Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Villsau fra Blåmoli Gård

Villsau fra Blåmoli Gård

Bli bedre kjent med leverandøren av villsauskinn fra Beiarn.

Den raggete pelsen varmer mot vær og vind. Det trengs her nord for polarsirkelen for villsauene til Ørjan Kristensen går fritt ute hele året. – De kan gå inn og ut av fjøset som de vil. Det er stort sett bare når det regner eller er sludd at de søker le.

Unike skinn

På Blåmoli Gård lever sauene gode liv før de sendes til slakt. Ørjan velger sjøl ut hvilke skinn som skal garves og selges videre. – Jeg går gjerne for unike skinn med fargespill og liv i, forteller han.

Kommer ved plystring

Ørjan forteller om tamme dyr som er vant til folk. – I høst så gikk jeg og plystra høyt i lia. Plutselig hørte jeg sauene komme, og så rusla vi hjem i lag. Det er litt stilig.

Ungene er med på stell og sånt, og for meg er det viktig å lære dem at maten vår ikke kommer fra butikken, sier sauebonden som tok over etter foreldrenes nedlagte bruk.

Lange tradisjoner

Familien hans har lange tradisjoner for å drive med sau. Det er lite inntekt på villsau, så skinnene gir en liten biinntekt, og Ørjan Kristensen mener pelsen er en flott ressurs som bør benyttes.

– Oldeforeldrene mine hadde utstyr for å lage skinn, og brukte det til klær og dyner og det de trengte. Tida mi strekker ikke til så jeg er glad det finnes noen vi kan sende skinnet til, som garver det og sender det tilbake til meg. Det er en alt for flott ressurs til å bare kaste.

Varmer videre

Det tar omtrent seks til ni måneder før skinnene er tilbake i Beiarn hos Ørjan Kristensen på Blåmoli Gård slik at han kan levere dem videre til Laftehytta for salg. Det blir mellom 30 og 40 skinn i året – Jeg syns det er godt at skinnene blir verdsatt av andre. Det er flotte produkt som både pynter og varmer.