Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Beiarpuls Turbeskrivelse Tellingen

Turbeskrivelse Tellingen

Sett fra bygda er Tellingen et kjent landemerke, og en populær tur særlig om sommeren. En høyde på 1246 gir flott utsikt. Bli med!

Tellingen kan bestiges fra flere kanter, for eksempel fra Tollådalen eller Tverrådalen. Her får du beskrivelse på den korteste ruta.

Tellingen til venstre i bildet. Foto: Bente Steen Johansen.

Fra skogsvei til stigning

Turen til Tellingen er en fin dagstur med herlig utsikt. Kjør Tollådalsveien, og følg den til skilt mot gården Storhaug, som ligger på en sidevei sør for Solbakk. Nedenfor Storhaug gård kan du sette bilen på parkeringsplass.

Følg skogsvei og sti

Gå opp til grinda (husk å lukke den etter deg), og følg skogsvei som går over til sti i ganske bratt stigning i retning mot Tellingen. Hold deg til bekken som renner ned, noen ganger må den krysses.

Fotoskjønt motiv. Bilde tatt av Karin Ness.

Utsikt

Turen går gjennom blandingsskog av furu og bjørk. Etter hvert tar bjørkeskogen over. Stien er grei å følge nesten til skoggrensen. Allerede før skoggrensen får vi et nydelig utsyn mot fjellene i vest fra Gråtåtinden og sørover med flere mindre isbreer.

Fra den høyeste toppen går det en lang fjellrygg ned mot vest. Ta sikte på ryggen så treffer du på en bekk hvor det passer med en hvil og matpause.

Her kan du samle krefter til en lang og bratt oppstigning.

Flott terreng å raste i. Følg fjellryggen midt på bildet. Foto: Magne Stensland.

Spesiell vegetasjon

Videre får du selskap av lyng, småstein, sand og grus. Langs mesteparten av denne fjellryggen kan du treffe på den spesielle lyngarten kantlyng.

Kantlyng er en vintergrønn dvergbusk med små hvite klokkeformete blomster. Ifølge Artsobservasjoner.no er dette eneste funnsted av kantlyng i Beiarn. Nærmeste kjente forekomst er under Solvågtinden.

En kan lure på hvordan denne spesielle lyngarten er havnet oppi Tellingen.

Kantlyng på vei mot Tellingen. Foto: Magne Stensland.

Fantastisk følelse når du kan speide utover vår frodige dal. Foto: Borgny Johannessen.

Nyt utsikta

En nydelig utsikt i alle retninger gir belønning for å slite seg opp. Du ser Børvasstindene og Lurfjellet i nord. I vest ser du en lang fjellrekke med mange isbreer fra Høgtinden i nord til Svartisen i sør.

I sør skimter vi fjell i Rana.

Mot øst dominerer Ørfjellet og fjellrekka videre sørover til Bolnatind. Videre nordover ser du Solvågtinden, flere Sulisfjell og Blåmannsisen.

Utsikt mot vest. Foto: Magne Stensland.

Ørkenlandskap

Landskapet på toppen ser mest ut som en ørken med mye sand. Berggrunnen er metagabbro og amfibolitt. Her vokser mye fjellsmelle, issoleie, rødsildre, fjellarve, snøbakkestjerne, aksfrytle og flere andre vanlige fjellplanter.

Om du vil forlenge turen kan du følge kanten av Tellingen over alle toppene og se ned på Tellingvatna som bildet nedenfor viser.

Her ser du bl.a. Tellingvatna, Stolpvatnet, Store Stolpen og Ramsgjeltinden. Foto: Magne Stensland.

Bucketlist

Tellingen består av to fjelltopper. Den er et landemerke fra dalen, og er på manges liste over ønsketurer. Når du kommer opp til toppen du kan bestige er det et veldig fint skue ned juvet mot den andre toppen.

På toppen av Tellingen! Foto: Marita Jensen.

Vintertur

Det er også mulig å bestige Tellingen om vinteren. Da er det best fra sørsiden og Tverrådalen.

Turbeskrivelse er levert av Magne Stensland. Ta gjerne kontakt med turistinformasjonen dersom du ønsker guide.

God tur, og god beiarpuls!