Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 7: Et hus hvor folk samles

Luke 7: Et hus hvor folk samles

Et kjært ungdomshus i bygda som kan brukes til alt fra konfirmasjoner til konserter. 

Kanskje du har et minne fra en fest eller ei tilstelning på dette huset?

Ungdomshuset på Tollå med Tellingen i bakgrunnen.

Ungdomslag

UL Vårliv ble stifta i 1910. På den tida spratt det fram ungdomslag over hele landet, med bakgrunn i store politiske, sosiale og kulturelle endringer i Norge gjennom den andre halvdelen av 1800-tallet.

«Hus bygger lag»

På nettsidene til Noregs Ungdomslag kan vi lese dette sitatet fra en ukjent filosof. Det sier mye om husets betydning både som trivelig samlingssted, og som vilkår for sosial og kulturell aktivitet på bygda.

«For det andre er ein vellukka byggedugnad engasjerande og samlande for dei som er med.»

Sosial tilhørighet og nyttig arbeid. Foto: Line Trones

Foto: Line Trones

Mange dugnadstimer er lagt ned for å modernisere. Foto: Linn Gundersen

Frivillige i nærmiljøet

Gjennom alle de årene har UL Vårliv hatt ulike ledere og frivillige knytta til seg. I dag er det Linda Antonsen som er leder. – Jeg har vært leder siden mars, og syns det kan være vanskelig å få folk med, ofte blir det til at oppgavene faller på oss i styret, men det er veldig givende å være med, sier hun.

Linda Antonsen med en blid deltaker av Tour Vårliv.

Viktige grendehus

Ungdomshus er viktige for sine nærområder. Å vedlikeholde slike samlingshus opp til dagens standard og krav til komfort er utfordrende. – Vi leier ut til dåp, konfirmasjon og bursdager, slektstreff eller andre feiringer, julebord eller private feiringer.

Det er også mulig å leie huset om du ønsker å lage fest sjøl, det er ikke sånn at vi trenger å arrangere det.

Grendehus er viktige for å samle venner og familie.

Vedlikehold

– Det er viktig at vi kan bevare ungdomshuset, vi trenger det til konfirmasjoner, dåpsfeiringer og sånt. Gode samlingshus er viktig å ta vare på, og folk må stille opp så vi har slike steder fortsatt, sier Linda.

Hun sier det er slitsomt, men artig og meningsfullt å være med i UL Vårliv. – Jeg håper flere har lyst til å stille opp framover og være frivillig, vi trenger det, ikke bare hos oss, men generelt i hele lokalsamfunnet.

Silje i aksjon.

Line er også ei som tar mye ansvar for ungdomshuset.

Fysisk arbeid for å vedlikeholde og modernisere.

Aktivitet for trivsel og samhold

Vedlikeholdet i seg selv er gjerne sosialt og givende å være med på. I tillegg er UL Vårliv med på å skape aktivitet i bygda. – Vi arrangerer konserter, fester, julegrantenning, på Villmarksdagan selger vi mat, og så har vi fest på kvelden, sier Linda.

Salg av grillmat under Villmarksdagan gir viktig inntekt til arbeidet i ungdomslaget.

Da pandemien stengte ned for aktivitet, var UL Vårliv med under Mobil Villmarksdag.

Artikkel fra 2014. UL Vårliv har arrangert villmarksfest mange ganger. Foto: Håkon Sæther.

Samarbeid i styret

– Håkon Sæther har vært i styret veldig lenge, og har gjort veldig mye bra for UL Vårliv og oppbygging av tilbudet vårt, han har fått til mye, blant annet vært flink til å hente inn musikk og har mye erfaring der, sier den ferske lederen.

Noen som kan gjette årstall? Foto: Hallvar Johansen.

Dette bildet er lagt ut i 2013. Foto: Hallvar Johansen.

Ungdomshuset i dag. Tour Vårliv er et mosjonsløp på sykkel som Linda håper kan få oppslutning også videre.

Mange dugnadstimer

Det er mye arbeid som er lagt ned for å vedlikeholde og modernisere ungdomshuset. – Med støtte fra Samfunnsløftet fra Sparebank1 i år på 50.000 kroner har vi kjøpt nye utebenker. I tillegg har vi pussa opp kjøkkenet og fått robotplenklipper, forteller Linda.

Utenfor er det også oppgradert.

– Gapahuk og bålplass gjør at det begynner å bli et sted vi håper flere ser nytten av å bruke, som Røde Kors da de hadde treff for barn og unge.

En viktig støttespiller for aktivitet i landsdelen vår.

Foto: Linn Gundersen

Bygdekino ti ganger i året, et samarbeid med Beiarn kommune.

Pynter opp. Foto: Linn Gundersen.

Nok å gjøre. Foto: Linn Gundersen.

Takket være støtte fra Tollå Sanitet kunne UL Vårliv få opp nytt sceneteppe. Foto: Linn Gundersen.

Ønsker flere med

Har du lyst til å gjøre en innsats for ungdomshuset er det bare å melde din interesse til Linda eller noen andre i styret.

Her er FB-sida til UL Vårliv hvor du kan se flere bilder.

Dette måtte vi bare dele! Er det noen som drar kjensel på bildet? Eller husker noe fra denne tidsepoken? Vi ønsker gjerne å høre din historie eller ditt minne fra dette huset så del gjerne med oss i kommentarfeltet. Foto: Hallvar Johansen.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 7 finner du bokstaven G.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til og god adventstid!