Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 9 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 9 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Han kunne aldri vært ordfører, har mange gode venner i bygda og er stolt over ungene som har flytta hjem igjen. 

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Einar Karlsen
Alder: 62
Status: Kan leende fortelle at han har levd i synd med samboer Tove i snart 40 år, jobber på coopen på Moldjord og er hobbymusiker

Einar ble født på den gamle sykestua i bygda, og har bodd her nesten hele livet. Til neste år skal han gå av med pensjon. Da leker han med tanken på å skrive memoarer fra et helt liv som butikkmedarbeider. Det støtter vi!

Et kjent syn for mange i bygda. Foto privat.

Hvor lenge har du bodd her?

– Bortsett fra noen måneder i Oslo og i militærtjeneste har jeg alltid bodd her.

Hvorfor bosatte du deg i Beiarn?

– Jeg begynte på Coopen i 1979, og trodde vel aldri at jeg skulle bli værende. Men så traff jeg Tove, begge hadde jobb og vi trivdes godt her. Jeg er hjemmekjær, har aldri vært noen bygutt, og syns det er veldig godt å leve her.

Han forteller at han fikk noen kommentarer fra folk i starten. – Da jeg hadde vært her en tre-fire år så spurte en del folk om jeg fortsatt var i Beiarn, jeg fikk sånne spørsmål, for de fleste andre dro herfra på den tida, det var vanlig å dra vekk og få utdannelse, forteller Einar.

Hva er det beste med å bo her?

– Det er roen. Gode venner. Jeg har ingen jeg ikke kan snakke med her i bygda, og jeg trives veldig godt. Her har vi alt vi trenger, og det jeg ikke har kan jeg få tak i. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, det er vel bare helheta, det er trygt og godt å leve i denne bygda.

– Her er det så mange gjeve folk som jeg er glad i, og som jeg vet er glad i meg, folk er greie og snille.

Einar Karlsen stortrives. Foto privat.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Du, jeg er stolt over at vi er en egen kommune fortsatt. At vi klarer det sjøl om vi er små.

Hva savner du?

Einar er opptatt av å få flere til å flytte hit. – Vi trenger kanskje særlig de mellom 20 og 50, som kan bidra til å jobbe og skape aktivitet. Noen som holder liv i kulturtilbudene våre.

– Jeg skulle ønske noen kunne trylle fram en masse arbeidsplasser, vi skulle hatt noe større her, det hadde vært bra om noen kunne gründe fram noe som skapte mange varige arbeidsplasser, men den oppskrifta sitter dessverre ikke jeg på, sier Einar.

Musikk har alltid vært viktig for Einar. Foto privat.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– Du, for å si det rett ut er jeg ingen politiker, og ordfører kunne jeg aldri ha vært. Her er mye på gang, og det er heldigvis flinke folk som jobber med samfunnsutviklinga allerede. Jeg liter på at de tar gode valg, og er jeg uenig skal jeg likevel støtte opp om det som blir valgt og godta det. Det tror jeg er viktig at vi tenker på for bygdas beste.

– Skoledebatten er veldig interessant, og jeg har jo mine meninger. Men så tenker jeg at jeg har ikke unger på skola lenger, så jeg er kanskje ikke den som bør uttale meg og rope høyest om akkurat det.

Fjordvei

– Jeg må bare si at jeg har drømt om fjordveien siden jeg hørte om den. Det er et håp som fortsatt lever. Nå er det jo også noe som blinker på ny der ute, med den gabbroen, så vi får se.

Han bedyrer at det ikke bare er for egen del han ønsker veien realisert, siden de har et fritidssted i Gildeskål. – Nei, jeg tror det kunne vært veldig positivt for oss alle.

Si litt om noen du beundrer

– Den første jeg vil nevne er ho jeg bor med, Tove. Foruten henne ville livet vært tråkig. Jeg tror ikke vi rekker å gjøre oss ferdige i dag om jeg skal nevne alt som er bra med henne, for hun er så snill og god.

Einar Karlsen vil ikke si noe vondt om noen, men registrerer at enkelte har uttalt at de er hjertens glade for at ungene deres ikke har flytta tilbake til bygda. Det syns han er litt underlig. Han er stolt over sine barn som har valgt å flytte hjem.

– Alle er vel glad i ungene sine, jeg er i hvert fall veldig glad i mine. Og så har jeg vært så heldig at de har valgt å flytte hjem, jeg kan få treffe dem hver dag om jeg vil.

Jeg beundrer at de har tatt det valget, at de er unge, men har flytta til distriktet. 

Einar Karlsen fant drømmedama i Tove. Han syns hun er den snilleste i verden. Vi takker for den fine praten, Einar, og venter i spenning på de memoarene.. 🙂

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget, og del med dine venner!

Her kan du lese mer om adventskalenderen vår.

I luke 9 finner du bokstaven L