Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Turbeskrivelse Indre Lurfjelltind

Turbeskrivelse Indre Lurfjelltind

Bli med på en topptur med frodig fauna og fantastisk utsikt.

Indre Lurfjelltind er en fjelltopp som fint kan bestiges sommer som vinter. Vi starter med sommerturen.

Start fra Beiarfjellet

Her kan man starte fra parkeringsplass på Beiarfjellet der turistlinja mellom Tverrbrennstua og Lurfjellhytta krysser veien. Vi følger denne merkete stien til ovenfor Trollvatna, følger toppen av indre Lurfjellet (895moh), krysser Lægda og følger en lang og bred fjellrygg mot toppen (1135 moh).

Ved å følge denne fjellryggen har vi nydelig utsikt både mot nordøst og sørvest, spesielt mot det store Gjømmervatnet.

Gjømmervatnet sett fra indre Lurfjellet.

Bildet viser Sauholmvatnet med Morhausen og Tellingen i bakgrunnen.

Flere landemerker

Fra toppen er det bare ytre Lurfjelltind som stenger for utsikten. Mot vest ser du Sandhornet og Fugløya i Gildeskål. Du skimter også noen fjell i Meløy. Sørover ser du mange fjell øverst i Beiardalen, og mange fjelltopper på Saltfjellet.

Mot øst ser du Solvågtind, Satertind, Sørsaulo, Nordsaulo, Suliskongen med alle sine undersotter og Blåmannsisen. Nordover skimter du mange fjell i Sørfold.

Tindvatnet og ytre Lurfjelltinds bratte østside samt litt av Åselitindan.

Regnbuens farger

Sørsiden av indre Lurfjelltind er en nesten stupbratt fjellside på ca. 400m. Her går det snøskred hver vår som medfører at fjellsida blir tidlig snøfri. Snøskredene tar med seg kalkholdig sand og jord.

Sammen med gjødsel fra de mange sauene som beiter hver sommer gjør dette fjellsida meget frodig med et rikt planteliv i alle regnbuens farger.

Fra varden på toppen ser du Galtådalen, Småtindan, Pallrakken og Sandhornet.

Sjeldne arter

På mesteparten av ruta er berggrunnen kalkholdig. Plantelivet bærer preg av det med reinrose og mange andre kalkkrevende arter. Av sjeldne arter langs denne ruta kan nevnes snømure på indre Lurfjellet, og herjedalsrapp og jervrapp som er funnet i Lægda. Mykrapp og jøkelstarr er funnet på indre Lurfjelltind. Disse er ganske sjeldne.

Orkideene brudespore og rødflangre er funnet ovenfor Trollvatna. Og ellers finner du et variert og fargerikt planteliv langs det meste av ruta, til stor glede for oss fjellvandrere.

Midt på bildet ser du ytre Lurfjellvatn med Kobbåvatn og Høgtinden i bakgrunnen.

Magne Stensland nyter utsikten fra en av sine mange turer.

Vinterturbeskrivelse

Her er to mye brukte alternativer: Den ene er fra tunnelen på Beiarfjellet til indre Lurfjellvatn. Den andre er fra øverste sløyfa i Storjordlia via Langvatnet til indre Lurfjellvatn. Det andre alternativet kan være å foretrekke da det gir mye nedoverbakke tilbake til veien. Dette er jo en fordel når man er sliten på slutten av en tur.

Ved begge ruter går du på skrå opp fjellsida fra utløpet av indre Lurfjellvatn til Lægda, og videre opp mot toppen. På hardt føre med noen cm nysnø kan dette gi noen fine renn ned igjen.

Toppturbeskrivelse og alle bilder av Magne Stensland.

God tur, og herlig beiar-(/bodø)puls!