Vi er en litt annerledes-kommune
Beiarn legger frem et budsjett i balanse, og skal investere om lag 200 millioner de neste fire år uten at det går utover drifta.
Vi har litt over 1000 innbyggere. Er en tradisjonell landbrukskommune. Befinner oss ute i distriktet i Nord-Norge. Og er likevel i en ganske unik situasjon.
Vi har slått av en prat med rådmann Ole Petter Nybakk som har lagt frem forslag til budsjett.
Ole Petter Nybakk er rådmann i Beiarn.
Han har mye på agendaen for tiden.
Smørblid og offensiv
– Vi må få lov å si at vi er en annerledes-kommune når så mange andre strever økonomisk. Vi fortsetter vår flerårige satsing på ei positiv utvikling av bygda vår der enda bedre kvalitet på tjenestene, modernisering med viktige investeringer, og å være heiagjeng for lokal næringsutvikling er noe av det som står i fokus, sier rådmann Ole Petter Nybakk.
Gode tall og fremtidstro fra rådmannen i Beiarn.
Vilje og evne
– Enhver kommune har vilje. Alle som jobber i en kommune ønsker det beste for sine innbyggere. Men at vi også har evne til dette innser vi er sjeldent i nasjonal målestokk. Vi er heldige.
Ole Petter Nybakk er stolt over arbeidsstokken sin, og ønsker å skryte av engasjementet. Også politikerne trekker han fram. – Som mange andre kommuner krangler vi litt om lokalisering og sånne normale ting, så vi er ikke alltid enige, men jeg tror alle har bygdas beste som øverste ønske, sier han.
Samfunnsplanen er sprek og framtidsretta.
Ut av skrivebordsskuffa
Fundamentet er lagt gjennom samfunnsplanen. Nå skal budsjettet følge opp. – Strategi uten tiltak fører ikke til noe. Det er vedtatt at vi skal skape et mer attraktivt og moderne samfunn gjennom fornying. Da er det hyggelig å meddele at det ikke går på bekostning av de solide tjenestene vi leverer innfor helse, pleie og de øvrige sektorene.
– For at samfunnsplanen ikke skal bli et skrivebordsdokument er kanskje bygging av et sentralt samlingspunkt og ei moderne skole det aller viktigste grepet vi kan gjøre, mener Ole Petter Nybakk.
– Vi har offensive politikere som staker ut retninga, og samfunnsplanen sier at vi skal prioritere å skape ett helhetlig beiarsamfunn fordi dette vil være viktig for trivsel og samhold. Med budsjettforslaget følger vi opp.
Skikonkurranse på Trones. Foto: Hege Skoglund
Hoppekonkurranse på Moldjord.
Skoledebatt
Ei skole er mye mer enn bare et bygg. Det er også identitet og tilhørighet. – Jeg skjønner veldig, veldig godt at skoledebatten engasjerer bredt. Men om vi skal møte fremtidens krav for utdanning må vi ta grep. Å samle kompetansemiljøet er det beste for ungene våre. Og ei ny skole med hall på Storjord blir et felles samlingssted med store muligheter til å fylle bygget med aktivitet og trivsel. Ikke bare for elever og lærere, men for hele bygda.
– Også private investorer er positive til Beiarn, og ser Storjord som interessant for investering. Å samhandle med næringslivet er viktig. Knutepunktsutvikling kan gi mange positive synergieffekter til det beste for de som skal vokse opp her.
Beiarn vil satse på unge og unge voksne.
Gode tettsteder
Samtidig er det viktig for Ole Petter Nybakk å få fram at Moldjord og Trones fortsatt skal være gode tettsteder for de som bor der.
– Vi har all grunn til å tro, og intensjoner om, at bygg kan omgjøres til noe annet enn det de er i dag, og jeg ønsker å presisere at vi skal fortsette å jobbe for at folk kan velge å bosette seg i hele vår langstrakte bygd.
Rapporten fra Nordconsult finner du her.
Beiarn er ei bygd med fysiske avstander. Hvordan skal vi møte dette på best mulig måte for de som bor her?
Kommunen satser på reiseliv og lokalmat, og ønsker å være ei attraktiv fritidsbygd.
Ser også utfordringer
– Jeg vil ikke bare rosemale. Det som kanskje bekymrer mest er resultatet av Ungdata-undersøkelsen som blant annet viser at langt flere beiarungdom gruer seg til å gå på skolen enn hva ungdom nasjonalt rapporterer. Det håper jeg den nye samfunnsplanen kan gjøre noe med.
I tillegg vil han ha en kommune som er fin å bo i for eldre. – Vi trenger gode sosiale møteplasser. Ensomhet er noe jeg er opptatt av. Spesielt nå med korona-restriksjonene, men også på generelt grunnlag.
Velkommen til Heimen på sykestua.
Interiøret gir gode assosiasjoner for ung og gammel.
Trivsel og selskap kommer i mange former.
Et moderne samfunn kan også ivareta tradisjon og ta med det beste videre i framtida.
Nytt omsorgssenter
– Sykehjemmet må vi heller ikke glemme. I planperioden skal vi bygge et nytt og moderne heldøgns omsorgssenter. Vi deltar i et husbank-prosjekt som har inspirert oss. Tanken er et senter bygd med butikk og pub i underetasjen, aktivitetsområde på utsida for generasjonsmøter, barnehage rett ved, og boliger og omsorgsboliger med moderne velferdsteknologi i nær tilknytning til bygget.
– Det skjer mye spennende i Beiarn for tida. Vi satser mot et moderne og attraktivt samfunn for de som bor her, og for de som har lyst til å flytte hit. Da er det godt å se at vi kan gjøre investeringer for framtida, avslutter rådmann Ole Petter Nybakk, før han haster videre til et møte om nettopp den fremtidige skolestrukturen i bygda.
Se rådmannens forslag til budsjett 2021, Økonomiplan 2021-2024 her.
Budsjettet skal vedtas 14. desember av Kommunestyret, og da skal også beslutning om ny skole vedtas.