Norge er smekkfull av fine fjorder, men Beiarn er helt unik
2.000 glass med eksklusiv kaviar er pakka i sju spesiallaga kasser av syrefast stål. De er senka i Beiarfjorden og skal langtidslagres under nordlyset.
Smilet hans er allerede bredt. Når han forteller om produksjonen i det nye næringsbygget på Trones blir det enda bredere, og en indre glød kommer fram i øynene.
Cristian M. Sæther sa opp trygg bankjobb for å satse på nyskapende kaviarproduksjon av rognkjeks. Alt tyder på at det var et bra veivalg.
Cristian M. Sæther på vei ut Beiarfjorden for å senke kassene i havet.
Satser på rognkjekskaviar
– Etter sju år med bankarbeid hadde jeg lyst til å skape noe sjøl. Det traff meg når folk prata om å finne sitt kall. Om at en jobb kan være noe du virkelig brenner for, sier Cristian, som bor med familien i Sandnessjøen og periodependler til lokalmatbygget i Beiarn.
– Svigerfar er sjarkfisker. Sånn oppdaga jeg at ingen norske aktører videreformidler rognkjeks. Norsk sjømat er etterspurt i store deler av verden, og det ene førte til det andre. Plutselig satt jeg i en bil på vei til Andenes hvor jeg kjøpte ei tønne med 100 kg rogn. Så var det bare å eksperimentere på kjøkkenet i kjellerleiligheten hjemme, forteller han.
Innovativ teknologi sørger for holdbar og smaksrik rognkjeks uten noen tilsettingsstoffer.
Valget falt på Beiarn
Eggene var små så han søkte etter maskiner som passa produksjonen. Han kjente allerede til Karsten Nestvold og sennepsproduksjonen. Etter en telefon til Øyvind Sande begynte tønna å rulle nordover igjen.
– Lykketreffet var jo at Øyvind og gjengen hadde lyst til å produsere dette i Beiarn, men også at de hadde satt spaden i jorda og var klar til å sette opp et helt nytt næringsbygg, sier gründeren entusiastisk, som allerede er godt i gang i bygda.
Cristian mener Beiarn gir perfekte rammer for produksjon av naturlig norsk mat fra næringsbygget.
Sommerferie i lokalmatbygda
– Korona stengte grensene, så vi tok sommerferien i pendlerboligen i Beiarn. Det var så fint! Jeg ble kjent med hele bygda, og fikk mange fantastiske opplevelser med familien her.
– Norge er smekkfull av fine fjorder, men Beiarn er unik. Her er en oase som skiller seg ut. Den høye tregrensa og de høye trærne, det er som en frodig jungel. Vi senker rognkjeks for lagring i Beiarfjorden for å modne kaviaren på en unik plass, og jeg vil samtidig vise verden hvor fint det er her.
Logo inspirert av trærne
– Kaviaren blir eksklusiv, ja, den blir jo det. Den er først og fremst tenkt til hoteller og restauranter ute i verden. Men smaken er utvikla for norske ganer, og i forbindelse med nedsenkinga lanserte vi en Limited Edition-pakke på 1.500 gaveesker til en introduksjonspris som en får kjøpt lokalt.
Fascinasjonen for Beiarn har blitt med over til logoen på gaveeska. – På framsida kan du se rognkjeksegg omkransa av blader som representerer trærne som verner om dalen.
Nummererte gaveesker fås kjøpt på Best Stasjon Tollå hvor du også kan se kaviaren utstilt.
Langtidsmodning i Beiarfjorden
Ideen kom da han stod på Seglfjellet og speidet utover landskapet. – Dette naturlige produktet vi lager uten tilsettingsstoffer. Det bare slo meg. Hva kunne være bedre enn å lagre det på helt unikt vis i Beiarfjorden?
Da Cristian M. Sæther fikk vite at fjorden fryser til is, og man kan sitter her og pilke etter saltvannsfisk ble han satt ut. – Vi har nettopp senka sju kasser med kaviar ned på 20-30 meters dyp. Jeg håper fjorden fryser til og kapsler dem inne mens de ligger der og blir bestrålt av nordlyset.
– Jeg vil at havet skal signere glassene, gro seg fast på et vis. De skal selges sånn, uvaska, og så skal vi sende en liten bit av Beiarfjorden til det amerikanske markedet.
Cristian er hobbyfotograf, og vil at flere får oppleve den ydmyke stillheten i naturen. Han tror lokalmat og turisme vil vokse i framtida.
Symbolikk
Den ferske sjømatprodusenten starta mot det asiatiske markedet. – Mange asiater elsker nordlyset, og de er opptatt av symbolikk. Vi har tre ulike smaker på markedet som symboliserer mine tre barn. Nå er den fjerde ungen på vei, og da måtte jeg lage en fjerde smak, helt ulik de andre.
Planen er å ta opp kassene fra havet omtrent samtidig som termindatoen. – Da har jeg lyst til å arrangere en gratiskonsert for å gi noe fint tilbake til Beiarsamfunnet som har tatt meg så godt imot, sier han, og håper det kan gjennomføres til våren.
Kasser fylt med eksklusiv kaviar som skal fra Beiarn til det amerikanske markedet.
Fire smaker skal på markedet. Målet er produksjon på fire tonn i året som vil skape mye aktivitet i bygda.
På naturens premisser
Langtidslagring uten å produsere noe CO2. Ingen tilsettingsstoffer. Produksjon gjort for hånd med omsorg. Dette er viktig for Cristian.
– Jeg vil fremme norsk sjømat, produsere trygg mat og ivareta de ansatte, men også være med og verne om naturen vi høster fra.
– Vi har adoptert strandsonen fra Kakvika til Tarnes gjennom Hold Norge Rent, og forplikter oss til å rydde her to ganger i året. I tillegg går ti kroner fra hver solgte gaveeske til den samme organisasjonen, forteller han.
Cristian M. Sæther er takknemlig for å produsere i en satsingsvillig og sprek kommune.
En unik fjord
Når Cristian skryter av Beiarfjorden er vi nok mange som er enige, og nå er fjorden tilført enda et unikt prosjekt. Flere eksperter er kobla inn for å sikre at eskene med rognkjeks skal langtidsmodnes trygt, men ingen vet noe sikkert for dette har aldri vært gjort før.
Det er rett og slett et lite stykke månelanding fra matverden på havets bunn. I Beiarn.
Les hvordan det gikk da kaviaren ble heiset opp av fjorden her:
Gikk verdier for to millioner tapt?
Vil du vite mer om nedsenkinga kan du følge med på TV2 de nærmeste dagene, eller lytte til NRK Nordlands morgensending fra den 11.11.2020.
Cristian M. Sæther er grunnlegger og eier i Cibus Maris Norway AS som produserer CIMŌRAE Nordlyskaviar. Navnet er latin og betyr nordlysmat fra havet. Kaviaren produseres på lokalmatbygget på Trones.