Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Finn din opplevelse i nasjonalparken

Velkommen til spektakulær natur i nasjonalparkkommunen Beiarn.

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Fra stupbratte fjell i vest, til frodige fjellbjørkedaler i øst. Variasjonen er stor i nasjonalparken hvor Nord-Skandinavias største isbre dekker en femdel av parken.

Saltfjellet-Svartisen er en kalkrik park som gir grobunn for rikt plante- og dyreliv hvor du blant annet kan oppleve den sjeldne fjellreven.

I Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark kan du finne en enestående samling av samiske kulturminner. Parken ble opprettet i 1989, dekker et areal på 1850 km2 og forvaltes av Midtre Nordland Nasjonalparkstyre.

Láhko nasjonalpark

Omkranset av tinder og breer gir nasjonalparken et storslått inntrykk for de besøkende. Láhko har landets største alpine kartslandskap, en geologisk formasjon som oppstår når vann løser opp kalkspatmarmor.

Nasjonalparken har flere spesielle økosystemer, blant annet kalksjøer. Láhko nasjonalpark ble opprettet i 2012, grenser til Saltfjellet-Svartisen og dekker et areal på 188 km2.

Naturreservat

I Beiarn har vi fire forskjellige naturreservat. Tverviknakken-Arstadlia naturreservat kan lokke med kalkskog og almforekomst. Det ligger like ved våtmarksområdet Leirvika naturreservat som er et viktig hvileområde for trekkfugl.

Fiskosura naturreservat er ei bekkeravine, og Vachanjoucha naturreservat byr på kalk- og grotteforekomster. Alle er verdt et besøk for den naturinteresserte.

Landskapsvernområde

Gåsvatnan landskapsvernområde ligger lett tilgjengelig på Beiarfjellet, og er et yndet turmål for både små og store. Den ligger som en buffer mot Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, og der finner du mange fine fiskevann med høy kvalitet grunna kalkholdige vann.

Besøkssenter

Besøkssenter nasjonalpark Nordland ligger m mil unna Beiarn, og er verdt et besøk. Varierte utstillinger og lekne uterom hvor du kan prøve lassokasting og hugging av stein. Innendørs kan du hilse på bjørnen, lære om den spesielle geologien eller bli kjent med det samiske i området.

Opplev randsonen

Ei av landets beste lakseelver, nasjonal laksefjord, grotter, naturreservat og landskapsvernområder. Ei stavkirke i miniatyr som tar deg 1000 år tilbake i tid. Lekker husflid og stor satsing på lokalmat. Også randsonen av nasjonalparkene våre byr på store opplevelser.

Overnatting

Finn ei seng å sove i slik at du våkner uthvilt og klar til å oppleve naturens fornøyelsespark. Ditt neste eventyr venter rett utenfor døra.

Praktisk info

Beiarn ligger like nord for polarsirkelen, og 10 mil unna kulturbyen Bodø. Her finner du informasjon om hvordan du kan komme deg til Beiarn, kart, turistinfo og annet som er kjekt å vite.

Innfallsport

Innfallsporten til Beiarns nasjonalparker er på Storjord. Her stopper bussen, og du finner butikk, ladestasjon og pumper til drivstoff samt turistinformasjon på sommeren.

De fleste går gjerne inn i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark fra Tollådal, og inn til Láhko nasjonalpark fra Rengård.