Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Stavkirke i miniatyr

Stavkirke i miniatyr

Med tømmer fra egen skog og et postkort som arbeidstegning. Den imponerende Stavkirka på Savjord tar deg med 1000 år tilbake i tid. 

Pensjonister fra Beiarn er ikke som andre pensjonister. I alle fall ikke Magnus Stensland. Hammeren har han vært vant til å ha i handa siden han var liten. Da han ble 73 år ville han realisere drømmen om å bygge ei stavkirke.

Snekkeren Magnus

Han har alltid hatt en lidenskapelig interesse for stavkirker.  Han besøkte Gol og et postkort derfra var alt han trengte. Stavkirka på postkortet var 11 cm, og dermed ble hans egen stavkirke 11 meter høy.

Håndlaga

Magnus har gjort alt på egen hånd. Materialet hentet han ut fra egen skog, og verktøyet for å dreie de store stokkene lagde han selv. På taket er det mer enn 10.000 takspon som er kløyvd og tjæresmurt i løpet av en vinter.

Den eneste hjelpen han har fått er en kranbil som løftet på plass det øverste tårnet.

Omgitt av nydelig høstdrakt. Foto: Renate Sandvik

Hva er ei stavkirke?

Ei stavkirke er bygd av tre med bærende konstruksjon av staver/stolper som har gitt navn til kirketypen. Stavkirker regnes som den viktigste arven etter europeisk middelalderkultur i tre, og er representert på verdensarvlista.

Middelalderen

Det var antakelig over 1000 stavkirker i Norge, men de fleste forsvant etter svartedauen og reformasjonen. I 1605 var det rundt 270 stavkirker igjen, og i dag er det bare bevart 28 norske stavkirker fra middelalderen. Den nordligste varianten står på Savjord i Beiarn. Den er riktignok ei miniatyrkirke, men ikke mindre imponerende av den grunn.

Turistattraksjon

Stavkirka på Savjord ble et treårig prosjekt som stod klart i 2008. Året etter ble den godkjent som gudstjenestested av Biskopen i Sør-Hålogaland. Den første vielsen fant sted samme år.

Spennende opplevelse

Enten man er interessert i kultur eller ikke, er stavkirka verdt et besøk. Her kan man reise tilbake 1000 år i tid. Kirka er åpen for alle, og utenfor stavkirka finner man andre spennende skatter å studere.

Er du heldig finner du landets eneste levende stavkirkebygger ute i hagen like ved. Antakelig opptatt med et annet kreativt prosjekt.

Her kan du lese mer om Magnus Stensland og bygginga av stavkirka. 

Information in English.