Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 8 i adventskalenderen «Folk som bor i Beiarn»

Luke 8 i adventskalenderen «Folk som bor i Beiarn»

Hun jobber i Beiarn Menighet, er en ihuga laksefisker og ønsker å tilrettelegge for å få flere turister til elva. 

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Merethe Selfors
Alder: Akkurat blitt 57
Status: Samboer med Geir, har ei datter og to barnebarn, og jobber som kirkeverge for Beiarn Menighet

Merethe Selfors kom hit i 1979 som femtenåring, og ble en del av samfunnet allerede da.

Med Merethe er det mye latter i hverdagen. Foto privat.

Hvor lenge har du bodd her?

– Jeg hadde jo bodd her før, jeg kom som ungdom, men flytta tilbake i 2011 for å starte opp og drive daværende Beiarn Hotell og Kro.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Det var ønsket om å satse. Jeg bygde kroa og hotellet opp til en bra virksomhet, men jeg holdt på å jobbe meg forderva, og måtte trekke meg. Med arbeidsdager på 12-16 timer og fire fridager på ett år var det ikke holdbart for meg alene, sier Merethe.

Hva er det beste med å bo her?

– At det er enkelt å bli kjent med folk, det er et lite samfunn. Det føles trygt og godt å leve her, og så har vi jo den fantastiske Beiarelva som jeg er opptatt av. Jeg er en ihuga laksefisker sjøl, og må trekke fram elva vår.

Merethe Selfors elsker å fiske, og vil dele fiskegleden med flere. Foto privat.

Lakseturisme

– Vi har kjøpt gård på Molid som vi leier ut, og så har jeg arva gård på Selfors. Der skal vi pusse opp en enebolig sånn at vi har to utleieboliger. Her får gjestene våre gårdsegg på døra og en flott opplevelse.

– Sjøl om Molid er et lite vald, har grunneierlaget gjort mye for å tilrettelegge for fiskerne ved elva. Det er fint for oss som leier ut og ønsker å satse på turisme.

Merethe har stort engasjement for elva. – Jeg sitter i styret til Beiarelva, og er ikke bare opptatt av å fiske sjøl, men også av forvaltninga. Jeg vil at vi skal fortsette å ha laks her, og jobber for at bygda skal bygge videre på lakseturisme.

Gårdsegg til turistene de leier ut til. Foto privat.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Du, det er mye, det! Jeg er stolt over det samfunnet vi er, at mange er villige til å satse, kommunen bruker mye midler på framtida og å skape noe bra. Spesielt i forhold til min jobb som kirkeverge må jeg skryte av kommunen. De bevilger midler til renovering og vedlikehold, og det er knallbra.

– Dessuten er jeg stolt over at vi har fått prest til bygda, han er lett å prate med og har god humor. Og så må jeg fortelle om den gangen jeg dro han med til elva!

Drømmestart i elva

– Den første turen vi var på fikk jeg storlaks på kroken, og den fikk presten håve inn. Etterpå heiv presten seg rundt, og fikk fisk på kroken han også.

– I hans hode holdt han sikkert på i sju minutter for det føles jo så intenst når det står på, men det var nok mer som to, og dessverre mista han den, sier Merethe og ler. – Men han har stadig vært i elva og fiska etter det. Vi drikker kaffe og spiser lefser i lag, for fisking handler også om det sosiale.

Merethe tilbringer mye tid ved elva, og er glad for å bo så nært laksen.

Hva savner du i bygda?

– Å slippe å dra ut herfra for å få tak i det man trenger utenom butikkvarer. Litt klær og undertøy, for eksempel, det hadde vært fint om vi kunne fått tak i her.

Dessuten savner hun et bredere kulturtilbud. – Det skulle skjedd mer, vært litt mer variasjon i det som tilbys. Jeg savner noen flere sosiale møteplasser, så hvis det blir ny skole med storstue for alle håper jeg vi får til en hel masse der med kino og allsidig bruk, sier Merethe.

Merethes datter og barnebarn. Merethe ønsker et samlingssted for alle som bor i og besøker bygda.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du ha endra?

– Jeg tror jeg ville jobba for en fjordvei. Ja, jeg tror det. For da blir vi tilgjengelig for flere, og det blir tryggere for oss. I fjor hadde vi mange avlysninger fordi fjellet var stengt og presten kom seg ikke hit, eller det var glatt føre. Det er mye vær og vind, så vi risikerer jo å bli isolert. Både i forhold til beredskap og næringsliv skulle jeg jobba for fjordvei.

– Det er spennende det som skjer med gabbroen, så hvem vet? Og med fjordvei kunne kanskje flere satsa her, flytta hit og arbeidsregionen ville blitt utvida for pendlere, mener hun.

Om Merethe var ordfører ville hun fortsatt satsing på kirke og menighet som er en viktig kulturarv for samfunnet.

Si litt om noen du beundrer

– Ja, er det en person jeg vil trekke fram så er det Gudbjørg Navjord. Hun har en finger med i alt, sier aldri nei og ser bare muligheter. Hun stiller opp for lag og foreninger, og er bare så positiv som menneske.

– Det er ikke bare innad folk ser hvordan hun er, men hun er også en god ambassadør for bygda. Hun er et fint forbilde!

Les Luke 9 «Folk i Beiarn» her. 

Tusen takk for en sprudlende prat, Merethe Selfors, og lykke til med opplevelsesbasert turistsatsing!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningen til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her, og se hvordan du kan delta. 

I luke 8 finner du bokstaven U