Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 6 med beiarpuls er bålkos

Luke 6 med beiarpuls er bålkos

Lukta av bålrøyk brer seg. Det knitrer. Øynene hviler mot de oransje flammene.

Det er mykt og stille. Varmen stryker varsomt mot deg. Skuldrene slapper av. Pusten blir avslappa, og du fylles av en egen ro.

For mange er beiarpuls å sitte ved et bål.

Foto: @fossumheidi

Psykisk helse

Å stirre inn i et knitrende bål er verdifullt for velvære og psykisk helse. Sidestilt med meditasjon. Det er samme prosesser som skjer i hjernen når en mediterer som når en sitter foran et bål.

Visste du også at vi blir mer åpne og sosiale foran de dansende flammene?

Formet av årtusener med bålkos er det kanskje ikke så rart at bålet gjør oss mer tilgjengelige for kontakt. At det føles så godt.

Foto: @mariusaspmo

Foto: @fossumheidi

Oppmerksomhet

Å jakte på belønning er en av hjernens sterkeste drivkrefter. Sosiale medier, gaming og smarttelefoner gjør at vi er konstant omgitt av informasjonsflyt. Vi blir slitne.

Sus Corazon har forsket på bålets helsegevinst.

– Ved et bål skjer et naturlig skifte i tanker og oppmerksomhet. Vi har to grunnleggende former for oppmerksomhet. Den målretta oppmerksomheten og den oppslukte oppmerksomheten. Den målretta oppmerksomheten gjør at du kan arbeide konsentrert, men det gjør hjernen anspent og sliten. Setter du deg ved et bål, skifter du over til den oppslukte oppmerksomheten, og tankene styres ikke lenger av krevende oppgaver, forteller Corazon til forskning.no.

Foto: @sveinhenrik

Fylle på helsekontoen

For mange er favoritten blant Beiaropplevelser nettopp det å komme seg ut, leite opp og lage til et perfekt bål. Kanskje koke ei kanne med svartkjelkaffe.

Pandemien har fått mange nye til å komme seg ut i naturen. Det er trygt her ute blant kilometer med stillhet. Psykiske lidelser kommer til å bli blant de største folkehelseutfordringene i samfunnet vårt, og det er stadig viktigere å bruke naturen som grønn resept.

I Beiarn har vi god plass, mange opparbeida bålplasser og nok ved til alle som vil fylle på helsekontoen.

Foto: Wilderpaws

Foto: Wilderpaws

Tips til bålkaffen

Svartkjelkaffe får en naturlig røyksmak og nytes best fra ei godt brukt koksi. Om du vil prøve noe nytt anbefaler vi saltkjøtt nederst i koppen. La det trekke godt.

Andre sverger til en «førrkvest» i tuten, eller å stikke ei glødende pinne ned i kaffen og røre rundt tre ganger. Du har kanskje di egen oppskrift på perfekt bålkaffe?

Foto: @fossumheidi

Uansett er dagens oppfordring å stirre oftere inn i et bål. Med knitring som eneste forstyrrelse fra stillheten vi alle trenger å oppleve i blant.

Det er beiarpuls.