Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Luke 17 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Luke 17 i adventskalenderen «Folk i Beiarn»

Hun stortrives med hektisk baking i nye lokaler hos Beiarlefs, og har noen fine tanker om hva hun ville gjort som ordfører for en dag. 

DAGENS BEIARVÆRING ER:

Navn: Kia Kosca Jørgensen
Alder: 29
Status: Gift med Einar, jobber på næringsbygget hos Beiarlefs

Kia kommer fra en storby i Filippinene, et land med nesten 200 millioner innbyggere, og elsker den friske lufta og rene naturen i Beiarn. – Noen ganger, særlig om det har regnet, må jeg bare gå ut og snuse på den fantastiske lukta og følelsen av renhet!

Kia og Einar opplever gjerne det bygda har å by på, her ved Galleri Eftf. Foto privat.

Når flytta du hit?

– For tre år og to måneder siden. Det var så kaldt og annerledes, jeg fikk nesten litt sjokk. Jeg er vant til mye folk, trange gater, trafikk og bygninger og bråk. Å komme hit var ei stor omstilling.

Nå er vinter bare fint, mener Kia. Foto privat.

Hvorfor bosatte du deg her?

– Einar og jeg møttes online. Vi begynte å chatte der, og ble kjent. Vi fikk en god tone, og etter hvert kom han til meg på besøk. Jeg var litt engstelig for hvordan det skulle gå, men vi bodde sammen i over en måned for å se om vi trivdes som par, og jeg skjønte at han var en god mann.

Da Kia kom til Norge var det mørkt og kaldt -og litt ensomt. – Jeg er litt redd når jeg blir alene, så de første tre månedene var ikke bare enkle, forteller hun. Men så begynte jeg å jobbe på Kroa, og da var det straks litt bedre. Nå stortrives jeg!

Hun syns Beiarn er et trygt og godt sted å bo. Foto privat.

Hva er det beste med å bo her?

– Det må være naturen. Stillheten, jeg er vant til så mye bråk, men her kan du høre deg selv tenke. Det er deilig. Ingen forurensning. Alt er så rent og vilt og vakkert her. Det er artig å se elg utenfor huset, selv om de er store dyr og litt skumle, så gjør det meg glad likevel, det er en stor opplevelse for ei som ikke er vant til sånt.

– I tillegg er det trygt å være norsk. Alle får en sjanse til å klare seg, og du får penger til mat på bordet selv om du ikke finner jobb. Det er et godt sikkerhetsnett her, og det virker som om det er særlig viktig å ta vare på folk som bor her i bygda, sånn føles det i hvert fall å være beiarværing.

Utsikt fra heimplassen. Kia syns Beiar-samfunnet er godt å leve i. Foto privat.

Hva er du stolt over med Beiarn?

– Naturen. Flinke folk overalt. Det er gode doktorer her, og et veldig bra helsevesen. Det verdsetter jeg.

Ja, og så vil jeg skryte av pensjonistene som er så flinke til å møtes jevnlig her i bygda!

Kia har jobbet på Kroa fram til i vår. – Én dag i uka møtes herrene, og én dag i uka møtes damene for å drikke kaffe og prate i lag. Det er jeg stolt over at de får til, for det tror jeg er et godt tilbud som er viktig for helse og trivsel. Særlig på vinteren, da har man godt av å se litt folk. Å være sosial og å ha et møtested å gå til, det er jeg stolt over at vi har her.

Nå har Kia jobbet et halvt år sammen med flotte damer i nye lokaler hos Beiarlefs. Foto privat.

Hva savner du?

– Nå i korona-tida savner jeg å være sosial! Jeg elsker å invitere mennesker på besøk, men nå må vi ta hensyn og ikke være med så mange. Så jeg savner det, å være sammen med flere og å ha det sosialt og fint.

Kia ler mye, og tror det er viktig for å føle seg vel. Foto privat.

Om du var ordfører for en dag, hva ville du endra?

– På bare én dag? Hm, det er ikke mye man kan gjøre på bare en dag. Så kanskje jeg ville brukt den dagen til å tenke over hvordan jeg ville fortsette å være ordfører?

Noe av det viktigste som politiker er å være åpen for andres meninger og å lytte til andres stemmer. De du skal være der for.

– Vi er forskjellige, men alle har ideer, drømmer og ønsker for framtida. Vi kjenner ikke andre menneskers virkelighet, hva de strever med, hvilke behov de har. For å ta vare på andre må vi forstå og bli kjent med hverandre, og da er det viktig å lytte, og være åpen for hva de tenker og mener.

Kia mener vi må være imøtekommende og lytte når vi møter andre mennesker. Foto privat.

Si litt om noen du beundrer

– Alle som bor her! Jeg mener det, jeg er veldig glad i mennesker og har lett for å like andre. De som bor her er så snille, de har enkle gleder i livet og vil leve frie, men hjelpsomme liv. Det føles trygt og godt.

– Da jeg først kom hit var de som bor her litt mer «closed», men jeg snakker så mye, jeg elsker å prate, vet du, og jeg elsker mennesker. Nå er de som bor her så snille med meg, de ønsker meg bare vel og jeg møter så mye godhet her i bygda! Det er noe jeg beundrer.

– Og Einar er en god og støttende ektemann, familien hans og vennene er snille med meg, det er i det hele tatt et godt liv jeg har kommet til her i Beiarn. Jeg er veldig takknemlig, og håper at jeg kan få lov til å oppleve å bli mamma her om ikke så lenge, kanskje ikke til neste år, jeg vil jobbe litt mer, men etter hvert, snart. Det drømmer jeg om, sier Kia og ler hjertelig.

Kia Jørgensen liker å snakke, og prøver så godt hun bare kan å lære det norske språket. Takk for sprudlende prat, Kia, og gjett om vi er glad for at du har flytta hit!

Om adventskalenderen

Adventskalenderen 2020 er en nær og uhøytidelig presentasjon av 24 fine folk som bor i Beiarn. Litt inspirasjon og innsikt. I hver luke finner du en bokstav. Sett sammen bokstavene til en setning, og send løsningssvaret til Beiarpuls innen 15. januar. Vi trekker en heldig vinner som får 1000 kroner.

Lik gjerne innlegget og del med dine venner!

Les mer om adventskalenderen her, og se hvordan du kan delta i trekningen.

I luke 17 finner du bokstaven L