Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 9: Idrettsglede for alle

Luke 9: Idrettsglede for alle

Nedre Beiarn Idrettslag ble stifta 19. mai 1946, og er et idrettslag med mye stolt historie.

Hvis vi sier Innerjorda; hva tenker du da? Beiarkameratene er nok også et ord som gir mange assosiasjoner.

Fotball er en sport som samler, gir stolthet og fysisk fostring.

– Klubbhuset til NBI ble kjøpt og kom på plass i 1963, og ble hentet fra Kovdis etter å ha vært kino og samlingsplass under Arstaddalsutbygginga, forteller Espen Karlsen, leder for idrettslaget med tilhørighet på Innerjorda.

Espen Karlsen kommer fra en familie med fotballgener. Her med sønnen som også er aktiv. Privat foto.

Fotballglede og folkehelse

– I dag holder vi på med fotball, og så har vi et turntilbud i lag med Stormfjell. I tillegg har vi frisbeegolf-bane, og arrangerer Beiardilten og Elvelangs hvert år, sier Espen.

Tre fotball-lag har vært med i serien, og et par lag har vært med på turneringer. – Alt er basert på frivillig innsats, og det er ei utfordring å få tak i trenere.

Han mener likevel det er enormt viktig, og at det gir mye tilbake som ikke kan måles i kroner eller timer.

Du ser at ungene lyser opp når de har slått Bodø Glimt, for eksempel, det henger høyt opp.

Å høre til et lag. Ta på seg samme drakt. Spille hverandre gode. – Det er så godt å se hvordan dette oppleves for ungene. Det er samlende, og skaper stolthet.

– Jeg mener det er viktig å ha en arena hvor de kan utfordre seg selv på en positiv måte, bli tryggere på seg selv, utvikle seg. Jeg har vært trener noen år, og ser bare den bratte læringskurven de har hatt på den korte tida.

– Den er enorm, og de har veldig godt utbytte av det, sier fotballtrener og leder i idrettslaget.

Kledd i gule og blå drakter.

Like muligheter

Idrett handler ikke bare om å være fysisk aktiv, men også om lagspill, mestring og å oppleve både å vinne og tape sammen.

Espen mener man skal ha like gode forutsetninger for å drive med idrett også i distriktene. – Vi låner hall i Saltdal en dag i uka i vinterhalvåret. De har en veldig god sal for å utvikle seg, og få bedre ballforståelse, men det blir jo mye mer kjøring og tar mer tid.

Glede, samhold, aktivitet og utvikling gir store fordeler for individ og samfunn.

Knutepunkt på Storjord

– Jeg tenker at ny skole og hall må bli en virkelighet, ikke bare en drøm. Det vil gjøre det lettere for NBI og andre å holde på med aktiviteter som da blir samlet på en plass, sier Espen.

Ei langstrakt bygd gjør det særlig utfordrende med transport, og det kan være en faktor som gjør det vanskelig å være frivillig, eller å delta på aktivitet.

– Om man trener eller er med på noe flere ganger i uka så koster det penger og tar mye tid. Med skole og hall samlokalisert kan vi ha trening rett etter skola, og så blir det mindre kjøring også for ungenes del i løpet av en dag.

Han mener det er slik vi må bygge samfunnet, og at det kan føre til at flere får være med. 

– Som leder for idrettslaget så håper jeg at det blir ei ordning på Storjord, det vil være samlende for hele bygda og gi flere positive effekter.

Fotball vegg i vegg med skola vil gi mer aktivitet og helsegevinster.

Knutepunktsutvikling gir lettere hverdag for innbyggerne, og er mer bærekraftig.

Men noen spiller fotball eller trener kan andre være med på Kulturskola.

Bassengtrening blir et annet tilbud.

Mens barna trener kan foreldrene vente i biblioteket i stedet for å kjøre fram og tilbake.

Tilrettelegge for frivillig innsats

I Årbok for Beiarn 1996 kan en lese at det i perioden 1946-1996 også har vært utfordrende å rekruttere og holde liv i laget til tider, selv om folketallet var noe helt annet enn det er i dag. Utfordringa kjenner de fortsatt på.

– Det er gjerne de samme folkene som sier ja, og som bidrar. Men det blir kanskje også til at det er lett for oss å spørre de som en veit sier ja?

Espen sier at det gjerne er foreldre som engasjerer seg frivillig i idrettslag for barna, og at nettopp foreldre har mye å henge fingrene i som det er.

Treneren er nøkkelperson for å være et lag.

En stor takk

Espen Karlsen vil takke alle som er med på dugnader, arrangement og de som stiller som trenere. Det er de som gjør det mulig å drive NBI.

Vi stiller oss bak og applauderer hver og en som har vært med, og som fortsatt skaper idrettsglede og folkehelse for små og store.

Om adventskalenderen

Vil du vinne årets konkurranse? Adventskalender 2022 er feiring av Frivillighetens år, og et ønske om å vise fram de flotte frivillige vi har i bygda. Hver luke er også del av en trivelig førjulskonkurranse.

I luke 9 finner du bokstaven E.
Samle alle bokstavene og sett sammen til ei setning. Send svaret til ebj@beiarn.kommune.no eller via Beiarpuls på FB / Instagram. Hovedpremien er et gavekort på 800 kroner fra Spisskammerset, andre og tredje premie er et gavekort på 500 kroner hos Filialen og hos Kroa.

Lykke til og god adventstid!