Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Nytt mobilnett er en milepæl for infrastrukturen

Nytt mobilnett er en milepæl for infrastrukturen

Første del i samarbeidsavtalen mellom Telenor og Beiarn kommune er fullført. Utbygginga får stor betydning for både innbyggere og besøkende i bygda.

Ordfører André Kristoffersen og kommunedirektør Ole Petter Nybakk er enige i at det nye mobilnettet blir en milepæl for infrastrukturen i kommunen. – Fastboende som før måtte ut på verandaen for å få signal kan snart sitte i godstolen og nå omverden gjennom betydelig bedre mobildekning. I tillegg vil flere områder som har vært dekningsløse ikke bare få dekning, men en dekning som gir muligheter for ulike bredbåndstjenester. Samarbeidsavtalen sikrer dette, sier kommunedirektøren.

Tilgjengelig fra fjord til fjell

Fastboende og turister som ønsker å oppleve Beiarn fra fjord- til fjell vil snart få bedre mulighet til å å dele sine øyeblikksopplevelser.

– Beiarn har masse å by på. Derfor blir det viktig med blant annet full tilgang til sosiale medier der hvor vi ferdes. Skal vi forbli kommunen folk ønsker å bo i eller dra til, må infrastrukturen og mobilnettet være up-to-date understreker ordføreren.

Høytidelig «kobber-klipping» markerte fullførelse av første del i utbygginga av mobilnettet. Fra venstre kommunedirektør i Beiarn kommune, dekningsdirektør i Telenor, ordfører og næringssjef i Beiarn.

Kobbernettet avvikles

Telenor er godt i gang med å avvikle det gamle kobbernettet i hele landet. I dag bærer det kobberkabelbaserte nettet fasttelefon og tilgang til bredbånd for mange. Etter planen skal dette kobles fra innen utgangen av 2022, men da må alternativer på plass. I Beiarn blir kobbernettet erstattet med nytt- og betydelig bedre mobilnett basert på flere og oppgraderte basestasjoner. – Dette kommer til gode for Beiarns befolkning og for besøkende, sier kommunedirektør Ole Petter Nybakk.

På nasjonalt plan skal 8500 basestasjoner oppgraderes til 5G innen utgangen av 2024. Dette er et stort løft som gir en kraftig forbedret brukeropplevelse. Den store og landsomfattende oppgraderingen til 5G vil også føre til dobling av 4G-kapasiteten.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen var tilbake på besøk i Beiarn for å markere at første del av samarbeidsavtalen er fullført, og for å diskutere prosessen videre.

Første av totalt seks prosjekt

– Beiarn har vært aktive for å komme frem i moderniseringskøen. Første fase av i alt 6 prosjekter er gjennomført. Investeringskostnadene til Telenor vil totalt ligge på i størrelsesorden seks til sju millioner, sier Dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen. Kommunens ansvar er knyttet til fremføring av strøm til mastepunkter og til grunneieravtaler der nye master skal plasseres.

– Samarbeidsavtalen med Beiarn kommune er såpass omfattende at jeg måtte gå til finansdirektøren i Telenor for å få prosjektet godkjent, sier Amundsen. Av alle kommuneprosjekter Telenor har gjennomført siden oppstart i 1997 er dette ett av de mest omfattende. Så omfattende er det at han måtte gå til øverste finansledelse i konsernet for godkjenning og signering. Det viser at prosjektet er stort og ambisiøst.

Topografien i Beiarn er utfordrende og en faktor som gjør at dette er krevende og kostbart. Telenor uttaler at Beiarn kommune er løsningsorienterte og at samarbeidet går bra. – Det som nå gjøres løser ikke alt for alle, men enigheten om de foreløpige prioriteringene i pakken er viktig for fremdriften, sier Amundsen.

Dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen, har vært viktig for mobilnettsatsningen i Beiarn.

Bra for fastboende og turister

Hovedfokus for utbygging av telenettet er rettet mot Beiarns fastboende, noe som henger sammen med at kobberkablene nå skal bort, men mange tilreisende får i tillegg nyte godt av moderniseringen, sier næringssjef Bjørnar Brændmo. – Når denne pakken nærmer seg avslutning vil nye områder som i dag har ingen eller dårlig dekning bli vurdert. Beiarn er en utfartskommune og en hyttekommune med klare ambisjoner om å legge til rette for god infrastruktur, økt trivsel og høy aktivitet – gjerne ute i naturen, sier han.

Næringssjef Bjørnar Brændmo overrekker den lokalproduserte Beiarpuls-lua, laga av Lena Strand i Telenors egen blåfarge.

Utbyggingen fortsetter

Prosjektleder i Telenor, Pål Lukashaugen, sier til Beiarpuls at fase 1 av i alt 6 prosjekter er gjennomført. – Vi har allerede fått godkjent byggemeldinger for de neste 3, som vi håper å sluttføre i løpet av fjerde kvartal 2021. Men vi må ta et lite forbehold om korona-situasjonen og værforhold. Lukashaugen uttaler at han vil følge opp kommunen tett også i det videre og gjøre det Telenor kan for at tidsplanen skal holde.

Pål Lukashaugen, Prosjektleder i Telenor

– Infrastrukturen som Telenor representerer har alt å si for oss lokalt, sier næringssjef i Beiarn kommune, Bjørnar Brændmo. Derfor har kommunen vært pådriver og medspiller for å bygge denne infrastrukturen som et viktig ledd i samfunnsutviklingen.

For Beiarpuls, tekst og foto: Robert Selfors