Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Stavkirke i miniatyr

Stavkirke i miniatyr

Tømmer fra egen skog og et postkort som arbeidstegning. Den imponerende Stavkirka på Savjord står til glede for alle som vil reise 1000 år tilbake i tid. 

Pensjonister fra Beiarn er ikke som andre pensjonister. I alle fall ikke Magnus Stensland. Hammeren har han vært vant til å ha i handa siden han var liten. Da han ble 73 år ville han realisere drømmen om å bygge ei stavkirke.

Hva er ei stavkirke?

Ei stavkirke er bygget av tre med bærende konstruksjon av staver/stolper som har gitt navn til kirketypen. Stavkirker regnes som den viktigste arven etter europeisk middelalderkultur i tre, og er representert på verdensarvlista.

Middelalderen

Det var antakelig over 1000 stavkirker i Norge, men de fleste forsvant etter svartedauen og reformasjonen. I 1605 var det rundt 270 stavkirker igjen, og i dag er det bare bevart 28 norske stavkirker fra middelalderen. Den nordligste varianten står på Savjord i Beiarn. Den er riktignok ei miniatyrkirke, men ikke mindre imponerende av den grunn.

Imponert og inspirert

Magnus Stensland besøkte stavkirka i Gol, Hallingdal. Der ble han stående og måpe.

– Stavkirker er enestående og vakre byggverk som det ikke finnes maken til. Jeg må beundre gammelkaran som klarte å bygge slikt på 1200-tallet med de hjelpemidler som de hadde da.

Med tømmer fra egen skog og et postkort som arbeidstegning har Magnus Stensland lagt ned utallige timer med arbeid for å reise opp stavkirka. Omtrent 7000 takspon er bare en av de fascinerende detaljene.

Det finnes ingen slike kirker nord for Trondheim. Året rundt er det mange som kommer til Beiarn for å se attraksjonen.

Bryllup

I 2009 ble stavkirka godkjent til bruk ved vielser av Biskopen i Sør-Hålogaland. Siden da har flere ektepar gitt hverandre sitt ja i denne vakre bygningen. Her er det plass til omtrent 25 mennesker. 

Spennende opplevelse

Enten man er interessert i kultur eller ikke, er stavkirka verdt et besøk. Her kan man reise tilbake 1000 år i tid. Kirka er åpen, og utenfor stavkirka finner man andre spennende skatter å studere.

Er du heldig finner du landets eneste levende stavkirkebygger ute i hagen like ved. Antakelig opptatt med et annet kreativt prosjekt.

Her kan du lese mer om Magnus Stensland og bygginga av stavkirka.