilligsentralen har stålkontroll på koordineringa under det store arrangementet.

Frivillighet på flyttefot

– Vi har holdt til på Gamle Tronesskole-bygget helt sida starten, men nå flytter vi ut, forteller Gudbjørg.

– Det er mange trapper å gå for å komme opp, og en god del eldre kvier seg for å bruke dette bygget. Så er det et gammelt hus; når man sitter her hver dag blir man jo blind for de her tingene, men det har ikke akkurat vært moderne, nei.

Utløsende årsak er at kommunen ønsker å stenge ned, stenge vann og strøm og spare driftsutgifter. – Det er en helt riktig avgjørelse, kommunen eier utrolig mye bygg som er kostbart å drifte og vedlikeholde, som heller kunne vært avhenda, sier Gudbjørg.

Styret i Frivilligsentralen har bestemt at de skal benytte lokalene på Kroa som kommunen leier til Beiarpuls, turistinformasjon og laksekontor. 

Frivilligsentralen blir mer tilgjengelig for alle, og den daglige lederen får kollegaer å gå til.

Skal skape en sentral møteplass

Inne på Kroa er det både kontorplass og mulighet for møterom. – Fra 1. desember er jeg installert på Storjord. Frivilligsentralen og Beiarpuls har samarbeida tett allerede, så dette gleder jeg meg veldig til.

Har man et ærend på butikken så er det enkelt å stikke innom på Frivilligsentralen, og vi har ønske om å få til en sentral møteplass for hele bygda så det tror jeg blir kjempebra.

Ei midlertidig løsning. – Det blir spennende med noe nytt, og å se hvilken effekt dette får på innholdet i arbeidet mitt. Det skal være litt i endring, tilpassa behovene i lokalsamfunnet, sier Gudbjørg.

Robert Selfors t.v. er daglig leder for Beiarelva SA, og har også kontorplass på Storjord. Gudbjørg er vant til å samarbeide tett med lag, foreninger og andre aktører i bygda.

Frivilligsentralen i framtida

Du finner Frivilligsentraler i hele landet. Variasjonen er stor på hva de driver med. Ifølge Gudbjørg er det slik det skal være. – Innhold og drift skal være tilpassa lokale behov, men vi ser også at lokalisering har mye å si for hva de ulike Frivilligsentralene gjør.

Er de plassert ved Flyktningetjenesten til kommunen så er det naturlig at dette blir et viktig område å jobbe på. Andre har stort fokus på å matche enkeltmennesker som vil gjøre noe for andre enkeltmennesker. – Sentralen skal ikke gå i næringa til lag og foreninger. Vi skal få til mer samarbeid og aktivitet, mellom frivilligheten og det offentlige.

– Vi må passe oss så vi ikke tar over aktivitet og innhold fra lag og foreninger, men som eksempel er samarbeidet med Beiarpuls veldig bra for bygda. Vi har fått mange nye tilflyttere nå, både flyktninger og andre, og for Beiarn sin del så bør alle bidra til integrering og å ta vare på de nye innbyggerne vi har fått.

Jeg tror det er viktig at vi framover samarbeider for å skape den utviklinga vi vil ha.

– Det er mye som er skapt gjennom Beiarpuls-prosjektet, bare med den hjemmesida som har blitt så flott, og som har så mye mulighet, vi må være med og se på hva vi kan gjøre for å fortsette den gode trenden som prosjektet har starta for der ligger mye potensiale, sier Gudbjørg.

Kanskje man skulle hatt et sånt beiarpuls-møte bare for å få lag og foreninger mer på banen for å tenke ut hva vi kan bidra med i forhold til det vi ønsker å skape i lag for å få enda mer beiarpuls, foreslår hun.

I fjor gikk Frivilligsentralen og Beiarpuls sammen med bygda for å lage pepperkake-utstilling til adventstida.

Tanker om frivillighet i framtida?

– Frivillighet vil fortsatt være kjempeviktig, det vil bli et savn om man ikke kan få møtes og gjøre ting i lag på fritida.

Gudbjørg reflekterer over utviklinga hun har sett i stillinga som daglig leder. – Vi skal ikke være redd for at enkelte lag og foreninger blir borte eller ikke får rekruttert medlemmer. Det er normalt med endring, og folk klarer å skape aktivitet og liv og røre uansett hvilken form det har på rammene.

Vi skal ikke være redd for å tenke nytt, eller være redd for at noe blir borte, det vil alltid komme nye ting i stedet.

– I kjølvannet av Bodø2024 for eksempel, er det tatt initaitiv til ei satsing på frivillighet, og det er en fin mulighet også for Beiarn for vi kan bli synlige og har så mye å by på. Vi må gjøre oss aktuelle for de som kommer hit. At vi melder oss på det toget som går nå for det kommer til å ha stor betydning både i program-året, men også i ettertid gjennom strukturer som skapes.

Hun peker også på at Kulturhovedstadene følges opp i ettertid, og at prosjekt og tiltak gir gode ringvirkninger fordi Europa blir mer oppmerksom på Bodø, Salten og Nordland.

Utvikling av kultur og reiseliv gir trivsel til innbyggere og besøkende. Her fra konsert med Joy.

Oppfordrer til kontakt

– Dersom noen har ideer eller savner noe, eller lurer på om det finnes lag og foreninger for dem, så er jeg her, sier Gudbjørg.

Frivilligsentralen er en naturlig møteplass, og skal fortsette å være det. – Vi kan starte kurs, få i gang aktiviteter som ikke finnes, vi kan være en å samarbeide med. Lag, foreninger eller personer som har lyst til å få til noe er nøkkelen til at vi kan skape aktivitet i lag.

Synliggjøre frivillighet

Gudbjørg Navjord syns det er fint at adventskalenderen til Beiarpuls har Frivillighet som tema i år. Hun har vært delaktig med å velge ut hvem som presenteres. – Og så fikk vi velge luke sjøl, og da ble det 5. desember siden det er den internasjonale frivillighetens dag.

Frivilligsentralen har delt ut Frivillighetsprisen siden 1998, og den første som fikk den var Sara Jentoft.

– Vi deler ut for å synliggjøre frivillig innsats som enkeltpersoner, lag og foreninger gjør. Prisen hedrer et samfunnsengasjement, enten i det små for nærmiljøet eller for enkeltmennesker rundt seg.

Det har vært viktig å ikke bare vise fram de som allerede er synlige, men også de som gjør ting i det stille, og som gjør en viktig innsats for de rundt seg, enten det er naboer eller en jobb for ungdom eller eldre eller noe annet.

Her kan du lese hva landets Frivilligsentraler skaper av forskjellig aktivitet.

Kanskje finner du inspirasjon til noe du har lyst til å være med på å skape?

Vi takker Gudbjørg varmt for at det er akkurat hun som er daglig leder for Frivilligsentralen i Beiarn. Hun er et rivjern som samarbeider godt med absolutt alle, og vi er heldige som har henne i bygda vår!

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 5 finner du bokstaven V.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til og god adventstid!