Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Nasjonalparker i Beiarn

Nasjonalparker i Beiarn

To av Norges 40 nasjonalparker på fastlandet ligger i Beiarn. Velkommen til spektakulær natur og geologi!

Foto: Stein Ove Johannessen

Hvorfor nasjonalpark?

Hensikten med å opprette nasjonalparker i Norge er å bevare større naturområder med planteliv, dyreliv og geologiske forekomster i en mest mulig opprinnelig tilstand, og gi allmennheten muligheter til å oppleve slik natur, samt å bevare naturverdiene for våre etterkommere.

Norge har 47 nasjonalparker hvor 7 av dem er på Svalbard. Til sammen utgjør nasjonalparkene omlag 10 % av landarealet på fastlandet. I Nordland har vi 9 nasjonalparker, og to av dem ligger i Beiarn.

Les mer her: Store Norske Leksikon

Saltfellet-Svartisen nasjonalpark

Fra stupbratte fjell i vest, til frodige fjellbjørkedaler i øst. Variasjonen er stor i nasjonalparken hvor Nord-Skandinavias største isbre dekker en femdel av parken. Saltfjellet-Svartisen er en kalkrik park som gir grobunn for rikt plante- og dyreliv hvor du blant annet kan oppleve den sjeldne fjellreven.

I Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark kan du finne en enestående samling av samiske kulturminner. Parken ble opprettet i 1989, dekker et areal på 1850 km2 og forvaltes av Midtre Nordland Nasjonalparkstyre.

Foto: Stein Ove Johannessen

Láhko nasjonalpark

Omkranset av tinder og breer gir nasjonalparken et storslått inntrykk for de besøkende. Láhko har landets største alpine kartslandskap, en geologisk formasjon som oppstår når vann løser opp kalkspatmarmor.

Nasjonalparken har flere spesielle økosystemer, blant annet kalksjøer. Láhko nasjonalpark ble opprettet i 2012, grenser til Saltfjellet-Svartisen og dekker et areal på 188 km2.

Innfallsport til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er blant annet fra Beiarfjellet eller fra Tollådalen. Vi anbefaler Det store Saltfjellkartet.

Láhko nasjonalpark kan besøkes blant annet fra Gråtådalen eller Arstaddalen. Les gjerne mer her.