Samtykke til å gjøre oss bedre

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.

Vintermartnan i Beiarn

Hvor mange ryper måtte til for å kjøpe et kilo kaffe på femtitallet? Bli med når vi feirer handel og vinterglede i Beiarn!

Vintermartnan 2023

Grønlandsk brød, bålkaffe med geitost eller saltkjøtt, mini-møsbrømlefse, skinnprodukter, aktiviteter for barn og historiefortelling. Sjekk hva du kan oppleve:

Lørdag 25. februar fra kl. 11-16 inviterer vinterbygda til handel og trivsel på Moldjord.

Kommer du?

Spennende bålkaffe

Har du smakt bålkaffe med geitost eller saltkjøtt i? Det er en opplevelse du må prøve!

Beiarn J&FF stiller med lavvo, sittebenker og reinskinn – og en nordnorsk kaffeopplevelse utenom det vanlige.

Kjøttsuppe

Rykende varm kjøttsuppe er en favoritt for både små og store. Tradisjonsrikt, sunt og godt. Husflidslaget veit hvordan en skal lage skikkelig smakfull kjøttsuppe.

Strevsom handel

Har du lyst til å vite mer om handel «i gammeldagan»?

Å handle kunne ta flere dager. Elva var gjerne ei ferdselsåre for hest og slede, men det kunne også være tung bør i dyp snø for de som måtte gå dalene. Ryper, skinn eller ved ble gjerne solgt for å handle varer til heimen.

Moldjord var et knutepunkt. Ofte ble turen kombinert med kirke på søndag, og i «Buen» kunne en overnatte.

Vil du bli med på historisk vandring?

Du kan oppleve guidet rusletur for å lære litt mer. Oppmøte ved Coop Marked Moldjord kl. 13:30.

Villsauskinn

Henriette er eldstejenta i en søskenflokk på tre, og er oppvokst på gård. Stikk innom henne på stand dersom du vil sikre deg et lekkert villsauskinn.

Kjendisbaker

Så du finalen på Kakekrigen i 2017? Da vant den sprudlende Silja Kristianne Uteng hele sulamitten. Det er fordi hun er sabla god på å bake!

Hun byr på fristelser som cupcakes, makroner, pynta kjeks og marengskreasjoner. Gled deg til å møte konditoren som lager kunst av kaker.

Pels- og dyreutstilling

Vi har samla skinn, pelsprodukter og utstoppa dyr som du får oppleve på Vintermartnan. Klarer du å gjette hvilke dyr det er?

Historiefortelling på Klokkargården

Har du hørt om ho «Øl-Hanna»? Kom innom Klokkargården for å oppleve kaffe, kaker, kringle med sviskefyll, wienerbrød og skuffkake slik det ble servert den gang.

Stig inn i et historisk bygg, med fortellinger og interessant lærdom fra «gammelt av».

Historielaget byr på ei underholdende stund med «På Moldjordhandel i gammeldaga». Etter tekst skrevet i Årboka fra 1982 av Osvald Tollåli.
Kl. 12:30, 14:30 og 15:30.

Pjonaprodukter

Sissel Savstad er hekta på pjoning. Det er en eldgammel håndarbeidsteknikk som er begynt å gå i «glemmeboka». Sissel holder tradisjonen i hevd, og dette er stilige, varme produkter.

Heges Matopplevelser

Hege Ruud er godt kjent for Saltenfolk. Hun er arrangementskokk og kokk på tur. Kanskje du har smakt en av hennes lokalmatretter ute i naturen? Hun kommer på Vintermartnan, og serverer fiskekaker og fiskeburger. Nam!

Junes lille verksted

– Kan et elgskinn avhåres i elva slik de gjorde før i tida? Det er sånt som June finner ut av. Hun er bonde, mamma, vikar i barnehagen – og bruker naturens råvarer til å sy, strikke og lage stilige saker som kan bli med deg hjem.

Matnettverket Ækte

Matnettverket Ækte byr på lokalmat fra hele Salten. De kommer med oster, geleer, sjokolade, lefser, flatbrød, sennep og mye mer. Her kan du kjøpe godsaker til vinterferien!

Åpen kafé

Elaizes B&B er et koselig sted for å møtes, og prate kjenning. De åpner dørene allerede fredag kveld, og inviterer til «korpspub» kl. 21 som blir en bra oppladning til Vintermartnan.

På lørdag har de åpen kafé fra 11-16. Alle unger kan komme innom for «Fiskedam» med premier.

De avslutter feiringa med pubkveld på lørdag kl. 21. Ingen trillende korpstoner, men levende musikk og god stemning.

Loppis

Barneleker, bilder, bøker, gardiner eller andre skatter kan bli dine. Vi heier på gjenbruk. Du finner loppemarkedet i radiobygget mellom Coopen og kommunehuset.

Kjebab by Beiarn

Opplev digg mat med kortreiste råvarer laga av Jørgen og André, to dyktige bønder og gründere. Beiarmat stiller med kjebab. Du skjønner hva det er, sant? Stikk innom og finn det ut.

Photo booth

Vil du få et tøft minne fra Vintermartnan? Alona fra Ukraina fant kjærligheten i Boris fra Estland. De stortrives i Beiarn, er dyktige fotografer, elsker katter og hunder, og gleder seg til å treffe deg på Vintermartnan!

Besøk foto-boden deres på baksida av skola for et stilig bilde av deg selv med venner eller familie, eller få et unikt bilde av kjæledyret ditt.

Dåpskjoler i kirka

Lange handelsreiser ble gjerne kombinert med kirkebesøk på søndager. En høytidelig ramme rundt viktige begivenheter som dåp, konfirmasjon, bryllup eller gravferd.

I Beiarn kirke kan du se utstilling av gamle dåpskjoler, og møte den blide presten vår. Denne rusleturen anbefales.

Hesteridning

Hest var et viktig framkomstmiddel før i tida. Å sitte på hesteryggen eller få stryke en varm mule er inderlig fint.

Opplev hesteridning hos de trygge og stilige hestene til Rita. Du finner dem bak skola, mot Innerjorda.

Scents of Salten

Chantal pakka mann og unger i kofferten, sa opp jobben, solgte huset og flytta fra storbylivet i Nederland – til lille Beiarn. Hun har starta egen bedrift, og selger deilig duftvoks og lys som er snille mot inneklima og sprer herlig stemning. Stikk innom og lukt deg fram til din favoritt!

Fagerlia Gård

Handle te og krydder, tang-produkter, naturlig hud- og hårpleie, drops og tekstiler fra den flotte gården på Ballstad.

Vikingring

Har du hørt om vikingeutgravingen på Arstad? Historien som førte til utgravinga er utrolig, og av mange funn var en vakker ring. Sikre deg en kopi av Arstadringen på standet til Nordlandsmuseet, eller stikk innom for å se det andre de har med seg.

Laftehytta Winter Edition

Laftehytta bugner over av husflid fra åtti lokalprodusenter. De tar med et spennende vinterutvalg, og møter deg på lørdag. Hva med litt ny påskepynt?

Arctic Cabins

Håndlaga sjokolade – det passer vel fint å få med seg hjem på en lørdag før vinterferie? Vi gleder oss til å få besøk av vår kjære nabo Arctic Cabins.

Familiemoro

Scootergruppa til Røde Kors kommer enten med snøscooter – eller ATV. «Artig for ungan» blir det uansett. Hjelm kan lånes, eller du kan ta med egen. Du finner den fartsfylte opplevelsen ved Elaizes.

VÅIE

Ingvild Bang har hytte på Beiarfjellet, og digger bygda. Hun kommer til Vintermartnan med en aldri så liten premiere. På lørdag kan du bli blant de første til å sikre deg produktene hun tryller fram i systua.

Bakstehuset

Husker du smaken av «klappakaker«? På andre sida av veien rett over kommunehuset finner du ei lita stue. Her kan du smake på elgsodd, klappakaker, eller varme deg på bålkaffe.

Flott dekor

Marit og Aina er to fine damer fra bygda vår. De har med forskjellige ting de har laget og dekorert. Neverbilder, strikk og annet spennende fås kjøpt.

Bålkos og lek

Grill din egen pølse over bål, og kos deg med kanelsnurrer, kakao og krem sammen med gjengen som selger mat til inntekt for klassetur. Se etter grillhytta på baksida av skola, og la latteren trille mens du tester akemattene i bakken.

Isbading

Isbading fra Tarnes utgår, da fjorden er frosset – we`ll be back! 😀 

Flere flotte folk

Vi oppdaterer fortløpende, og her er noen flere du kan møte på Vintermartnan i år:

-Per Nils Kuhmunen med reinskinn og andre produkter
-Fiskebilen kommer
-Stures spekemat står utenfor
-UCO ved Stian Berntsen
-Aktiviteter ved Salten Elghundklubb

Kulinariske opplevelser

Sett av hele dagen til Vintermartnan, og vær sulten når du kommer! For i tillegg til det vi allerede har nevnt kan du smake på nystekte sveler fra Bygdekvinnelaget, lomme-møsbremlefser», vafler på pinne med sjokolade og marsmellows, grille egne pølser og drikke kakao, smake en tradisjonell ukrainsk rett, nyte grønlandsk brød kalt «uqrukoaktak», kjøpe surdeigsbrød og kanskje få noen flere smakfulle overraskelser.

Nærbutikk

Coop Marked Moldjord har åpent, så stikk innom for helgehandel hos den blide gjengen som driver med handel til hverdags.

Praktisk info

Beiarn er en vakker innlandskommune som ligger ti mil sør for Bodø. Når du har kommet over fjellet ned til Storjord, har du ti minutters kjøring igjen til Moldjord og VINTERMARTNAN 2023.

-Vi gleder oss til å se deg!

Inngang
Vintermartnan skal være for alle. Det er gratis å komme inn. For å betale Hjelpekorpset og dekke andre utgifter ønsker vi likevel at de som har lyst bidrar med en valgfri sum til Frivilligsentralen på VIPPS #106724

Parkering
Det er godt med parkeringsplass. Utenfor skola, butikken, kommunehuset og kirka parkerer de som trenger kortest vei fra bilen. Ved Innerjorda parkerer de som har friske bein, og kan unne seg en rusletur.

Bekledning
Arrangementet er spredt på flere steder med kort avstand. Vi oppfordrer til å gå imellom og oppleve så mye som mulig. Det blir aktivitet både innomhus og utendørs. Har du pels, skinn, vadmel, ull eller annet fint å ta på syns vi det er kjempestas om du stiller i dette. Ta gjerne med egen turkopp.

Beiarpuls
Vi tar bilder underveis, og håper dere smiler til kamera når vi kommer forbi. Sitt ned, bruk god tid til å slå av en prat og lær noe nytt. Støtt opp om vårt lokale næringsliv. Nyt beiarpulsen som syder på sitt beste når vi samles.

Program
11:00 Arrangementet åpner
12:00 Tale ved ordfører fra scenen i samfunnssalen på Moldjord skole
12:10 Mannskoret synger fra scenen i samfunnssalen
12:30 «Førjulstur nedover bygda» i Klokkargården
13:30 Guidet tur på Moldjord, oppmøte ved Coop Marked
14:30 «Førjulstur nedover bygda» i Klokkargården
15:30 «Førjulstur nedover bygda» i Klokkargården
16:00 Arrangementet avslutter
16:30 Isbading fra Tarnes, Beiarfjorden

 

 

Hvor og hvem?

Områdekart
Moldjord skole er hjertet for Vintermartnan 2023. I samfunnssalen, i korridoren i første etasje og ute bak skola vil du finne ulike stand, matsalg og aktiviteter.

1.Bygdetunet
2.Coop Marked
3.Buen
4.Radiohuset
5.Beiarn kirke
6.Kommunehuset
7.Baksteovn
8.Klokkargården
9.Moldjordskola
10.Elaizes B&B
11.Innerjorda

Adresse: Plott inn Nedre Beiarveien 888 så finner du fram
Kontakt: Gudbjørg 414 08 559 eller Elin 90012477

Overnatting

Legg helgeturen til Beiarn, og opplev mer av hva vinterbygda har å by på. Vi har mange steder som gir hvilepuls.

Lyst til å bli med på stand?

Vi har fortsatt plass! Selg mat eller varer, finn på en artig vinteraktivitet eller bidra med noe annet. Det er godt med ledig plass utendørs, men få plasser innendørs igjen.

Vintermartnan på Facebook

Vi oppdaterer denne siden fortløpende. Du kan også følge arrangementet på Facebook, og gjerne dele med venner og familie.

Velkommen til Vintermartnan!