Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Turbeskrivelse Stormyrtinden

Turbeskrivelse Stormyrtinden

Bli med opp til Stormyrtinden, som ruver 1546 moh. Velg mellom to ulike ruteforslag. 

Stormyrtinden finner du i nordenden av Beiaralpene, ei lang tinderekke mellom Beiardalen og Gråtådalen. Stormyrtinden er Beiarns femte høyeste fjelltopp, og gir utsikt over store deler av Beiardalen, Gråtådalen og fjellene omkring.

Tar du utfordringa?

Velg mellom to ulike ruter.

Rød rute

Den korteste ruta (rød strek på kartet) starter der en skogsvei begynner på Leiråmoen, litt nord for Leiråga. Du kan følge denne skogsveien et lite stykke for så å gå rett opp lia til foten av Stormyrtinden, nord for høyde 894.

Toppen av Stormyrtinden sett fra sørøst.

Bratt berg

Den øverste del av denne ryggen er meget bratt og består av bare berg. Her må man bruke hendene også for å komme seg opp, som bildet nedenfor viser.

«Min onkel og jeg har gått opp her, så det er mulig, men jeg kan ikke anbefale det.» Magne Stensland.

Stavkirkebygger og fjellgeit. Magnus Stensland på vei mot toppen i 1987. 

Sort rute

Magne beskriver en annen rute som kan anbefales. Den er ca. 5 km lang, markert med svart strek på kartet.

Turen starter rett overfor Staupåmoen ca. 100 m sør for brua over Beiarelva. Den følger et skogløst parti rett opp lia på vestsiden av dalen. Ta sikte på dalen på sørsiden av høyde 865.

Nedenfor skoggrensen treffer du på et parti med tett, nedbøyd fjellbjørkeskog. Her kan det være lurt å gå der det er ryddet trasé for utforrenn.

Ved høyde 865 passer det med en matpause. Her får vi det første synet av store Leiråtinden og fjellryggen som vi skal følge opp til Gråtåeggas nordtopp.

Stormyrtinden bakerst til høyre og Gråtåeggas nordtopp til venstre.

Flere fine utfordringer

Vi går over noen morenerygger og krysser Leiråga på ei stor grusslette. Oppstigningen begynner på ryggen mellom breene. Den består av stein, lyng og torv, som etter hvert går over i ei lang steinur mot Gråteggas nordtopp (1430 moh).

Stormyrtinden til høyre sett fra Gråtåeggas nordtopp.

Belønning på vei

Herfra går vi nordover langs fjellryggen vist på bildet ovenfor hvor vi først må gå litt ned for så å stige opp mot toppen av Stormyrtinden. Utsikten gir lønn for strevet.

Dette bildet viser bl.a. Gråtådalen og Simlebreen sett fra toppen i 1987.

Du ser Kamtinden til venstre, Tellingen bakerst til høyre og litt av Beiardalen.

Et mektig skue

I naturen ruver fjellene, i hjemmet bagatellene. Det er helsefremmende på flere måter å komme seg opp og ut.

Turbeskrivelser, kart og alle bilder er levert av Magne Stensland. Vi lar oss imponere, og håper du kan få god nytte og inspirasjon til din egen mektige naturopplevelse. Del gjerne bilder med oss.

Kontakt gjerne turistinformasjonen for mulighet til guide.

God tur og god beiarpuls!